uio-rektor om korona-innsats:

Mener det er selvsagt at studenter skal få lønn

Oslo universitetssykehus ville at studenter skulle jobbe som ekstrahjelp under koronautbruddet – uten lønn. — Selvsagt skal studenter ha betaling, sier UiO-rektor Svein Stølen.

UiO-rektor Svein Stølen vil legge til rette for at medisinstudenter kommer i mål med utdanningen - og mener det er selvsagt at de får lønn om de bidrar under korona-utbruddet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg forventer at disse studentene behandles godt dersom de velger å bidra. Selvsagt skal de ha lønn, sier Svein Stølen, og legger til at dette standpunktet deles av det medisinske fakultetet.

Stølen er rektor ved Universitetet i Oslo og reagerer på saken VG publiserte mandag morgen: Medisinsk klinikk ved Oslo universitetssykehus la søndag ut en annonse der de ba om at medisinstudenter med midlertidig lisens meldte seg frivillig til korona-innsats. Men de ville ikke få betalt.

Studentene reagerte

Norsk medisinstudentforenings leder Håvard Ulsaker sier til VG at mange legestudenter har kontaktet foreningen etter at annonsen ble publisert, fordi de er opprørte over at sykehuset mener de skal jobbe gratis.

Forskningsleder Dan Atar ved Medisinsk klinikk ved Oslo universitetssykehus forteller at annonsen ble fjernet søndag, fordi sykehuset fikk sterke reaksjoner fra medisinstudentene.

– Vi skjønte at annonsen ble feil, og derfor har vi nå trukket den, sier Atar til VG.

52 personer er mandag innlagt på norske sykehus med Covid-19. Samtidig er mange i helsevesenet i karantene, noen er selv syke.

Khrono har skrevet at medisinstudenter i Bergen har meldt seg til korona-innsats og at Universitetet i Oslo låner ut personell til sykehuset. Også i Stavanger har mange meldt seg, og NRK skriver at Universitetssykehuset Nord-Norge har bedt folk hjelpe dem med å håndtere koronautbruddet: Alt fra sykepleiere og helsefagarbeider, til renholdere og kantineansatte trengs.

Mandag formiddag hadde det kommet 200 søkere.

Vil godkjenne arbeidserfaring som praksis

Rektor Stølen lover at det også skal vurderes om særlig medisinstudenter som nærmer seg slutten av studiet, så langt det er mulig får sin arbeidserfaring godkjent som praksis, slik at korona-utbruddet ikke gir større forsinkelser en nødvendig.

— Praksis må riktignok være faglig god nok. Skal studentene være klare for pasienter, trenger de den praksisen som gjør at de blir klare for å arbeide selvstendig og trygt. Det handler om pasientenes sikkerhet, sier han.

UiO-rektoren peker på to ting han mener er viktig: Å få studentene til å bidra til liv og helse i en krevende situasjon hvis de vil – og å sikre at de blir minst mulig forsinket.

— Hvem skal betale lønnen deres?

— Det er i hvert fall ikke studentene som skal ta regningen. Helse og omsorgsdepartementet bør ta regningen. Nå kommer det krisepakker, det bør komme en for sykehusene også. Oslo universitetssykehus har nå 1 100 ansatte i karantene, sier Stølen.

— Det er svært utfordrende.

Powered by Labrador CMS