rangering

NMBU og Universitetet i Stavanger gjør kraftige byks

Seks norske universiteter er fortsatt inne på årets utgave av QS World University Ranking. To av dem tar store steg oppover på rangeringen.

Marte C.W. Solheim, Professor i Innovasjonsstudier og leiar av Senter for innovasjonsforskning ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger
— Det er alltid gøy med positive nyheter, sier prorektor for innovasjon og samfunn ved UiS, Marte C.W. Solheim,Universitetet i Stavanger klatrer på årets QS-rangering. Det samme gjør NMBU og NTNU, mens UiO, UiT og UiB alle må ta til takke med dårligere resultat i år enn i 2023.
Publisert Oppdatert

QS World University Ranking er blant de mest sentrale internasjonale universitetsrangeringene.

I 2023 sikret Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Universitetet i Stavanger (UiS) seg plass på rangeringen for første gang. 

Universitetet i Oslo (UiO), Universitetet i Bergen (UiB), NTNU og UiT Norges arktiske universitet har flere år bak seg på listen over verdens beste universiteter.

— Alltid gøy

I år er det fjorårets to nykomlinger som imponerer mest med sine kraftige byks oppover på «tabellen», mens universitetet som i alle år har lagt øverst blant de norske, faller litt.

— Det er alltid gøy med positive nyheter, sier prorektor for innovasjon og samfunn ved UiS, Marte C.W. Solheim, til Khrono.

Marte C.W. Solheim, Professor i Innovasjonsstudier og leiar av Senter for innovasjonsforskning ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger
Marte C.W. Solheim forteller om fremgang ved Universitetet i Stavanger.

Hun understreker at UiS alltid tar rangeringer som dette med en klype salt.

— Vi opplever uansett at Universitetet i Stavanger er i fremgang, med gode resultater både innen forskning og innovasjon, samt søkertall til våre studier, sier Solheim.

Rektor ved NMBU, Siri Fjellheim, sier at det er hyggelig å registrere at NMBU gjør et hopp på rangeringen i år, men understreker at hun foreløpig ikke har sjekket nærmere hva det skyldes.

— Det er viktigere for oss at vi opprettholder en solid posisjon innenfor våre fagområder, og at NMBU anerkjennes også internasjonalt som et kvalitetsuniversitet innenfor de fagene vi representerer. Her gir rangeringen en indikasjon på at vi er på rett vei, sier Fjellheim, før hun legger til:

— Samtidig må vi også ha et litt edruelig forhold til slike rangeringer.

NMBU-rektor Siri Fjellheim understreker at det er viktig å ha et edruelig forhold til universitetsrangeringer.

Fra 117. til 119. plass

Etter å ha klatret på rangeringen fem år på rad, måtte UiO til slutt registrere at de i fjor falt på rangeringen, fra 101. plass til 117. plass.

I år faller UiO ytterligere to plasser, ned til 119. plass, men hovedstadsuniversitetet er fortsatt det beste blant de norske.

Da Khrono intervjuet Stølen i forbindelse med fjorårets resultat, uttalte UiO-rektoren at han hadde et avslappet forhold til QS-rangeringen.

Kraftige byks oppover

Nytt av året er at NTNU klatrer forbi UiB på rangeringen. UiB har nå nemlig falt for femte året på rad, ned til 291. plass, mens NTNU klatrer fra 292. plass til 264. plass.

UiT Norges arktiske universitet, som i fjor opplevde det største fallet blant de norske, fortsetter trenden i år, med å gå fra 577. til 621-630. plass. 

Jo lenger ned på rangering man kommer, jo større pulje befinner man seg i. Man får altså ikke en nøyaktig rangering dersom man ligger på 600. plass eller under.

NMBU og UiS, som i fjor lå på henholdsvis 1201-1400. plass og over 1401. plass, tar begge store steg i år. NMBU er inne på 691-700. plass, mens UiS har plassert seg i puljen 801-850.

Se under for flere resultater eller klikk her for å se hele rangeringen.

Norske plasseringer:

119. Universitetet i Oslo
264. NTNU
291. Universitetet i Bergen
621-630. UiT Norges arktiske universitet
691-700. NMBU
801-850. Universitetet i Stavanger

Topp 5 i Norden:

74. Kungliga Tekniska högskolan
75. Lunds Universitet
100. Københavns Universitet
103. Uppsala Universitet
109. Danmarks Tekniske Universitet

Topp 5 i verden:

1. Massachusetts Institute of Technology
2. Imperial College London
3. University of Oxford
4. Harvard University
5. University of Cambridge

Powered by Labrador CMS