klimapenger

Cicero får 200 millioner til forskning etter aksjesalg

Cicero sitter igjen med 200 millioner kroner etter salg av et datterselskap. Inntektene skal investeres i mer forskning. — Det ville vært uansvarlig og uetisk å sylte pengene ned i et fond, sier toppsjef Kristin Halvorsen.

– Vi har veldig dårlig tid dersom vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen i tråd med Parisavtalen. Derfor skal vi investere inntektene i økt forskning over de neste ti til tjue årene, sier Cicero-direktør Kristin Halvorsen om de 200 millionene forskningsinstituttet har innkassert etter salget av datterselskapet Shades of Green.

Det er det lite kjente selskapet Cicero Shades of Green som nå selges av Cicero Senter for klimaforskning. I Shades of Green leverer de tjenester til finansmarkedet i form av uavhengige klimavurderinger av grønne obligasjoner.

Uetisk å sylte ned

Nå overtar S & Global, et av verdens største ratingselskaper, aksjene i datterselskapet. For sine 70 prosent mottar Cicero 200 millioner kroner.

Pengene skal ikke saltes ned på kistebunnen, men investeres i fremtidig forskning. I en pressemelding skriver Cicero at alle inntektene de får av salget skal gå uavkortet til klimaforskning ved instituttet.

— Vi har veldig dårlig tid dersom vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen i tråd med Parisavtalen. Derfor skal vi investere inntektene i økt forskning over de neste ti til tjue årene. Omstillingen må skje nå. Det ville vært uansvarlig og uetisk å sylte pengene ned i et fond, sier Kristin Halvorsen.

Stor industri

Cicero forteller i pressemeldingen at det var i 2008 de gjennomførte verdens første uavhengige vurdering av en obligasjon for Verdensbanken. I dag er dette blitt en hel bransje som vurderer miljøaspekter ved verdipapirer overfor finanssektoren.

Det er ennå ikke besluttet hva de 200 millionene skal benyttes til helt konkret.

— Pengene skal brukes over en 10—20 års periode. Det blir en prosess med de ansatte for å diskutere ideer til og prinsipper for hvordan pengene best kan brukes, sier kommunikasjonsdirektør Christian Bjørnæs i Cicero.

Mer på egen kjøl

Han forklarer at forskningsinstituttet med et aksjesalg verdt 200 millioner har fått et betydelig økt handlingsrom.

— Vi blir med dette ikke er så avhengige av at det finnes helt spesifikke utlysninger på et område for å dra i gang. Vi får muligheten til å ta flere egne strategiske valg, sier Bjørnæs. Han understreker at Cicero-styret har besluttet at pengene skal benyttes til å frembringe mer kunnskap til dem som skal løse klimaproblemene.

— Hvor stor blir den største potten dere vil tildele når det kommer en god idé?

— Hehe, det er umulig å si. Vi må først ha en god diskusjon for å finne frem til alle gode initiativ som ligger blant de ansatte, sier Christian Bjørnæs.

Store penger

Cicero Shades of Green har mottatt en rekke priser for den høye kvaliteten på sine vurderinger og er av Climate Bonds Initiative rangert som verdens største leverandør av uavhengige vurderinger av grønne obligasjoner. Obligasjonene som selskapet har vurdert, har kanalisert mer enn 380 milliarder dollar til prosjekter som skal få fart på klimaomstillingen.

I pressemeldingen ønsker daglig leder og medgrunnlegger Harald Francke Lund nye eiere velkommen.

— Partnerskap med S & legger til rette for at vår prisvinnende Shades of green metodikk kan få enda større gjennomslag globalt, en velkommen utvikling i et finansmarked som i økende grad ønsker å vite mer om klimarisiko, sier Francke Lund.

Powered by Labrador CMS