Berit Kjeldstad fra NTNU mottok ærespris under onsdagskveldens utdanningsfest hos Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Nokuts ærespris til Kjeldstad

Ærespris. Professor og tidligere prorektor ved NTNU Berit Kjeldstad er tildelt Nokuts første ærespris for sin iherdige innsats for å sikre og utvikle kvaliteten i utdanningen de siste 15 årene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra Berit Kjeldstad).

Berit Kjeldstad mottok æresprisen fra Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) på utdanningsfesten onsdag 30. januar.

— Jeg vil gratulere Berit Kjeldstad med en velfortjent ærespris, sier NOKUT-direktør Terje Mørland.

Han legger til i en pressemelding:

— Kjeldstad har et stort hjerte for god utdanning og har viet sitt profesjonelle liv til å bidra til at studentenes utdanning blir bedre. Hennes innsats har vært et viktig bidrag til å føre utdanning ut av forskningsskyggen og gitt undervisning et prestisjeløft, både ved NTNU og nasjonalt.

Kjeldstad har et stort hjerte for god utdanning og har viet sitt profesjonelle liv til å bidra til at studentenes utdanning blir bedre

Terje Mørland

Fakta

NOKUTs ærespris

Æresprisen deles ut til en enkeltperson som har gjort en særlig innsats for å sikre og utvikle kvaliteten i norsk høyere utdanning i den perioden NOKUT har eksistert.

Tildelingen skjer i anledning at NOKUT i 2018 var 15 år.

Personen må ha gjort en særlig innsats utover eget fagmiljø og institusjon for å synliggjøre, sikre og/eller utvikle kvaliteten i høyere utdanning.

Æresprisen gis i form av et diplom og trykket «Visdom» av Kith Mjøen.

Juryen har bestått av styreleder i NOKUT Lise Iversen Kulbrandstad, tidligere styreledere i NOKUT Borghild Barth-Heyerdahl Roald og Petter Aaslestad og NOKUT-direktør Terje Mørland.

Kilde: NOKUT

Rektor i gratulantenes rekker

Rektor på NTNU, Gunnar Bovim, stiller seg også i gratulantenes rekker onsdag kveld.

— Det er utrolig vel fortjent, og stort, at Berit Kjeldstad mottar denne æresprisen, sier Bovim til Khrono.

— Kjeldstad har stått på for kvalitet i motbakker og i medvind i mange, mange år, dette er stort, gjentar Bovim.

NOKUT ble 15 år i 2018 og da vedtok styret at de ønsket å dele ut en ærespris til en enkeltperson som har gjort en særlig innsats for å sikre og utvikle kvaliteten i norsk høyere utdanning i den perioden NOKUT har eksistert.

Første gang en enkeltperson er hedret

Det heter fra juryens begrunnelse at det offentlige har aldri gitt nasjonale priser til enkeltpersoner som har bemerket seg gjennom særlig innsats for å synliggjøre, sikre og/eller utvikle kvaliteten i norsk høyere utdanning. De trekker fram at lignende priser for å hylle enkeltpersoner finnes i flere andre land og er også kjent fra andre fagområder i Norge.

— Med årene har vi fått flere kvalitetspriser som gis til fagmiljøer eller institusjoner, men ingen som anerkjenner enkeltpersoners innsats, heter det fra Nokut.

Nokut-sjef Terje Mørland (t.v.) under kveldens prisutdeling.

Nokut ønsker å dele ut en ærespris som skal gå til en enkeltperson som har gjort en særlig innsats utover eget fagmiljø og institusjon for å synliggjøre, sikre og/eller utvikle kvaliteten i høyere utdanning. Æresprisen gis i form av et diplom og trykket «Visdom» av Kith Mjøen.

Juryen har bestått av styreleder i Nokut Lise Iversen Kulbrandstad, tidligere styreledere i Nokut Borghild Barth-Heyerdahl Roald og Petter Aaslestad og Nokut-direktør Terje Mørland.

— En pådriver for utdanningskvalitet

— Den aller første æresprisen fra Nokut går til en person som har vært en pådriver for utdanningskvalitet, utdanningsledelse, innovasjon og helhetlig tenkning gjennom en lang periode, heter det i juryens begrunnelse, og de fortsetter:

— Personen har spesielt markert seg nasjonalt det siste tiåret. Som prorektor har personen spilt en avgjørende rolle for å løfte arbeidet med utdanningskvalitet ved egen institusjon. Vedkommende har samtidig vært sentral også på nasjonalt nivå gjennom ledelse og deltakelse i ulike utvalg og komiteer – ikke minst som leder av utdanningsutvalget i Universitets- og høgskolerådet.

I pressemeldingen trekker Nokut fram at som prorektor bygget Kjeldstad opp og lanserte NTNUs toppundervisningsprogram, en helhetlig satsing for utdanning av høy internasjonal kvalitet. Målet er å styrke og synliggjøre undervisningskompetanse og bidra til økt læringsutbytte hos studentene. Satsingen har blant annet ledet frem til to Sentre for fremragende utdanning hvor NTNU er vertsinstitusjon, Engage og Excited.

Etterspurt kunnskap

Kjeldstad har også vært sentral i utviklingen av ordningen Sentre for fremragende utdanning (SFU) som utdanningsstrategi ikke bare på institusjonelt nivå, men også på nasjonalt nivå – blant annet gjennom arbeidet i Universitets- og høgskolerådet. Hennes ekspertise og kunnskap er etterspurt både nasjonalt og internasjonalt.

— Kjeldstad har vært en pådriver for utdanningskvalitet, utdanningsledelse, innovasjon og helhetlig tenkning gjennom en lang periode. Som prorektor spilte hun en avgjørende rolle for å løfte arbeid med utdanningskvalitet ved NTNU, samtidig som hun har vært sentral på nasjonalt nivå gjennom ledelse og deltakelse i ulike utvalg og komiteer. Da hun gav seg som prorektor, fortsatte hun som leder av NTNUs avdeling for utdanningskvalitet, som rapporterer til ny prorektor. Hennes innsats inspirerer, sier Mørland.

Se også: Les hele begrunnelsen

Overrasket prisvinner

Prisvinneren selv ante ingenting om hva som skulle komme og hun hadde meldt seg på utdanningsfesten til Nokut fordi hun synes det er et flott arrangement.

— Det var en utrolig stor overraskelse å få denne prisen. De introduserte at det skulle være en overraskelse i programmet, utdeling av en pris. Jeg ante absolutt ingenting i forkant. Så jeg ble kort og godt «tatt på senga». Et stykke ut i introduksjonen begynte jeg å ane noe. Dette var fantastisk kjekt, sier hun i en kommentar til Khrono dagen derpå.

Jeg har jobbet for å løfte den fantastiske jobben mange gjør innen utdanning i universitets- og høgskolesektoren, så blir man plutselig løftet fram selv. Det var veldig uventet, men kanskje er det også noe vi må bli flinkere til.

Berit Kjeldstad

— Jeg har jobbet for å løfte den fantastiske jobben mange gjør innen utdanning i universitets- og høgskolesektoren, så blir man plutselig løftet fram selv. Det var veldig uventet, men kanskje er det også noe vi må bli flinkere til, sier hun.

Hun roser også sjefen sin, rektor Gunnar Bovim.

— Uten NTNU og støtte fra ledelsen, spesielt rektor, ville det ikke vært mulig å gjøre det arbeidet jeg har fått gjøre på NTNU. Både framsnakking av utdanning og strategiske midler vi kunne bruke, sier hun og legger til:

— Likedan at det har vært mulig å jobbe på nasjonale plan. At vi får lov i Norge til å ha Gode og reflekterte diskusjoner med politikere, departement, Nokut, direktorater. Jeg har opplevd at det har vært mulig på en veldig god måte. Det er ikke selvsagt i andre land på sammen måten.

Jeg har hatt 13 flotte år med å arbeide med utdanning og ledelse. Nokut er 15. Det har vært veldig kjekt å jobbe tett med Nokut også. De og vi har utviklet seg mye i denne tiden, vi (UH sektoren) har gjort det sammen.

Kjeldstad er nå avdelingsleder for utdanningskvalitetsavdelingen på NTNU etter at hun gikk av etter to perioder som prorektor for utdanning. Avdelingen har ansvar for støttesystemer for lærere, innovative læringsarealer og infrastruktur, i tillegg til etter- og videreutdanningsaktiviterer og systematisk kvalitetsarbeid.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS