stipend
Bedrifter gir inntil 120.000 kroner til studenter som velger denne utdanningen
Tre bedrifter tar grep for å oppmuntre flere til å søke seg inn på den nye spesialiseringen i elkraft i Stavanger. Studentleder Oline Sæther mener slike penger burde kommet over statsbudsjettet.
Tre selskaper, Lyse, Smedvig og Sparebank 1 SR-Bank, går sammen om å gi inntil 120.000 kroner til studenter som spesialiserer seg i elkraft på bachelorstudiet i elektroteknologi ved Universitetet i Stavanger (UiS).
Det skriver universitetet i en pressemelding.
Spesialiseringen finnes fra før i Bergen og Førde (Høgskulen på Vestlandet), Grimstad (Universitetet i Agder), Gjøvik og Trondheim (NTNU), Porsgrunn (Universitetet i Sørøst-Norge), Fredrikstad (Høgskolen i Østfold) og Narvik (UiT Norges arktiske universitet).
Årets studentkull er det første i Rogaland som får muligheten til å ta fatt på spesialiseringen, og kanskje sikre seg 120.000 kroner ekstra i stipend.
4,2 millioner kroner
Prorektor for innovasjon og samfunn ved UiS, Marte Solheim, forteller at universitetet har etablert spesialiseringen i elkraft fordi det vil levere kompetanse som samfunnet trenger.
— Når næringslivsaktører støtter opp om våre satsinger på denne måten, vitner det om de tar et stort samfunnsansvar, sier hun i pressemeldingen.
Den totale verdien på stipendet er på 4,2 millioner kroner, og Solheim håper at ordningen er starten på utviklingen av et «stipendfond» der bedrifter i regionen er med på å sikre rekrutteringen til samfunnskritiske utdanninger.
— Vi jobber målrettet for å få på plass ordninger som kan gjøre det mer attraktivt å ta disse utdanningene, og vi ønsker samarbeid med flere bedrifter om dette, sier prorektoren.
Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, sier til NRK at organisasjonen mener det er flott at studentene får stipend, men at det ikke burde komme fra næringslivet.
— Alle studenter burde få gode økonomiske rammer. Samfunnet har et stort kompetansebehov, og da burde initiativet kommet over statsbudsjettet slik at studenter slapp å jobbe ved siden av studiene sine, sier Sæther.
Slik fungerer ordningen
Det første studieåret får alle studenter som har gjennomført elektroteknologi med full studieprogresjon 30.000 kroner.
Det andre året får alle som har valgt spesialisering elkraft, og gjennomført år to med full studieprogresjon, ytterligere 30.000 kroner.
Det tredje studieåret får den beste halvparten av de som har fullført vitnemål i elkraft 60.000 kroner.
— Vi kjenner ikke til andre tilfeller hvor bedrifter gir stipend til hele årskull av bachelorstudenter på denne måten, sier prorektor Marte Solheim.
Dette sier bedriftene
Konsernsjef i Lyse, Eimund Nygaard, sier at det er viktig for hele Norge at det bringes fram dyktige ingeniører til samfunnskritiske yrker.
— Kompetansen er avgjørende for grønn omstilling og for elektrifisering av samfunnet, sier Nygaard.
Administrerende direktør i Smedvig, Marit Salte, uttaler følgende:
— Skal vi lykkes med omstillingen, må næringsliv og høyere utdanning spille sammen. Stipendordningen i forbindelse med opprettelsen av elkraft-studiet er i så måte et godt eksempel på et slikt samarbeid i regionen.
Konserndirektør i SR-Bank, Nina Moi Edvardsen, sier at samarbeidet med Universitetet i Stavanger vil bidra til å styrke regionen:
— Vi er avhengig av et sterkt næringsliv med høy kompetanse for å gjennomføre den grønne omstillingen i Norge.
Nyeste artikler
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser
Byråkratiet seinkar Universitetet på Vestlandet
Forskningsleder anklages for maktmisbruk og trakassering av stipendiater
Foreslår EU-ansatte forskere og stipend til de beste universitetene
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E