korona

BI har snudd – studenter får likevel ta eksamen

Forrige torsdag besluttet Handelshøyskolen BI at fire av totalt syv eksamener i matematikk skulle avlyses. Nå har de snudd.

— Det er ikke til å stikke under en stol at det ved enkelte eksamensformer vil være enkelt å bruke ulovlige hjelpemidler dersom man sitter foran pc-skjermen hjemme, kontra hvis man er fysisk til stede på skolen, sier prorektor Bendik Meling Samuelsen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono kjenner til at det i løpet av de siste ukene har vært mange diskusjoner blant BI-studentene rundt de syv matematikkeksamenene som etter planen skal avholdes dette semesteret.

Torsdag forrige uke kom meldingen om at fire av de syv eksamenene skulle avlyses, og at en eventuell kontinuasjon måtte gjennomføres ved neste ordinære eksamensperiode, altså til våren.

En uke senere, altså i går, kom kontrameldingen om at studentene likevel får gjennomføre de aktuelle eksamenene i inneværende semester.

— BI-ledelsen skal ha honnør

Studentombud ved BI, Anita Tøien, bekrefter overfor Khrono at en av grunnen til at BI har snudd i saken, er de mange reaksjonene fra studentene i etterkant av avlysingene.

— BI-ledelsen skal ha honnør for å lytte til studentene. Flere av studentene har kommet med gode argumenter for at løsningen med å avlyse eksamenene ikke var en god idé, og dette har BI tatt med seg i arbeidet med å finne en ny løsning, forteller Tøien.

— 6. november informerte vi om at kontinuasjoner i enkelte fag ville bli avlyst. Etter henvendelser fra studentene ønsker vi nå likevel å tilby studentene eksamen i disse fagene, skrev BI i en ny melding på BIs studentportal torsdag kveld denne uken.

Bestått/ikke bestått

Den nye løsningen er at det i to av fagene vil bli gjennomført muntlig eller skriftlig eksamen i januar. De som ønsker det kan avlegge muntlig hjemmeeksamen i løpet av den første uken av de nye året, en tidsperiode som er den del av det første semesteret.

I et av de to siste fagene vil det være å gjennomføre muntlig eksamen før jul eller skriftlig hjemmeeksamen i januar. I det siste faget som egentlig ble avlyst vil det også bli eksamen i januar, enten skriftlig på skolen eller hjemme.

— Hvis det fortsatt ikke er mulig å gjennomføre skoleeksamen blir det digital hjemmeeksamen med karakterskala bestått/ikke bestått, informerer BI på studentportalen.

— Slik jeg tolker studentene så er det fleste fornøyde med denne løsningen. Det vil alltid være slik at ikke absolutt alle er like fornøyde, men nå har i hvert fall BI gjort en endring som virker å gjøre flere av studentene fornøyde, sier studentombud Anita Tøien.

Mistenkte juks

Khrono snakket me prorektor for Studier og programmer ved Handelshøyskolen BI, Bendik Meling Samuelsen, før BI kom med den siste endringen.

— Dette er viktig blant annet med tanke på videre studier. Det handler også om å kunne gi alle studentene de samme forutsetningene for å få karakterer som reflekterer nivået de er på, sa Samuelsen til Khrono etter beslutningenom å avlyse de fire eksamenene, som nå altså er omgjort.

På spørsmål om BI mistenker at flere av studentene hadde kommet til å jukse ved en eventuell hjemmeeksamen, svarte Samuelsen dette:

— Det er ikke til å stikke under en stol at det ved enkelte eksamensformer vil være enkelt å bruke ulovlige hjelpemidler dersom man sitter foran pc-skjermen hjemme, kontra hvis man er fysisk til stede på skolen. For oss handler dette om at vi skal kunne avholde eksamener i matematikkfag med høy kontroll. Dette vil selvsagt belønne de gode studentene.

Anita Tøien sier at hun er glad for at situasjonen har løst seg.

— Dette viser at BI hører på studentene, slutter studentombudet.

BISO: — Fornøyde

— Her ser vi et ypperlig eksempel på hvordan studentengasjement funker. God kommunikasjon mellom BI og BISO har nå ført til alle studenter får holdt eksamen. De studentene som ønsker bokstavkarakter kan nå få muligheten til dette, ved muntlig gjennomføring på nyåret, sier Martin Bjerke i BISO Trondheim, og fortsetter:

— De studentene som ikke har behov for bokstavkarakterer kan melde seg til skriftlig skoleeksamen så lenge det lar seg gjennomføre. Lar det seg ikke gjennomføre, vil det bli avhold digital hjemmeeksamen med bestått/ikke bestått.

— Dette viser at det lønner seg å si ifra, og at det finnes løsninger. BI og BISO har igjen samarbeidet godt. Denne løsningen har gjort det lettere for mange studenter, og vi i BISO er veldig fornøyd med utfallet, slutter Bjerke.

Artikkelen er oppdatert kl 14:18 med kommentarer fra Martin Bjerke.

Powered by Labrador CMS