popularitet

Denne forskningen fikk mest oppmerksomhet på internett i 2023

Altmetric 500-listen for 2023 er klar. Den kartlegger hvilke forskningsartikler som har vært mest populære på internett.

Forksning relatert til koronapandemien og viruset var det som flest internettbrukere kastet seg over i kalenderåret 2023. Dette bildet er av fire reagensrør som ble brukt til å teste ulike former for koronavirus kan ikke tilknyttes noen av forskningsartiklene som er nevnt i denne saken.

Det er det britiske teknologiselskapet Digital Science som står bak Altmetric 500-listen.

Hvert år arbeider selskapet med å analysere hvilke vitenskapelige forskningsartikler som har fått mest oppmerksomhet på internett det siste året.

Nyhetsartikler, Wikipedia-sider, Facebook-sider og X-innlegg er blant kildene som blir behørig analysert, i tillegg til åtte andre såkalte oppmerksomhetskilder, skriver Times Higher Education (THE), som har analysert årets liste.

50 forskningsområder

På listen for 2023 er 50 ulike forskningsområder representert.

Digital Science understreker at listen ikke forteller noe om kvaliteten til forskningsartiklene, men om artiklenes evne til å nå ut til flest mulig.

Artikkelen som fikk mest oppmerksomhet i 2023 var en artikkel skrevet av forskere på tvers av seks universiteter, skriver THE. Artikkelen handlet om evnen til å foreta fysiske grep for å hindre eller redusere spredningen av luftveisvirus.

På de to neste plassene kom det ytterligere to studier om koronaviruset — en fra New York University Langone Hospital som handlet påvisning av covid-19-vaksiner i morsmelk og en fra Scripps Research Institute om de viktigste funnene og anbefalingene for å håndtere såkalt long covid.

Resten av topp 10-listen er ikke rangert spesifikt, men blant de som THE har plukket ut som de ti beste, finner vi ytterligere tre artikler som kan relateres til korona; en om risiko- og nyttevurdering av sterkere vaksiner for unge voksne, en om et spesifikt tilfelle av dødelig multiorganbetennelse etter vaksinasjon og en om generelle komplikasjoner fra vaksinen, skriver THE.

Ble trukket tilbake

Videre på listen finner vi to forskningsartikler om klimaendringer, blant annet en studie om endringene i Antarktis og en om hvordan jorden gikk inn i en «ny klimafase» i 2023.

Andre artikler på THEs topp 10-liste var en studie som testet om lydene som plantene avgir når de blir stresset avslører noe om tilstanden deres, samt et kontroversielt forskningseksperiment fra Sør-Korea, som hevdet at de hadde oppdaget en ny såkalt superleder — en type materiale som inneholdt elektrisitet — men som ikke ble tappet for energi når det ble fryst ned til en gitt temperatur.

Den koreanske studien ble etter hvert trukket tilbake.

Altmetric 500-listen viser ellers at det var forskningsartikler ved Harvard University som oftest frekventerte internett i 2023. På plassen bak kom University of Oxford, mens University of Toronto sikret seg den siste pallplassen.

PS! Digital Science har i en e-post informert Khrono om at de foreløpig ikke har verktøyene som skal til for konkret å bedømme hvilke ti forskningsartikler som er de mest populære, men at det er Times Higher Education som har tolket resultatene som Khrono gjengir i denne artikkelen. Det har heller ikke vært mulig å lenke direkte til de aktuelle artiklene.

Powered by Labrador CMS