Årets innovasjonspris

— Behandlingen har fått stor oppmerksomhet

Psykologiprofessor Gerd Kvale og førsteamanuensis Bjarne Hansen er vinnere av Forskningsrådets innovasjonspris 2022.

Bjarne Hansen og Gerd Kvale kan juble for pris.
Publisert Oppdatert

Det skriver Forskningsrådet i en pressemelding. Prisen ble delt ut torsdag formiddag.

— Prisvinnerne får prisen for The Bergen 4-Day Treatment (B4DT), som har vist svært god effekt mot alvorlige angstlidelser som OCD, panikkangst og sosial angst.

— Behandlingen har fått stor oppmerksomhet nasjonalt og internasjonalt, og Kvale og Hansen har blant annet blitt rangert blant verdens 50 viktigste personer innen helse av Time Magazine, står det i pressemeldingen.

Tilbake i 2019 skrev Khrono om metoden som Gerd Kvale og Bjarne Hansen har utviklet, og fortalte blant annet om 41 år gamle Kathrine Mydland-Aas, som ble frisk fra tvangslidelse etter fire dager med behandling.

— Prisvinneren er et fremragende eksempel på en suksessrik tjenesteinnovasjon som bygger på grunnleggende forskning. Den er allerede tatt i bruk i USA og flere europeiske land, i tillegg til i Norge. Forskerne har bygget på sitt omfattende forskningsarbeid innen psykologi og psykisk helse for å utvikle et nyskapende behandlingsopplegg med imponerende resultater blant pasienter med ulike psykiske lidelser, skriver juryen i sin begrunnelse.

Videre står det:

— Forebygging av utenforskap og psykisk uhelse er en av vårt samfunns store utfordringer, og B4DT er et viktig bidrag til dette arbeidet. Slik kan metoden også få stor samfunnsøkonomisk betydning, ved å forebygge sykdom og bidra til økt deltakelse i arbeidslivet. B4DT er i tillegg et lysende eksempel på innovasjonskraften i offentlig sektor.

Prisvinnerne ble hedret under Trond Mohn stiftelses årsmarkering fredag 2. desember. Her er de sammen med stiftelsens daglige leder Sveinung Hole, Eivind Hansen, direktør ved Haukeland universitetssykehus, stiftelsens styreleder Stener Kvinsland og UiB-rektor Margareth Hagen.
Powered by Labrador CMS