smitterekorder i de store byene

Ber kommuner vurdere økt bruk av hjemmekontor

Her er de nye tiltakene og anbefalingene.

Helsedirektør Bjørn Guldvok, helseminister Ingvild Kjerkhol, statsminister Jonas Gahr Støre og FHI-direktør Camillia Stoltenberg under tirsdagens pressekonferanse.
Publisert

Tirsdag ble det satt smitterekorder i flere norske byer, deriblant Oslo, Bergen, Stavanger og Drammen.

Smitten øker, og den nye varianten, Omicron, kommer også stadig nærmere. Hvordan den til slutt vil påvirke koronasituasjonen, vet vi foreløpig lite om.

Kritikk fra Solberg

Med utgangspunkt i det ovennevnte var det knyttet ekstra stor spenning til hva statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ville melde på dagens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Tidligere på dagen hadde samme mann orientert stortinget om de nye tiltakene og situasjonen for øvrig. Tidligere statsminister Erna Solberg var raskt ute og kritiserte håndteringen.

Fakta

Påbud fra og med 1. desember

  • Karanteneregler: Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter syv dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
  • Regler for smittede: Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært 2 dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

— Jeg forventer at regjeringen er mer frempå, sa Solberg, og formidlet blant at hun mener regjeringen reagerer for tregt med nye tiltak.

— Vi må stramme til

Under pressekonferansen et par timer senere forsikret Støre om at regjeringen følger situasjonen tett, time for time.

— Vi må stramme til, men vi skal ikke stenge ned, sa Støre, før han fortalte om de nye tiltakene.

— Vi innfører en anbefaling om bruk av munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenestene, samt i taxier, i kollektivtrafikken og på kjøpesenter der det ikke er mulig å holde avstand, fortsatte statsministeren.

Anbefalingen om at skolebarn testes jevnlig vil fortsatt være gjeldende.

Bør vurdere hjemmekontor

Støre valgte å fokusere tungt på vaksineringen, og at nettopp vaksinen er vårt sterkeste våpen i kampen mot korona.

— Først skal alle over 65 år få den tredje dosen, og deretter forsetter vi med resten. Innen påske skal alle voksne i Norge ha fått tilbud om den tredje dosen, sa Støre.

En annen anbefalingen som kom, var anbefalingen om at kommuner med høyt smittetrykk og kapasitetsutfordringer i helsetjenesten om å vurdere økt bruk av hjemmekontor.

— Disse tiltakene er det viktig at kommunen vurdere nøye, sa Støre, som også la til at strengere tiltak kan komme til å bli innført på svært kort varsel slik situasjonen er nå.

Dette er de nye anbefalingene, se egen faktaboks for påbud:

  • Nye råd om munnbind: Regjeringen innfører nå en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det er altså ikke et påbud, men en anbefaling.
  • Spesielt for helse: Det innføres også en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Mer hjemmekontor noen steder: Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.
Powered by Labrador CMS