Han Olav Lahlum trakk fulle hus på gjesteforelesning ved NTNU.

Ti bud fra Lahlum

Hvordan prestere på topp på eksamen? Multitalentet Hans Olav Lahlum har svaret på det også.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hans Olav Lahlum er historiker, biograf, kriminalforfatter, sjakkspiller/-dommer/-kommentator og SV-politiker. Men ikke bare - han er også foreleser, veileder og sensor.

I våres foreleste han på NTNU. Gjesteforelesningen handlet i første rekke om norsk samtidspolitikk, skrev Universitetsavisa. Men Realfagbyggets auditorium 5 var fullstappet av studenter som fikk en godbit servert på tampen av forelesningen: Gode eksamensråd. Nærmere bestemt ti av dem.

Her er Lahlums ti eksamensbud, først publisert i Universitetsavisa:

1. Les oppgaven.

2. Les oppgaven en gang til.

«Nå kommer eksamens-vakten for å rive arkene ut av mine hender. Må Gud se i nåde med min sjel.» 

Sitat fra en eksamens-besvarelse som ikke gikk så bra.

Lahlum: Det er mange som tror at de har lest oppgaven, og forstått den, og er i ferd med å svare på den – men som i stedet svarer på hva de trodde var oppgaven, eventuelt hva de ønsket eller mente burde være oppgaven. Det er sjelden noen god ide. Du skal svare på bare oppgaven, hele oppgaven og intet annet enn oppgaven. Det skal være samsvar mellom de tre T’ene – Tittel, tilskjæring og teksten.

3. Drøft.

Lahlum: Det er dette som er poenget med en oppgave.

4. Ikke skriv normativt ut fra egne meninger.

Lahlum: Det er greit å være subjektiv, i meget moderate former, men om man kjenner behov for å overøse sensor med egne ytringer i bredt format, bør man heller bli politiker, eller journalist.

5. Ikke kommentér dine egne, skriftlige prestasjoner underveis.

Lahlum: Det er ikke så uvanlig at man kommer med formuleringer som ‘når jeg leser det jeg har skrevet, blir jeg glad/begeistret/fornøyd’ - eller det motsatte. Jeg husker best følgende avslutning på en besvarelse jeg fikk på mitt bord: «Nå kommer eksamensvakten for å rive arkene ut av mine hender. Må Gud se i nåde med min sjel.» Det gikk ikke så bra.

6. Skriv leselig. Bruk avsnitt. Sett punktum.

Lahlum: Ingenting blir bedre av at sensor ikke forstår hva du har skrevet. Om du får dårlig tid på tampen – det er likevel ingen god ide å føre inn kun annenhver linje.

7. Ikke fantasér.

Lahlum: Om man skriver om Unionsoppløsningen i 1905 må man ikke skrive at den froregikk i Eidsvollsbygningen i 1814.

8. Ikke skriv for kort og ikke skriv for langt.

9. Les målrettet før eksamen.

Lahlum: Les pensum ut fra hva som blir behandlet i forelesningene. En god innfallsvinkel er at man 1-2 uker før eksamen stiller seg spørsmålet om hva man frykter mest å få på eksamen, og så leser man så lenge og så godt, at man ønsker å få akkurat det til eksamen.

10. Ikke få panikk.

Lahlum: Det er trist for alle parter når eksamensvakten plukker opp kladd fra en pult forlatt av en eksaminand som har gitt opp, og sensor leser kladden og konstaterer at den hadde holdt til en respektabel B.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS