Rektor ved HiOA de neste fire årene: Curt Rice. Foto: Tom Benjaminsen

Curt Rice ny rektor ved HiOA

— Jeg er rørt, og går ydmyk til oppgaven, sier en nytilsatt rektor, Curt Rice, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, som også legger vekt på at han skal ha det artig de neste fire åra.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et ekstraordinært styremøte på Fornebu besluttet høgskolestyret i ettermiddag å ansette Curt Rice (52) som rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Curt Rice er professor i lingvistikk og tidligere prorektor ved Universitetet i Tromsø, Norges arktiske universitet (UiT). Han var en av 14 søkere til rektorstillingen.

Khrono snakker med Rice rett etter at tilsettingen er offentliggjort, og spør som man gjør i sportsjournalistikken: 

— Hva føler du nå?

— Jeg er faktisk rørt. Det er et stort ansvar å blir rektor ved HiOA. Jeg går ydmykt til oppgaven. Men når det er sagt, så ser jeg også at vi skal gjøre og gjennomføre mange morsomme ting. Vi skal ha det artig, sier han, som fra 1.august skal inneha lederstolen på toppen av høgskolen.

Og hva blir det første du skal gjøre når du kommer 1. august? 

— Jeg skal gjøre meg kjent med organisasjonen. Det er ikke bare første gang det ansettes rektor ved HiOA, men det er også en ekstern rektor. Men jeg er innstilt på å komme raskt igang, sier han som har vel fire måneder på å forberede seg.  

Curt Rice ser fram til å lede hele HiOA, og sier han vil styrke samhandlingen mellom fag og administrasjon. Han vil dessuten jobbe for at HiOA skal ta den plassen institusjonen fortjener.

— Vi skal sette tydelige fotavtrykk både nasjonalt og internasjonalt, og selvsagt skal vi bli universitet, sier han til hioa.no.

Tre i finalen

Etter flere intervjurunder, tester og dybdeintervjuer, satt innstillingsutvalget igjen med tre godt kvalifiserte kandidater. De to andre var to interne søkere forskningsdirektør Morten Irgens og dekan ved Fakultet for helsfag, Nina Waaler.  

— Kandidatene vi valgte ut til siste runde er godt kvalifiserte, både hva angår formell vitenskapelig kompetanse og lederkompetanse. Alle vil kunne bidra til å utvikle institusjonen både faglig og organisatorisk, samt posisjonere HiOA nasjonalt og internasjonalt. Ut i fra en helhetsvurdering mener vi Curt Rice bør bli HiOAs rektor, sier Agneta Bladh ifølge hjemmesiden til høgskolen. 

Les også: 14 vil bli rektor på HiOA

«Support the staff. Match people and opportunities. Stay out of the way.» Sitatet er hentet fra en av gründerne i Google, og er ifølge et tidligere intervju i Khrono, professor Rice’ overordnede ledelsesfilosofi.

Les også: Vil ha stolte ansatte og studenter

— Den type ledelse som jeg er opptatt av handler om medbestemmelse, prosesser og akademisk frihet. Jeg mener at en rektor skal legge til rette for vitenskapelig ansatte slik at de kan gjøre jobben på best mulig måte. Det har jeg erfaring med, og har lykkes med, i de andre jobbene jeg har hatt, sa han den gangen. 

Rice er en aktiv blogger, gjennom bloggen sin Science in balance, han er også spaltist i The Guardian blant annet. Rice er også aktiv på sosiale medier og blant twittereliten i Troms, med over 12.000 følgere. Han er også styreleder i forskningsdatabasen Cristin og leder i Kif-komitéen (Komité for mangfold og kjønnsbalanse i forskning)

Les også: Svært ulik publisering blant rektorfavorittene ved HiOA 

Fornøyd studentleder

Leder i studentparlamentet ved HiOA, Tord Øverland, er veldig fornøyd med tilsettingen. 

— Curt Rice er en dyktig leder med erfaring fra sektoren. Han har en god profil som passer bra sammen med HiOA, sier Øverland, som også har sittet i tilsettingsrådet.

Dagens rektor og styreleder ved HiOA, Kari Toverud Jensen, tror at Rice blir en bra leder for høgskolen.

- Jeg er overbevist om at Curt Rice vil bli en god og tydelig leder for HiOA. Han har solid erfaring med ledelse og forskning, og jeg tror han vil sette HiOA på kartet gjennom å være en markant debattant i spørsmål om høyere utdanning, sier hun.

Også Rice’ nåværende leder, rektor Anne Husebekk (bildet over) ved Universitetet i Tromsø gratulerer både Rice og HiOA med ansettelsen: 

— Vi gratulerer professor Curt Rice med jobben som ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Med dette har HiOA fått en dyktig og visjonær leder, og vi er sikre på at han kommer til å gjøre en god jobb. Vi ønsker han lykke til med nye utfordringer, sier rektor Anne Husebekk og universitetsdirektør Lasse Lønnum ved UiT Norges arktiske universitet i en pressemelding.

Les også: Tre rektorkandidater til finale

Videoen under har HiOAs kommunikasjonsavdeling laget i forbindelse med ansettelsen av Curt Rice som ny rektor:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS