Samlet for diskutere tiltak mot stipendomlegging: Astrid Willa Eide Hoem - AUF, Tobias Drevland Lund - Rød Ungdom, Trine Skaar og Sebastian Dahl - NSF, Bjørn Winquist – Rødt studentlag Oslo, Hanna Flood – ANSA, Frank Aleksander Bræin – Pedagogstudentene, Tobias Lynghaug – NITO, Tora Hope – Unge funksjonshemmede, Ane Fossum – Naturviterne, Michal Jan Warecki – Industri Energi student, Ruben Amble Hirsti – UNIO – studentene, Mads Andreas Danielsen – Arbeidspartiets studentlag, Guro Aasaaren - Sosialistisk ungdom (i usortert rekkefølge) og sittende foran NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen. Foto: Eva Tønnessen

Studentene er forbanna og vil aksjonere

Statsbudsjettet 2019. Student-Norge er skuffa og forbanna. Nå overleverer de 20.000 underskrifter og planlegger demonstrasjoner og aksjoner i slutten av november.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken blir oppdatert med noen flere kommentarer fra studentrepresentanter)

Mandag var en rekke studentorgansiasjoner samlet hos Norsk studentorganisasjon (NSO). Felles for dem alle er at de har støttet oppropet mot stipendomleggingen som regjeringen har foreslått.

— Det er 28 organisasjoner og institusjoner som støtter våre krav. Vi har samlet inn 20.000 underskrifter. Likevel velger regjeringen å ikke høre på oss. Nå er vi både skuffa og forbanna, sa en tydelig bestemt NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen, etter at organisasjonene hadde sittet til samtaler om tiltak mandag formiddag.,

Fakta

Stipendomlegging

Saken handler om at regjeringen foreslår å endre ordningen for å få stipend i Lånekassen. I dag gis alt som lån, men inntil 40 prosent blir omgjort til stipend etter hvert som studentene får studiepoeng ved å stå på eksamen.

Regjeringen foreslår at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Norsk studentorganisasjon (NSO) mener forslaget bør avvises og håper også stortingsflertallet er uenige med regjeringen. Studentene mener at dette ikke vil løse årsakene til at studenter faller fra og er bekymret for konsekvensene. Departementet har skissert at de vil spare 256,4 millioner kroner på en slik ordning.

Hverken SV, Ap eller Sp støtter regjeringens forslag nå. KrF vil så langt ikke si hva de mener, det blir opp til forhandlingene de skal ha med regjeringen om budsjettet.

Underskriftskampanjen studentene har igangsatt mot stipendomleggingen hadde mandag 19. november kl. 21.00 samlet 20.005 underskrifter.

28 organisasjoner og institusjoner støtter kampanjen.

Underskriftene skal overleveres tirsdag 20. november.

Det blir demonstrasjoner mot stipendomleggingen tirsdag 29. november.

— Når vi ikke blir hørt må vi trappe opp aktivitetene, fortsatte Mikalsen.

Demonstrasjoner 29. november

Mikalsen fortale at studentene tirsdag 20. november vil overlevere underskrifter til regjeringen, og at de har bestemt at det skal gjennomføres demonstrasjoner på flere store studiesteder torsdag 29. november.

— Vi kommer tilbake med mer informasjon om dette, men vår parole er «Vi er ikke perfekte, bevar stipendet», fortalte Mikalsen.

Mange ulike organisasjoner

Det var mange ulike organisasjoner samlet hos NSO mandag.

— Vi er ikke fornøyd med at regjeringen nok en gang går løs på noen av de som har minst å rutte med, denne gang studenter, sa Tobias Drevland Lund fra Rød Ungdom.

Han la til at det var veldig positivt at student- og ungdomsorganisasjonene nå står samlet, og man håper man kunne fortsette dette felles trykket for bedre økonomiske vilkår for studentene.

NITO Studentene på sin side trakk fram at regjeringen i langtidsplanen har satt av etter deres syn magre 250 millioner til bedring av utdanningskvalitet de neste fire årene.

— Regjeringen har samtidig beregnet at de skal spare inn samme sum på dette tiltaket på ett år. På denne bakgrunn blir omleggingen ekstra urimelig, sa Tobias Lynghaug, leder for NITO Studentene.

— Legger mer stress på ungdom

Astrid Willa Eide Hoem fra AUF trakk fram at dagens unge og studenter allerede opplever mer press og stress i hverdagen, og at regjeringen med sitt forslag pålegger ungdommen enda mer press.

— Å lage fremme et forslag som straffer studenter som tør å gjøre omvalg i sin studievei er både en mistillit fra regjeringen til dagens studenter, at de ikke vet sitt eget beste, samtidig som regjeringen påfører mer press til studentene, sa Hoem.

Får med seg mer

Frank Aleksander Bræin fra Pedagogstudentene var opptatt av å trekke fram sett med lærerøyne er det bare positivt hvis man tiltrekker seg studenter som har med seg fagbagasje fra før av.

— For en lærer vil det selvsagt bare være en styrke hvis man har med seg kompetanse fra andre fagområder fra før av, og at man underveis oppdager at det var lærer man ville bli, sa Bræin, og la til:

— Omlegging av stipendomleggingen vil altså kunnes vekke rekrutteringen til lærerutdanningen ved at studentene ikke tars eg råd til å gjøre fornuftige omvalg.

Sykepleierstudentene var også opptatt av forslaget kan forsterke utforidngene med rekruttering til sykepleieutdanningen.

— Det er sykepleiermangel i Norge. At regjeringen vil gjøre det langt mer utfrodrende å gjøre omvalg underveis i utdanningen vil kunne ramme rekrutteringen til vårt yrke også, sa Trine Skaar fra NSF Student.

Les også: Alle saker og innlegg på Khrono om stipendsaken

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS