Nobelprisene 2018: Fysikkpris til trio som jobber med lys

Nobelprisene. Arthur Ashkin, Gerard Mourou og Donna Strickland deler nobelprisen i fysikk. Nobelprisen i medsin går til to kreftforskere, japanske Tasuko Honjo og amerikanske James P. Allison.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fysikkprisen utdeles av Kungliga Vetenskapsakademiens nobelkomité i Stockholm.

— Prisen handler om verktøy av lys, sa leder Goran K. Hansson i Kungliga Vetenskapsakademien da prisen ble kunngjort i Stockholm tirsdag, melder NRK.

Tredje kvinne i fysikk

Den ene halvdelen av prisen går til amerikaneren Arthur Ashkin for hans arbeid med en optisk pinsett, og dens bruk på biologiske system.

Foto: University of Waterloo

Den andre halvdelen går til franskmannen Gerard Mourou og canadieren Donna Strickland for deres forskning på høyintensive, ultrakorte optiske lyssytråler.

Strickland er den tredje kvinnen i historien som mottar denne prisen. Før henne har Marie Curie fått prisen i 1903. Hun fikk i 1911 prisen i kjemi, og var da den første som fikk prisen i to ulike fag.

Maria Goeppert-Mayer fikk fysikkprisen i 1963 som den andre kvinnen.

Kreftforskere får medisinprisen

James P. Allison og Tasuko Honjo får nobelprisen i medisin for å ha revolusjonert kreftbehandling.

Amerikaneren Allison og japaneren Honjo mottar nobelprisen i medisin for sin forskning på hvordan celler tilknyttet immunsystemet kan påvirke kreftbehandling.

Les også: Khronos tidligere saker om nobelprisene

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS