Den svenske regjeringen anbefaler fjernundervisning for universiteter og høgskoler

Det opplyste statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse i dag.

Forskning- og høyere utdanningsminister Matilda Ernkrans (t.v.), utdanningsminister Anna Ekst¨röm, statsminister Stefan Löfven og folkehelsedirektør Johan Carlson under pressekonferansen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svenskene gjør som de fleste i resten av Europa:

— Ved landets videregående skoler, yrkeshøgskoler, voksenopplæring, høgskoler og universiteter anbefales det nå å drive fjernundervisning, sa statsminister Stefan Löfven på en pressekonferanse tirsdag formiddag.

Det er etter anbefalinger fra folkehelsemyndighetene i Sverige at regjeringen nå går ut med denne klare beskjeden.

— Det betyr at elever og studenter ikke skal være på skolen, men studere hjemme, sa Löfven.

På spørsmål om hvorfor dette blir formulert som en anbefaling og at regjeringen ikke kommer med en strengere beskjed, svarer Löfven at de forventer at alle vil følge dette oppfordringen.

— Vi vil prøve å gjøre der vi kan for å få stanset pendlingen til og fra lærestedene, sier generaldirektøren for folkehelsemyndighetene, Johan Carlson på pressekonferansen.

Utdanningsminister Anna Ekström minner om at alle selv må ta ansvar for å fortsette med studiene også under de nye forutsetningene.

Godt forberedt på fjernundervisning

Forskning- og høyere utdanningsminister Matilda Ernkrans opplyser at universitetene og høgskolene i Sverige er godt forberedt på å drive fjernundervisning.

— Jeg forventer at universitetene og høgskolene nå følger anbefalingen fra regjeringen om å stenge ned undervisning på campus. Men vi forventer at undervisningen fortsetter som fjernundervisning, seir Ernkrans.

Hun opplyser også at svenske studenter vil fortsette å få utbetalt studiestøtte så lenge undervisningen holdes i gang.

— Vi skal også legge på bordet i Riksdagen et forslag om at studiestøtten betales i slike ekstraordinære situasjoner også dersom undervisingen skulle bli kansellert, sier Ernkrans.

Forbereder stenging av grunnskoler

De svenske folkehelsemyndighetene er fortsatt av den oppfatning at det vil få flere negative enn positive konsekvenser å stenge barnehager og grunnskoler.

Våre naboer i øst har med det skilt seg ut i forhold til flere land i Europa, inkludert Norge, som har valgt å gjøre nettopp det - stengt barnehager og grunnskoler.

Utdanningsminister Ekström sa under pressekonferansen at Sverige også nå forbereder seg på å måtte stenge grunnskolene og barnehagene.

De jobber nå med lovverket som skal gjøre det mulig at det også her kan drives fjernundervisning.

Powered by Labrador CMS