Universiteter og høgskoler kan fra nå av kreve at studentene stiller med egen datamaskin, som også skal kunne brukes på eksamen. Her fra digital eksamen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Alle studenter må skaffe seg en egen pc

Alle som studerer ved norske universiteter og høgskoler må stille med egen bærbar pc, også til eksamen, dersom studiestedet krever det, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet er bærbar datamaskin eller nettbrett blitt en naturlig og nødvendig del av studiehverdagen.

Derfor innføres nå regelen om at universiteter og høgskoler kan kreve at alle studenter stiller med egen maskin, som også skal kunne brukes på eksamen.

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener det er greit så lenge det ikke går ut over gratisprinisppet. 

— I dag er en bærbar datamaskin eller et nettbrett en naturlig og nødvendig del av studentenes studiehverdag. Vi ønsker å legge til rette for utvidet bruk av digitale læringsformer og digitale eksamener, sier statssekretær Bjørn Haugstad (bildet) i en pressemelding.

Vi vil understreke at dette ikke kan gå utover gratis-prinsippet,

Marianne Andenæs

Digital eksamen øker

Ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er andelen digitale skoleeksamener 37 prosent denne våren, sammenlignet med 8 prosent våren 2015. Universitetet i Agder er kommet over 40 prosent på skoleeksamener og 100 prosent ved hjemmeeksamener denne våren, mens ved Universitetet i Bergen var andelen digitale skoleeksamener 48 prosent høsten 2015. Noen steder brukes institusjonenes egne pc´er, mens andre steder må studentene ha med sin egen bærbare.

Les også: Har firedoblet digital eksamen, men studentene krever fortgang

Må ha «standard» datamaskin

Ifølge de nye reglene kan institusjonen kun kreve at studenten har en standard datamaskin med et nyere operativsystem, eller nettbrett med tilsvarende løsning, og godkjent nettleser.

Utdanningsinstitusjonen kan også kreve at studentene har programvare for tekstbehandling, regneark og internettleser. Alt dette er programvare som finnes tilgjengelige i gratis versjoner.

— Vi må legge til grunn en dynamisk tolkning av hva som er «standard datamaskin», da endring og utvikling på dette området skjer raskt, sier Haugstad.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold, NSO)

NSO enig med regjeringen

— Her er vi enig med regjeringen, og mener det er bra at departementet ønsker å ta dette konkrete steget fram mot digitalisering av høyere utdanning. Vi ser at de fleste studenter i dag har egen datamaskin og at det derfor ikke er urimelig at institusjonene legger dette til grunn, sier påtroppende leder i Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs i en kommentar til Khrono. 

Må holde på gratisprinsippet

— Vi vil likevel understreke at dette ikke kan gå utover gratisprinsippet, og det må fortsatt være institusjonenes ansvar å legge til rette for de studentene som ikke har det nødvendige utstyret, operativsystemer, programmer o.l. som er nødvendig for å gjennomføre en obligatorisk eksamen, presiserer den nye studentlederen.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS