— Vi ønsker at Kunnskapsdepartementet i større grad skal snakke med studentene om endringer som dette, sier leder for Studentparlamentet ved UiT, Daniel Hansen Masvik, som ikke ønsker å arrangere demonstrasjon mot regjeringens forslag om stipendomlegging. Foto: Edvard Bjørnson / Studentparlamentet UiT

Tromsø-studenter sier nei takk til demonstrasjon mot stipendomlegging

Statsbudsjettet 2019. Neste uke har mange student- og ungdomsorganisasjoner tillyst demonstrasjoner mot regjeringens forslag til stipendomlegging. Men Studentparlamentet i Tromsø vil ikke være med.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

28 organisasjoner og institusjoner har støttet studentenes opprop mot forslag til stipendomlegging fra regjeringen. Oppropet har samlet over 20.000 underskrifter.

Fakta

Stipendomlegging

Regjeringen foreslår å endre ordningen for å få stipend i Lånekassen. I dag gis alt som lån, men inntil 40 prosent blir omgjort til stipend etter hvert som studentene får studiepoeng ved å stå på eksamen.

Regjeringen foreslår at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Kunnskapsdepartementet har skissert at de vil spare 256,4 millioner kroner på en slik ordning.

Underskriftskampanjen studentene har igangsatt mot stipendomleggingen hadde torsdag 22. november samlet mer enn 21.000 underskrifter.

28 organisasjoner og institusjoner støtter kampanjen.

Det blir demonstrasjoner mot stipendomleggingen torsdag 29. november.

Sist mandag var mange av organisasjonene samlet i Oslo der de diskuterte opptrapping av aktivitetene for å synliggjøre at de er skuffet over å ikke å bli hørt.

Sier nei til demonstrasjon i Tromsø

Arbeidsutvalget i Studentparlamentet i Tromsø har bestemt at de ikke vil organisere noen demonstrasjon neste torsdag. Det forteller leder Daniel Hansen Masvik, fra Moderat liste, til Khrono.

— Vi ønsker at Kunnskapsdepartementet i større grad skal snakke med studentene om endringer som dette, noe som ikke har blitt gjort. Dermed har vi tenkt å gå foran med et godt eksempel, og etterspørre den dialogen. Vi anser ikke en demonstrasjon som noen dialog, sier Masvik.

Vi trenger å stille regjeringa til ansvar, og jeg kommer til å etterspørre bedre argumentasjon fra dem. Men jeg vil ikke stå og rope til dem, jeg vil skrive til dem.

Daniel Hansen Masvik

— Kan man ikke ha begge deler, både demonstrasjon og dialog?

— Jeg tror faktisk en demonstrasjon kan ha negativ effekt på forsøk på dialog. Så vil jeg understreke at dette på ingen måte betyr at vi har mindre tro på saken, dette handler rett og slett om vårt valg om hva vi mener er den beste framgangsmåten for å nå fram med vårt politiske mål, sier Masvik.

Vil stille til ansvar

— Vi velger å gjøre noe annet enn å demonstrere. Vi kommer til å sørge for å fortsette å skrive gode, ordentlige innlegg og poengtere hvorfor dette er et dårlig forslag. Vi trenger å stille regjeringa til ansvar, og jeg kommer til å etterspørre bedre argumentasjon fra dem. Men jeg vil ikke stå og rope til dem, jeg vil skrive til dem, sier Masvik, som allerede har hatt ett innlegg om stipendkuttet på trykk hos Khrono.

— Så det blir ingen demonstrasjon i Tromsø torsdag?

— Ikke arrangert av Studentparlamentet. Hvis andre mener at en demonstrasjon er beste fremgangsmåte og vil organisere det, oppfordrer jeg dem til å gjøre det, svarer studentlederen lengst nord.

NSO: Forsøker likevel

NSO-nestleder Marte Øien forteller at det nå er litt uavklart om det blir demonstrasjon i Tromsø på tirsdag, og hvem som i så fall skal stå for organiseringen.

— Det er naturligvis synd hvis det ikke blir noen demonstrasjon i Tromsø, men mange av de andre organisasjonene vi står sammen med har også lokallag i byen, så det er fremdeles gode muligheter, sier Øien, og legger til:

— Fra NSO sin side har vi full respekt for at et av medlemslagene våre ikke ønsker å bruke demonstrasjon som en form å uttrykke misnøye på.

Det er derimot avklart at det blir demonstrasjoner i Oslo, Stavanger, Bergen, Kristiansand, Ålesund og Trondheim.

— Tid og sted for alle arrangementene, også eventuelt i Tromsø, blir lagt ut på Facebook-sidene til Bevar Stipendet, avslutter Øien.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS