Barnehager ikke del av beredskap

HiOAs beredskapsplaner omfatter ikke de to barnehagene som ligger midt på campus.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentsamskipnaden i Oslo har to barnehager midt i hjertet av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sin campus. Barnehagene kan dermed være utsatt dersom noe alvorlig skulle skje på høgskolen.

Ledelsen for beredskap ved HiOA ønsket ikke å uttale seg om saken, men Khrono har fått bekreftet at SiO-barnehagene hittil ikke har vært inkludert i HiOAs beredskapsplaner. Vi har også fått bekreftet at det ikke har vært noe samarbeid mellom samskipnaden og HiOA på dette temaet.

Ikke planer mot terror

– Vi er klar over HiOAs arbeid på dette området, og det kan bli aktuelt å samarbeide med dem senere, sier kommunikasjonsdirektør i SiO, Nina Langeland. Hun forteller at barnehagene har beredskapsplaner for alvorlige ulykker, dødsfall, epidemier, mistanke om seksuelle overgrep og en rekke andre tilfeller.

– Barnehagene har egne beredskapsplaner for alle ulike ting som kan skje, men det overordnede ansvaret ligger hos SiO, sier Langeland.

– Har dere planer spesielt mot terror eller skyteepisoder?

– Det er per i dag ikke tatt inn. Ansvaret for det ligger på overordnet nivå, men SiO driver nå en gjennomgang av hvilke risikoer som gjelder, og fordeler ansvaret for dem, sier hun.

– Vanskelig balansegang

Etter skoleskytingen i USA like før jul, hvor 20 barn var blant de drepte, uttalte kunnskapsminister Kristin Halvorsen at norske barnehager og skoler skal drilles i å håndtere skyteangrep. Så langt har det ikke vært slike øvelser ved barnehagene ved HiOA campus.

– Vi har barn som er fra åtte måneder gamle i disse studentbarnehagene, så en brannøvelse med alarm er skrekkelig nok for en del av barna. Om det skal bli aktuelt må det tenkes nøye gjennom hvordan det gjøres, sier Langeland, og legger til:

– Det er en vanskelig balansegang mellom det å unngå å skremme barna, og samtidig ta hensyn til at det i dag kan være nødvendig å forberede seg mot slikt.

– Må oppdatere beredskapen

Leder for studentbarnehagene i SiO, Dordi Sylte, forteller at terror og skyteepisoder er blant tingene som nå vurderes å ta inn i deres beredskapsplaner.

– SiO har beredskapsplaner, og egen variant for studentbarnehagene. Vi går igjennom disse nå fordi risikoene stadig endrer seg og planverket da må oppdateres.

– Men dere samarbeider ikke med HiOA på dette området?

– Vi er i dialog med HiOA og er klar over deres arbeid, og det kan bli aktuelt å samarbeide med dem etter hvert, men det er blant tingene vi arbeider med å finne ut.

– Har dere eget planverk mot terror eller skyteepisoder for barnehagene på campus?

– SiO holder på å gå igjennom risikoene nå, og den type ting er blant de som da vurderes. Det er vesentlig at alle har oppdaterte risikoplaner, og dette er blant de ting som nå blir mer aktuelt å ta hensyn til, sier Sylte.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS