Universitetsrangering

To norske universiteter faller, mens to klatrer på internasjonal rangering

Universitetet i Oslo klatrer seg nesten inn blant topp hundre. UiT faller for femte år på rad.

Nesten i hundre: UiO-rektor Svein Stølen.
Publisert

Brussel (Khrono): Hvor mange norske er det blant de 1418 beste universitetene i verden? Fire, om vi skal stole på den nittende utgaven av QS World University Ranking, en av de mer kjente i mylderet av universitetsrangeringer.

Rekkefølgen blant de fire norske er den samme som tidligere år, men samtlige av dem har skiftet plass siden fjorårets liste.

Fakta

20 på topp i QS' rangering

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) — USA

2. University of Cambridge — Storbritannia

3. Stanford University — USA

4. University of Oxford — Storbritannia

5. Harvard University — USA

6. California Institute of Technology (Caltech) — USA

6. Imperial College London — Storbritannia

8. UCL (University College London) — Storbritannia

9. ETH Zurich (Swiss Federal Institute of Technology) — Sveits

10. University of Chicago — USA

11. National University of Singapore (NUS) — Singapore

12. Peking University — Kina

13. University of Pennsylvania — USA

14. Tsinghua University — Kina

15. University of Edinburgh — Storbritannia

16. Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) — Sveits

16. Princeton University — USA

18. Yale University — USA

19. Nanyang Technological University (NTU) — Singapore

20. Cornell University — USA

Opp og ned for de norske

Universitetet i Oslo ligger på topp blant de norske. Hovedstadens eldste universitet ligger nå som nummer 101, en plass opp fra i fjor. Dette er det femte året på rad UiO klatrer på denne rangeringen, men de ligger fortsatt et stykke bak topplasseringen fra 2014, da de lå på plass 89, dette er det eneste året de er blitt rangert blant de 100 på topp.

Universitetet i Bergen faller for tredje år på rad, fra plass 199 i fjor til plass 207. Dette er det laveste de har vært rangert, siden de i 2012 ble rangert som nummer 145.

NTNU har ligget relativt stabilt på listen de siste årene, etter at de fra 2018 til 2019 falt med over hundre plasser. Universitetet ble i 2015 rangert på plass 246. På den ferske rangeringen klatrer de fra plass 369 til plass 352.

UiT Norges arktiske universitet ble rangert som nummer 304 i 2012, nå ligger de på plass 440 etter å ha falt for femte år på rad. Dette er det laveste de har vært rangert.

Flere danske, svenske og finske

Så hvordan gjør de norske det sammenlignet med universitetene i andre nordiske land?

Sverige har åtte universiteter på lista, to av dem er inne blant topp 100, Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm på plass 89 og Lunds universitet på plass 95.

Det er fem danske universiteter på lista, Universitetet i København er eneste blant topp hundre, universitetet er det høyest rangerte blant de nordiske, på plass 82.

Det er ni finske universiteter på lista, øverst blant disse er Helsingfors universitet på plass 106.

Britiske og amerikanske dominerer toppen

Fakta

QS World University Rankings

QS World University Rankings er en årlig rangering av verdens universiteter som publiseres av Quacquarelli Symonds (QS). Den er tidligere kjent som Times Higher Education-QS World University Rankings. Det er den eneste internasjonale rangeringen som har fått godkjenning av International Ranking Expert Group (IREG).

QS-rangeringen anses som en av verdens tre mest brukte universitetsrangeringer.

Rangeringen baseres på følgende parametere:

  • Akademisk fagfellevurdering (40%)
  • Antall vitenskapelige siteringer (20%)
  • Forholdstallet antall ansatte versus antall studenter (20%)
  • Arbeidsgivervurdering (10%)
  • Antall internasjonale ansatte (5%)
  • Antall internasjonale studenter (5%)

Kilde: nmbu.no

Toppen av lista domineres av britiske og amerikanske universiteter. Massachusetts Institute of Technology i USA ligger på topp for ellevte år på rad. På årets liste etterfølges de av University of Cambridge i Storbritannia og Stanford University i USA.

Det eneste universitetet blant topp ti som ikke er britiske eller amerikansk, er ETH Zurich i Sveits.

201 universiteter på lista er i USA — flere enn i noe annet land — men av disse faller 103, mens 29 klatrer og 25 er nykommer. Også et flertall av de britiske — 48 av 90 — faller.

Etter USA og Storbritannia har Kina flest institusjoner på lista. To av de 71 kinesiske universitetene på lista rangeres blant de 15 på topp.

Kom i søkelys for studie

QS-rangeringen er som sagt en av de mest kjente i verden. Seniorforsker Igor Chirikov ved Center for Studies in Higher Education, University of California, Berkeley, retter blikket mot rangeringen i en studie som ble publisert i fjor.

I studien ser Chirikov på interessekonflikter hos de som rangerer universiteter. Han konkluderer med at universiteter som har kjøpt ulike tjenester hos har bedret sine plasseringer mer enn de som ikke har gjort det.

— Samlet sett tyder funnene på at interessekonflikter kan ha betydelig innvirkning på globale universitetsrangeringer, skrev Igor Chirikov i en kommentar til Khrono.

En talsperson for QS svarte i en kommentar til Khrono at de er «trygge på robustheten i tilnærmingen vår når vi produserer en av verdens mest populære rangeringer for høyere utdanning».

Powered by Labrador CMS