I 2015 var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen med på studiestart ved NTNU, her sammen med rektor Gunnar Bovim. I år skal han til Lillehammer, Hamar, Kongsberg, Ringerike og Alta. Foto: NTNU

Tett mellom statsrådene

UiT Norges arktiske universitet og NTNU får besøk av tre statråder hver under studiestart neste uke, mens Høgskulen i Volda ikke engang fikk svar på sin invitasjon til Erna Solberg, selv etter purring.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere statsråder reiser rundt på studiestart ved universiteter og høgskoler i neste uke, men ingen får så mye fint besøk som UiT Norges arktiske universitet og NTNU.

Til UiT kommer utenriksminister Børge Brende til åpningen av det akademiske året i Tromsø tirsdag 15. august, EØS- og europaminister Frank Bakke-Jensen reiser til UiTs campuser i Harstad og Narvik mandag 14. august, mens kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen drar til UiTs campus i Alta fredag 18. august.

(I fjor var statsråd Jan Tore Sanner på besøk under studiestart ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: UiT).

Dermed får alle de fire campusene ved UiT statsrådsbesøk i år.

Vi er heldige som får tre statsråder i år, og det sier noe om hvor viktig institusjon UiT er i nord, i kombinasjon med at det er valgkamp.

Anne Husebekk

Vi fikk ikke svar, heller ikke etter purring. I stedet har vi invitert en av avtakerne av våre kandidater, ordfører Lena Landsverk Sande i Vanylven
kommune.

Johann Roppen

Nord populært

Det gjør også de tre campusene ved NTNU. Børge Brende kommer til Trondheim onsdag 16. august, mens klima- og miljøminister Vidar Helgesen kaster glans over studiestart i Ålesund og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide besøker campus i Gjøvik dagen etter.

Søreide skal også holde tale til studentene ved studiestart ved Norges handelshøyskole mandag 14. august.

Rektor Anne Husebekk ved UiT er glad for at hele tre statsråder tar turen nordover.

— Vi spør alltid om å få Isaksen på besøk, når Kunnskapsdepartementet kommer med sin forespørsel til institusjonene. Vi er heldige som får tre statsråder i år, og det sier noe om hvor viktig institusjon UiT er i nord, i kombinasjon med at det er valgkamp, sier hun.

EØS- og europaminister Frank Bakke-Jensen stopper også i Bodø tirsdag 15.august for å delta på studiestarten på Nord universitet.

Volda fikk ikke svar

Høgskulen i Volda, derimot, får ingen topp-politikere på besøk. Rektor Johann Roppen forteller at de inviterte statsminister Erna Solberg, etter at Kunnskapsdepartementet i mars i år sendte ut en felles forespørsel om ønsker om politikere til semesteråpning.

— Vi fikk ikke svar på dette, heller ikke etter purring, sier Roppen.

— I stedet har vi invitert en av avtakerne av våre kandidater, ordfører Lena Landsverk Sande i Vanylven kommune til å holde hilsningstale til de nye studentene, forteller han.

Erna Solberg drar i stedet til hjembyen Bergen, der hun tirsdag 15. august skal åpne studieåret på hjemmebane ved Universitetet i Bergen, noe hun også gjorde i valgåret 2015.

(Erna Solberg og rektor Dag Rune Olsen ved Universitetet i Bergen 2015). 

Den i regjeringen som skal på aller flest semesteråpninger er likevel sektorens egen statsråd, kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Ifjor deltok verken han eller statssekretær Bjørn Haugstad på noen av seremoniene, men i år er begge på farten.

Og i valgkampåret 2015 var det også ganske tett mellom statsrådene på studiestart. 

Les også:

Isaksen starter på Høgskolen i Innlandet på Lillehammer mandag morgen 14. august og fortsetter til campus på Hamar senere samme dag.

Så svipper han innom Arendalsuka en tur før han skal åpne studieåret ved Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) på to av høgskolens åtte campuser onsdag 16. august, først Kongsberg og så Ringerike.

Og til slutt drar han altså til Alta, til studiestart ved UiTs campus der. Det kan kanskje være et lite plaster på såret for campusen i Alta, som mistet sitt fakultet på styremøtet på UiT 29. juni. Der ble det vedtatt å splitte opp det såkalte Finnmarksfakultetet, som egentlig heter Fakultet for idrett, reiseliv og sosialfag, og legge det inn under andre fakulteter, til tross for kraftig motstand i Alta.

Haugstad også

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet skal også ut på studiestartbesøk, først til Høgskulen på Vestlandets campus i Sogndal mandag 14. august, så skal enten han eller helseminister Bent Høie til Høgskolen i Molde onsdag 16.august, og deretter skal Haugstad til to av Høgskolens Sørøst-Norges campuser torsdag 17. august. Da skal han først til HSNs campus på Bakkenteigen i Vestfold, og deretter til campus i Drammen.

Dermed får i alt seks av HSNs åtte campuser statsråds- eller statssekretærbesøk i år.

Hauglie til tre

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie skal også til Høgskolen i Sørøst-Norge, der hun skal delta under studiestart ved campusene i Porsgrunn og Notodden mandag 14. august. Dagen etter reiser hun til Østfold og holder tale ved åpningen av det nye studieåret ved Høgskolen i Østfold.

Helseminister Bent Høie reiser hjem til Stavanger for å ønske nye studenter ved Universitetet i Stavanger velkommen mandag 14. august, mens næringsminister Monica Mæland gjør det samme ved Høgskulen på Vestlandets campus i Haugesund samme dag.

Også Venstre skal på studiestartbesøk, og Venstres leder Trine Skei Grande drar til Universitetet i Agder mandag 14. august, for å holde tale både ved campus i Kristiansand og i Grimstad.

Oslo uten statsråder

I hovedstadsområdet må høyere utdanningsinstitusjoner klare seg uten fint besøk fra regjeringen.

Ved Universitetet i Oslo skal ny rektor Svein Stølen ønske studentene velkommen foran universitetets midtbygning, Domus Media, og med seg har han, tradisjonen tro, Oslos ordfører, som for tiden er Marianne Borgen. Seremonien har foregått her siden 1923, men tradisjonen med å ønske de nye studentene velkommen med håndtrykk og overrekkelse av det akademiske borgerbrev er avviklet. Fortsatt står likevel rektoratet, universitetsdirektør, universitetsstyret og dekanene på Aulatrappen og hilser studentene.

Litt mindre pomp og prakt er det litt lenger opp i byen, der Høgskolen i Oslo og Akershus har sin studiestart på Sankthanshaugen tirsdag ettermiddag. Her er det ingen politikere på plass i år. Rektor Curt Rice ønske de nye studentene velkommen, og komiker Sigrid Bonde Tusvik (bildet) skal stå for underholdningen i år som for to år siden.

(Høgskolen i Oslo og Akershus har studiestart på Sankthanshaugen, uten statsrådsbesøk, men med Sigrid Bonde Tusvik heller. Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

«Et høydepunkt»

Ved NMBU er det mer akademisk pomp og prakt, men heller ingen politikere. 

— Immatrikuleringen er et høydepunkt i året, og i år har vi flyttet arrangementet ut på storplenen utenfor Urbygningen, forteller rektor Mari Sundli Tveit, som planlegger å få med seg mest mulig av Arendalsuka før hun reiser hjem til Ås og seremonien som foregår fredag 18. august.

— Det blir høytidelig velkomst og konsert med Kaja Gunnufsen. Jeg gleder meg til å ønske hver enkelt ny student velkommen med et håndtrykk, en rose og et spesiallaget «borgerbrevskunstverk» laget av en av våre studenter, Ingvild Fossheim, sier hun.

Storberget til Innlandet

Landets største opposisjonsparti har fått færre invitasjoner til årets studiestart. 

Stortingsrepresentant, og påtroppende fylkesmann i Hedmark og Oppland, Knut Storberget er tilstede på studiestart på Campus Elverum ved Høgskolen i Innlandet og Hadia Tajik besøker Universitetet i Stavanger, som har invitert hele roglandsbenken på Stortinget.

Ifølge Anders Kvernmo Langset skal også Trond Giske og Jonas Gahr Støre på flere universiteter og høyskoler fremover, blant annet i forbindelse med studiestart.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS