Det nye studentersamfunnet for alle Oslostudenter? Foto: Maja Lindseth
Skal Norges eldste studentersamfunn holde til her? Foto: Maja Lindseth
Nygg og lokaler må totalrehabiliteres. Foto: Maja Lindseth
Styret i DNS ønsker seg et mandat til å jobbe videre med mulig flytting. Foto: Maja Lindseth
HiOA og UiO har signalisert at de vil samarbeide om et nytt studenthus i hovedstaden. Foto: Maja Lindseth
Mange fra DNS var på befaring i St. Olavsgate 32 denne uka. Foto: Maja Lindseth
Etter modell av samfunnet i Trondheim vurderer man å etablere tilsvarende hus i Oslo. Foto: Maja Lindseth

Planer om nytt studenthus

Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus er i samtaler om å opprette et nytt og felles studenthus i hovedstaden. St.Olavsgate er et aktuelt sted.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studiedirektør på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Marianne Brattland, bekrefter overfor Khrono at HiOA sammen med Universitet i Oslo i juni var i møte på Rådhuset for å gi innspill til ny kommuneplan der de fremmet ønske om å etablere et felles studenthus i St. Olavsgate 32 sentralt i Oslo, ikke så langt fra HiOAs campus i Pilestredet.

— Bygg og lokalisering må være egnet til studentenes behov og bør ligger nærmere sentrum enn Chateau Neuf, sier Brattland (bildet under).

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

St. Olavsgate i sentrum

Øynene er kastet på St Olavsgate 32 på Tullinløkka. Bygget eies av Statsbygg, og i dag leier HiOA noen lokaler der, det gjør også Samskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

— Det foreligger nå en grovskisse som er utarbeidet av en prosjektgruppe ledet av SiO som skal sendes til Statsbygg, forteller Brattland og legger til:

— Vi synes dette er veldig spennende. Det er over 20 ulike institusjoner i høyere utdanning i Oslo. Gjennom et slikt hus vil man få et felles møtested på tvers av utdanninger og institusjoner. Jeg tror også et slikt hus vil bety mye for å løfte Oslo, både som kunnskapsby og som studentby, legger Brattland til.

Jeg tror et slikt hus vil bety mye for å løfte Oslo, både som kunnskapsby og som studentby.

Marianne Brattland

Vi har problemer med den økonomiske driften på Chateau Neuf, men viktigere enn dette er at vi nå tenker en løsning som dekker behovene til 
framtidens 
studenter.

Andreas Slørdahl

Vi er veldig positive til dette prosjektet.

Elin Synnøve Nordberg

Rask beslutning

Onsdag 16. september var opp mot 40 ulike personer med på en befaring i St. Olavsgate 32. De fleste med bakgrunn fra studentersamfunnet i Oslo,  Chateau Neuf .

Etter det Khrono kjenner til skal det bli tatt en avgjørende beslutning knyttet til Tullinløkkas framtid i november og derfor er er prosessen rundt mulig flytting for framskyndet.

Opprinnelig skulle det Norske Studentersamfundet (DNS) diskutere mulig flytting i november, men saken er framskyndet til behandling på en ekstraordinær generalforsamling i oktober.

— Generalforsamlinga skal vurdere Tullinløkkaprosjektet som helhet, ikke bare St. Olavs gate 32, men vi tar utgangspunkt i denne bygningen, siden den helt klart er mest hensiktsmessig, sier formand i Det Norske Studentersamfund (DNS), Andreas Slørdahl, til Khrono.

— Det styret vil ha avklart er om vi har et mandat til å fortsette diskusjonen rundt etablering av studenthus og mulig flytting for studentersamfunnet, fortsetter Slørdahl, og han presiserer:

— Det er altså ikke et endelig flyttevedtak som står på dagsorden.

Økonomi og framtid

Ifølge Slørdahl er det mange ulike årsaker til at ledelsen i DNS nå vurderer flytting av all aktivitet til et bygg nærmere sentrum.

— Vi har problemer med den økonomiske driften på Chateau Neuf, men viktigere enn dette er at vi nå tenker en løsning som dekker behovene til framtidens studenter.

(Foto: Hans A. Rosbach/Wikipedia)

Han påpeker at Studentersamfundet har holdt til i Chateau Neuf i drøyt 40 år. Før det både leide man seg inn i lokaler i sentrum og disponerte eget bygg i sentrum i Oslo. 

— Studentersamfundet har historisk sett flyttet på seg, og vi tror tiden kan være inne for å foreta en ny flytting, sier Slørdahl.

Spennende samarbeid

Også han synes det er spennende at UiO og HiOA tenker samarbeid rundt et mulig nytt studenthus i landets hovedstad. Han viser også til at styret for UiO har et vedtak som innebærer at de vil støtte samfunnet hvis eller når de ønsker å flytte ut av Chateau Neuf.

— Hvor raskt kan det være snakk om flytting?

— Jeg tror ikke vi eventuelt er på plass i et nytt bygg før om en 5-10 år, svarer Slørdahl.

Positiv til samlokalisering

Elin Synnøve Nordberg er leder for Samfunnet Bislet, HiOAs studentersamfunn.

— Er du kjent med planene om etablering av eget studenthus i Oslo?

— Ja det er vi, og vi er veldig positive til dette prosjektet, svarer Nordberg.

— Dere er ikke redd for at dere skal bli «slukt» av DNS?

— På ingen måte. Vi tror at studentene i Oslo har mye å tjene på bedre samarbeid på tvers av institusjonene. Vi kan hjelpe hverandre med å dra folk til arrangementet og aktiviteter. Og sett med våre øyne er det positivt at beliggenheten er sentrumsnær og dermed lokalisert i nærheten av campus Pilestredet på HiOA, sier Nordberg (i midten bildet under). Hun mottok SiOs ærespris i august for god drift av Samfunnet Bislet på HiOA.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS