Ny Formand ved Studentersamfunet i Oslo, Trygve Bernhardt Moen Haaland. (Kommunikasjonsavdelingen, Chateau Neuf)/ Foto: Morten Oestigaard
Ny Formand ved Studentersamfunet i Oslo, Trygve Bernhardt Moen Haaland. (Kommunikasjonsavdelingen, Chateau Neuf)/ Foto: Morten Oestigaard

Ny Formand i Samfundet i Oslo

Trygve Bernhardt Moen Haaland ble lørdag valgt til ny Formand for Det Norske Studentersamfund (DNS) i Oslo. Økonomiske utfordringer sto også på dagsorden. Daglig leder sier at hun ikke ble mye klokere av møtet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentar fra daglig leder i DNS.)

Lørdag hadde Det Norske Studentersamfund (DNS) i Oslo medlemsmøte. På dagsorden sto flere saker, både økonomi og valg av ny Formand etter at Markus Knutsen trakk seg onsdag.

Møtet valgte Trygve Bernhardt Moen Haaland til ny Formand som det heter i studentersamfunnet i Oslo. 

— Det virker som at vi er mange som gleder oss til å gripe fatt i arbeidet med å dra i gang en bra høst på Chateau Neuf, så jeg gleder meg til å gå løs på denne oppgaven, sier Haaland til Khrono.

Haaland satt som hovedstyremedlem i fjor og har vært nestleder i frivillighetsgjengen på Chateau Neuf. Han har også ledet Fantastene, spillgjengen på huset.

Økonomiske utfordringer

Medlemsmøtet diskuterte også den økonomiske situasjonen for DNS. Khrono har skrevet at forhold rundt en uoversiktlig økonomisk situasjonen, skal være en av flere grunner til at Knutsen trakk seg onsdag.

Les også: Økonomisk rot på Samfundet i Oslo, formannen trekker seg

— Jeg ikke ble så meget klokere etter dagens medlemsmøte, så prosessen med gjennomgang fortsetter, uttaler daglig leder for DNS, Linn Cecilie Andresen, til Khrono etter lørdagens møte.

Hun legger til:

— Jeg håper at vi snart kan bli ferdig med saken, slik at vi kan fortsette å bygge Oslos beste studenthus.

Erkjenner utfordringer

— Det har vært knyttet spenning til saken om økonomi på dagens møte, hvordan gikk det?

— Det var et ryddig og saklig møte, og ingen spor av konflikt, forteller nyvalgt Formand Haaland og legger til:

— Jeg har ikke vært inne i saken før nå, og vet derfor ikke mer enn det vi fikk informasjon om på medlemsmøtet.

— Men man kommer ikke utenom at det et er en del rot, bilag og dokumentasjon som mangler?

— Det virker som det kan ha vært noe økonomisk «slump». Noe av det første vi kommer til å gjøre er å lage mye strengere og strammere regler for innlevering av bilag mv, i tillegg til å bringe orden i regnskapet, sier Haaland.

Med seg i styret har han fått Simen Flotvik Mathisen som økonomiansvarlig. 

— Mathisen kommer til å ha hovedansvaret for å følge opp denne saken, og vi vil jobbe tett sammen med administrasjonen, forteller Haaland, som også fikk med seg Thorstein Grüber Sjursen som hovedstyremedlem.

— Allerede onsdag skal vi ha vårt første møte og da setter vi i gang arbeidet med å rydde opp, avslutter Haaland.

Påstander benektet av styret

Styret i Det Norske Studentersamfund (DNS) benektet i en pressemelding at økonomiske uregelmessigheter som er avdekket hadde noe med at Knutsen trakk seg som leder av styret. I meldingen, som gikk ut før medlemsmøtet, skrev de blant annet at:

«Markus Knutsen har valgt å trekke seg etter å ha diskutert avgjørelsen med både styret sitt og andre sentrale personer i organisasjonen. Han trekker seg på grunn av uenigheter om videre veivalg for Studentersamfundet, som han mener har utviklet seg til utilbørlig kritikk og personangrep. Han mener selv at uenighetene internt i organisasjonen har blitt så store, at det er riktig at han trekker seg, heller enn at konflikten eskalerer.»

Les også: Innlegg: Markus Knutsen trakk seg ikke på grunn av den økonomiske situasjonen

Markus Knutsens egen forklaring

Etter det Khrono kjenner til var det trussel om et omfattende mistillitsforslag som fikk formann Markus Knutsen til å trekke seg onsdag, tre dager før høstens første medlemsmøte.

I uttalelsen Markus Knutsen (bildet)  sendte ut onsdag heter det at:

«I den senere tid har uenighet blitt til konflikt og personangrep, noe som er destruktivt for organisasjonen vår i den tiden vi er inne i nå. Det er fremkommet påstander rundt min person som jeg avviser på det sterkeste.  Likevel velger jeg nå, for organisasjonens beste, å stille min plass til disposisjon», skriver formann Knutsen.

Khrono har gjentatte ganger forsøkt å få Markus Knutsen i tale. Senest etter møtet lørdag, men på telefon sier han:

— Dere har ikke rettet opp feilene dere har gjort så jeg svarer bare på epost.

Dermed har Khrono igjen sendt spørsmål på epost, slik vi har gjort tidligere i uka, men fremdeles har Knutsen dessverre ikke besvart Khrono sin henvendelse.

Innkallingen om økonomisk situasjon

I innkallingen til lørdagens møte som ble sendt ut tidligere denne uka står «Økonomisk orientering // Økonomiske uregelmessigheter» oppført som sak nummer 2. Manglende kvitteringer for bruk av bedriftskort, «debet-kortet» til Samfundet og uregelmessige utbetalinger av styrehonorar er noen av sakene som trekkes fram.

Det er Formand og Vice-Formand som etter reglene får utbetalt styrehonorar. DNS har budsjettert med 235.294 kroner i styrehonorar for 2016. Penger som Velferdstinget bevilger.

Styret forklarer i sin pressemeldingen saken på denne måten:

«Desisjonen har kalt inn til medlemsmøte for at medlemmene skal få innsyn i det som virker som feil oversett på grunn av manglende kommunikasjon mellom styret og administrasjonen over sommeren. Desisjonen har fått betryggelser fra både styre og ledelse om at de nå jobber tett for å klare opp i pengebruken, og regner med at lørdagens møte vil gå rimelig rolig for seg. Desisjonen bemerker likevel at DNS er en medlemsorganisasjon, og de mener det er viktig at medlemmene får innsyn når denne typen ting skjer. Derfor var det viktig at dette medlemsmøte kom.»

Ny daglig leder vil ha avklaring

Desisjonen, det som tilsvarer kontrollkomiteen, ønsker ifølge sakspapirene å få avklart den økonomiske situasjonen ved Studentersamfundet. 

Khrono spør leder i Desisjonen Ada Moe Fause om kommentar etter lørdagens medlemsmøte, men hun svarer at hun ikke ønsker å kommentere saken nå.

Ifølge papirene er det ny daglig leder, Linn Cecilie Andresen, i Det Norske Studentersamfund (DNS) og Chateau Neuf AS, som tiltrådte stillingen 1.august, som har avdekket uregelmessighetene i økonomien. Hun har derfor varslet Desisjonen. Ifølge lovene i Samfundet skal Desisjonen varsles når det foreligger «alvorlige feil av økonomisk art». 

Ifølge en redegjørelse som den nye daglige lederen har sendt ut til Studentersamfundets medlemmer har «Formanden vært fraværende» og «økonomiansvarlig i DNS har jeg dessverre ikke hørt noe fra». 

Regnskapsfører har gjort den nye daglige lederen oppmerksom på at det er rundt  70 åpne poster i regnskapet som mangler bilag siden mai i år.  Hvor mye penger det samlet er snakk om er foreløpig ikke klart.

Les også: Daglig leders redegjørelse

Dårlig likviditet

Daglig leder er også bekymret over likviditeten.

« Pt. er den såvidt vi kan se lavere enn likviditetsbudsjettet. Jeg vil dog presisere at jeg ikke har noen fullstendig oversikt over utestående eller historikken til DNS sin økonomi», skriver nytiltrådt daglig leder, Linn Cecilie Andresen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS