Universitetsrangering

Seks norske på rangering av verdens beste universiteter

Mens noen faller kraftig, er to nye norske universiteter inne på QS World University Ranking.

Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo har grunn til å smile. Universitetet har falt fra i fjor, men rangeres på topp blant de norske.

Brussel (Khrono): Seks norske universiteter er inne på årets utgave av QS World University Ranking, en av de mest sentrale blant internasjonale universitetsrangeringer. Dette er den tjuende utgaven av rangeringen.

Blant de seks norske er det to nykommere: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Universitetet i Stavanger (UiS).

Fakta

QS World University Rankings

QS World University Rankings er en årlig rangering av verdens universiteter som publiseres av Quacquarelli Symonds (QS). Den er tidligere kjent som Times Higher Education-QS World University Rankings. Det er den eneste internasjonale rangeringen som har fått godkjenning av International Ranking Expert Group (IREG).

QS-rangeringen anses som en av verdens tre mest brukte universitetsrangeringer.

Rangeringen baseres på følgende parametere:

  • Academic Reputation
  • Employer Reputation
  • Faculty Student Ratio
  • Citations per Faculty
  • International Faculty Ratio
  • International Students Ratio
  • International Research Network
  • Employment Outcomes
  • Sustainability

Kilde: QS

I tillegg til disse er altså fire norske universiteter rangert blant de 1500 beste i verden.

Tre av fire faller

På topp blant de norske ligger Universitetet i Oslo (UiO), som tidligere år. Men denne gangen faller universitetet, etter å ha klatret på rangeringen fem år på rad. UiO faller fra plass 101 til 117. Universitetets beste plassering var i 2014, da universitetet var rangert som nummer 89 i verden. 

Fallet er likevel langt mindre enn for Universitetet i Bergen (UiB), som er neste blant de norske. Universitetet faller for fjerde år på rad, denne gangen fra plass 207 til 281. Tilbake i 2012 var de rangert som nummer 145.

NTNU er det eneste universitetet blant de norske — med unntak av de to nykommerne — som går fram på rangeringen. Universitetet går fram for andre år på rad, nå fra plass 352 til 292. 

Det største fallet opplever UiT Norges arktiske universitet. Universitetet faller for sjette år på rad, fra fjorårets rangering faller de fra plass 454 til 577. Tilbake i 2012 lå de på plass 304. 

Når de gjelder de to nykommerne ligger NMBU inne på plass 1201-1400, mens UiS ligger inne blant de over 1401.

Får tilbud om fremsnakking

— Jeg har et ganske avslappet forhold til denne rangeringen, sier UiO-rektor Svein Stølen.

— Det er noen institusjoner som bruker midler på å bli fremsnakket, for omdømme er blant det som blir målt. 

Stølen forteller at det hender han får e-poster med tilbud om nettopp slik fremsnakking. Han takker nei.

— Jeg har derfor ikke det beste forholdet til denne rangeringen. Det er nok mange som jobber strategisk med den, men det gjør man ikke i Norge. Derfor mener jeg at norske universiteter skal være ganske avslappet.

NMBU: — Avslappet

Stølen er ikke alene om å være avslappet i møte med rangeringen.

— Vi har et ganske avslappet forhold til denne totale rangeringen, selv om det selvfølgelig er hyggelig å være på listen, skriver rektor Siri Fjellheim ved NMBU i en kommentar til Khrono.

Fjellheim sier det er viktigere for universitetet at de klatret fra niende til sjette plass i QS-rangeringen blant verdens universiteter innenfor fagområdet «Agricultural and Forestry». 

— Det er den høyeste plasseringen NMBU har hatt noensinne og her er vi foran flere prestisjetunge universitet i Europa og USA. Vi ser også at NMBU fortsetter klatringen innenfor fagområdene «Environmental Sciences» og «Biological Sciences». Jeg vil tro at høyere rangeringer innenfor disse tre fagområdene er grunnen til at vi i år også er på den totale listen. Det viktigste for NMBU er at vi anerkjennes også internasjonalt som et kvalitetsuniversitet innenfor de fagene vi representerer. Her gir rangeringen en indikasjon på at vi er på rett vei, men samtidig må vi også ha et litt edruelig forhold til slike rangeringer, skriver Fjellheim.

To svenske på topp 100

Hvordan er så de norske resultatene sammenlignet med andre nordiske land?

Det er åtte svenske universiteter på lista, to av disse er inne blant topp 100, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) på plass 73 og Lunds Universitet på plass 85. Deretter følger Uppsala Universitet som nummer 105, mens Stockholms Universitet ligger på plassen bak Universitetet i Oslo.

Danmark har fem universiteter inne på lista, ingen av dem på topp 100, øverst er Københavns Universitet på plass 107.

Finland er inne med ni universiteter, med Aalto-universitetet som høyest rangert, på plass 109.

Toppen av lista domineres av universiteter i USA og Storbritannia. Blant de ti på topp er det fire amerikanske og fire britiske universiteter. På topp ligger Massachusetts Institute of Technology (MIT), etterfulgt av University of Cambridge. 

De eneste blant topp ti som ikke er britiske eller amerikanske er ETH Zürich i Sveits og National University of Singapore (NSU) i Singapore.

Vekker debatt

QS rangerer universitetene basert på ni parametere, hvorav tre er nye av året (se faktaboks).

De mest sentrale internasjonale universitetsrangeringene har stor makt. I forbindelse med lanseringen av den tjuende rangeringen fra QS, sier grunnleggeren av rangeringen, Nunzio Quacquarelli, til egen nettside at de kanskje er mest kjent i Kina og India, i tillegg til afrikanske land og Midtøsten. Han hevder at rangeringens emneknagg skal ha blitt sett 450 millioner ganger på sosiale medier i Kina. 

Rangeringene vekker også stadig debatt. 

I 2021 sto også QS-rangeringen i sentrum for en studie der seniorforsker Igor Chirikov ved Center for Studies in Higher Education, University of California, Berkeley, så på interessekonflikter hos de som rangerer universiteter. Han konkluderer med at universiteter som har kjøpt ulike tjenester hos har bedret sine plasseringer mer enn de som ikke har gjort det.

I USA har det lenge blåst kraftig rundt rangeringene fra U.S. News & World. Nylig trakk Columbia University seg fra en sentral rangering, som det første store universitetet.

Oppdatert 13.57 med kommentarer fra NMBU-rektoren.

Powered by Labrador CMS