Siste fra forsiden:
Kortnytt
UiO best i Norden på religion og teologi
Universitetet i Oslo er best i Norden, og nummer 37 i verden, innen religion og teologi, i følge rangeringen til QS World university rankings.
Det skriver universitetet selv på sine sider.
— Vi ønsker å bidra til et mer bærekraftig samfunn ved å være dagsaktuelle og ha undervisning og forskning på et høyt internasjonalt nivå. Denne rankingen tar jeg som en indikasjon på at vi beveger oss i riktig retning, sier dekan Anders Runesson til fakultets egne sider.
Universitetslektor kan vinne Årets barnehageinspirator
Universitetslektor Marcela Montserrat Fonseca Bustos ved OsloMet er en av tre nominerte til prisen «Årets barnehageinspirator».
Det melder avisen Barnehage.no.
De skriver at Bustos særlig er opptatt av flerkulturelle perspektiver på barndom og barnehage, samt hvem som har tilgang på innenforskap og posisjoner som verdifulle medlemmer av fellesskapet.
-- Barnehagen er mitt Narnia, dit jeg drar når jeg går inn i klesskapet. Jeg kommer til å gå tilbake og jobbe i barnehage i fremtiden, for jeg savner samarbeidet med gode kolleger og det å reflektere over og utforske livet sammen med ungene, sier Bustos til avisen.
Innlandet søker ny direktør
«Norges nyeste universitet trenger å forbedre ledelse og koordinering av de samlede leveransene fra administrasjonen vår.» skriver landets ellevte universitet i en stillingsannonse.
De er på jakt etter en organisasjonsdirektør som vil tre inn som medlem i rektors ledergruppe «...og vil ha en sentral rolle i strategisk ledelse, utvikling og omstilling ved institusjonen.»
Både stillingen, og Avdeling for organisasjon og fellestjenester, som den nye direktøren får ansvaret for, er nyopprettet.
Søknadsfristen er satt til 22. april.
Studenter jobber ulovlig som sykepleiere: — Uforsvarlig
Fagbladet Sykepleien har funnet ut at 29 norske kommuner bruker legestudenter i sykepleier- og helesefagarbeiderstillinger.
Legestudenter som tar jobb som sykepleiere, bryter norsk lov om helsepersonell, står det i artikkelen, som retter søkelyset på at mange av studentene er fra andre europeiske land enn Norge.
— Legestudenter har ikke lov til å jobbe som sykepleiere uten autorisasjon, understreker professor i rettsvitenskap ved UiO, Anne Kjersti Befring, overfor Hallingdølen, som også har skrevet om dette temaet.
De fleste av legestudentene jobber på sykehjem og i hjemmesykepleien, men det er også registrert legestudenter som har jobbet på legevakt som sykepleier, med ansvar for vakttelefon som sykepleier, skriver Sykepleien.
NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen, kommenterer saken slik:
— Det er ulovlig, uforsvarlig og potensielt livsfarlig. Helsepersonelloven slår fast at sykepleier er en beskyttet tittel. Å ansette eller titulere noen som sykepleier uten autorisasjon er et klart brudd på loven.
Lill Sverresdatter Larsen kaller det potensielt livsfarlig at legestudenter opptrer som sykepleiere i enkelte situasjoner. Sunniva Tønsberg Gaski Han skal styre Statsbygg de neste seks årene
Øystein Børmer gir seg som tolldirektør og leder av Tolletaten for å bli ny administrerende direktør i Statsbygg. Åremålsperioden for stillingen er seks år.
57 år gamle Børmer tar over stillingen etter Harald Vaagaasar Nikolaisen.
Øystein Børmer var statssekretær i Finansdepartementet fra 2001 til 2005. Før han ble tolldirektør var han øverste leder og direktør for Senter for statlig økonomistyring, som nå er bedre kjent som Direktoratet for økonomistyring (DFØ).
— Jeg ønsker Øystein Børmer lykke til og ser fram til samarbeidet, uttaler digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) i en pressemelding fra Regjeringen.
Øystein Børmer blir ny sjef for Statsbygg. Terje Pedersen Prorektorvikar på plass i Volda
Ved Høgskulen i Volda (HVO) skal prorektor ha noko så, i denne samanhengen, uvanleg som foreldrepermisjon. I vinter drøfta styret korleis dei skulle gripa saka an. Sidan Søvik er vald, er det han som formelt kan steppa inn som rektor dersom det er naudsynt.
No er løysinga at førsteamanuensis Ingeborg Berg Skogen går inn i ei viserektorrolle frå april til august. Prorektor Søvik held framleis i oppgåver som er direkte knytt til styret, medan Skogen går inn i dei daglege arbeidsområda til prorektorstillinga. Mellom anna skal ho leia Forskingsutvalet og Internasjonalt utval ved HVO i den aktuelle perioden, skriv høgskulen i nyhendebrevet sitt.
Då styret hadde styremøte 13. mars, vart det kjent at høgskuledirektør Ann-Kristin Emblem har sagt opp stillinga si som direktør.
Rektor Odd Helge Mjellem Tonheim seier til Khrono at det er sett ned eit utval frå styret som jobbar med å finna kandidatar som kan konstituerast som høgskuledirektør.
— Det er styret som vedtek konstitueringa, og det bør skje i eit ekstraordinært styremøte så snart som råd, seier Tonheim.
Han seier at stillinga som høgskuledirektør òg ideelt sett bør lysast ut så snart som råd.
— Det er styret som vedtek utlysingsteksten, og også styret som vurderer om me skal be om ekstern hjelp til å finna eigna kandidatar, seier rektoren.
Kvalbein rektor i fire nye år
En glede å få fortsette, sa Astrid Kvalbein da det ble kjent at hun ikke fikk motkandidater i rektorvalget ved Norges musikkhøgskole. Tord Paulsen Astrid Kvalbein og Morten Qvenild anses valgt som henholdsvis rektor og prorektor ved Norges musikkhøgskole for perioden 1. august 2025 til 31. juli 2029. Det heter det i protokollen fra høgskolestyrets møte 6. mars.
Som Khrono har skrevet, var det ingen motkandidat til Kvalbein i vårens valg. Kvalbein går inn i sin andre periode som rektor.
— Det føles som et privilegium og en glede å få fortsette. Jeg har ledet høgskolen ut av en pandemi og gjennom en tøff økonomisk omstilling. Før jul fikk vi en ny strategi på plass som setter kursen for de neste årene, og jeg er veldig klar for å få lede musikkhøgskolen videre, sa hun til Khrono i vinter.
Vivianne Sydnes blir viserektor. Hun er ikke formelt valgt, slik som rektor og prorektor er, men Kvalbein varslet allerede før jul at Sydnes også blir en del av rektoratet.
NTNUs filmpris til Mari Nilsen Neira
NTNUs filmpris for 2025 går til Mari Nilsen Neira, som er regissør, produsent, manusforfatter og fotograf.
NTNU Filmpris deles ut i samarbeid med filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Prisen hedrer aktører som fremmer trøndersk filmproduksjon og bidrar til å gjøre det filmfaglige miljøet i Trøndelag synlig.
Et høydepunkt i prisvinnerens karriere så langt, var de Nilsen debuterte på kino i 2023 som hovedregissør for dokumentarfilmen Bunadsgeriljaen, heter det på NTNUs egen nyhetsside.
Mari Nilsen Neira har markert seg ved å få fram det kvinnelige perspektivet i film. Hallvar Bugge Johnsen