Illustrasjon fra forprosjekt for Elgeseter gate 10 (2017) i Trondheim. Illustrasjon: Link Arkitektur

Får startsignal for nytt bygg for NTNU

Trondheim. Iselin Nybø besøker i dag, onsdag, Trondheim for andre gang på få dager. Hun har med seg klarsignal til enda et nybygg på NTNU i kofferten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen gir nå klarsignal til å starte arbeidet av nytt bygg i Elgeseter gate. Bygget skal kunne huse 2000 studenter og 200 ansatte innenfor helse- og sosialfagene ved Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU). I tillegg flytter idrettstilbudet til byens studenter inn i samme bygg.

Fakta

Elgesetergate 10-14

Et tidligere prosjekt fra Høgskolen i Sør-Trøndelag. Statsbygg kjøpte tomta i 2011.

Regjeringen ga klarsignal til prosjektet i 2016.

Det var ferdig prosjektert våren 2018 med Statsbygg som byggherre og Backe er entreprenør og har kontrakt om totalentreprise.

Prosjektet er et såkalt brukerfinansiert prosjekt, som finansieres som et såkalt kurantprosjekt, gjennom husleieavtaler mellom Statsbygg og de to partene.

NTNUs andel av nybygget er beregnet til å koste 508 millioner kr, og SiT-delen 228 millioner kroner. Total prislapp er dermed 736 millioner kroner.

Kilde: NTNU, KD og Statsbygg

— Dette er et viktig bygg for både NTNU og studentsamskipnaden. Her samler vi helse- og sosialfagene og samskipnadens idrettstilbud under samme tak, tett på resten av campus og byens helsetilbud. Dette vil gi økt tverrfaglig samarbeid, bedre arbeids- og læringsmiljø og mer effektiv drift, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V), i en pressemelding.

Prislapp på 736 millioner, 508 fra NTNU

— Nybygget i Elgeseter gate vil tjene mange gode formål for studenter og ansatte ved NTNU både vitenskapelig og velferdsmessig, sier Nybø.

Statsbygg vil være byggherre for Elgeseter gate. Prosjektet er et såkalt brukerfinansiert prosjekt, som finansieres gjennom et såkalt kurantprosjekt, gjennom husleieavtaler mellom Statsbygg og de to partene. NTNUs andel av nybygget er beregnet til å koste 508 millioner kr, og delen som Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit) skal ha er på 228 millioner kroner. Total prislapp er dermed 736 millioner kroner.

Planen er at studenter og ansatte skal kunne ta bygget i bruk til forskning og undervisningsformål allerede ved årsskiftet 2021 – 2022.

Konstituert rektor på NTNU, Anne Borg, forteller at prosjektet hele tiden har vært planlagt av Statsbygg, som kjøpte tomta allerede tilbake i 2011 da det fremdeles var et prosjekt for Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST).

— Så det har alltid vært lagt opp til HiST/NTNU som leietaker, sier Borg, og legger til:

— NTNU har søkt om å få gjennomført prosjektet som et kurantprosjekt, det har vi i dag fått bekreftet av statsråden at vi får. Det er en godkjennelse av at Statsbygg får tillatelse til å sette i gang prosjektet av regjeringen. Det er vi utrolig glade for, sier Borg.

— Budsjettlekkasje?

Khrono snakker med Iselin Nybø etter at pressekonferansen i Trondheim er over.

— Nyheten om at vi nå går i gang i Elgesetergate er svært godt mottatt i Trondheim, forteller Nybø.

— Kommer dette som en del av statsbudsjettet, eller kunne du lansert nyheten når som helst?

— Siden dette finansieres som et kurantprosjekt kunne vi fortalt om beslutningen uavhengig av statsbudsjettet. Grunnen til at vi har ventet er at vi trengte en avklaring av NTNUs campusutviklingsprosjekt først. Noe annet ville bare bidra til ytterlige spekulasjoner både rundt sakene i Trondheim og vikingtidsmuseet i Oslo, understreker Nybø.

— Hvorfor kommer ikke eksempelvis vikingtidsmuseet også som et kurantprosjekt?

— Det er regjeringen som må gi klarsignal også for kurantprosjekter, men eksempelvis vikingtidsmuseet er altfor stort til å være et kurantprosjekt. Selv dette prosjektet er i største laget, sier Nybø.

Klarsignal i 2016

Allerede i regjeringskonferanse den 16. juni 2016 sa regjeringen ja til et kombinert bygg for NTNU og Studentsamskipnaden (Sit) i Elgeseter gate 10–14 i Trondheim.

Bygget skal bidra til å samle helse- og sosialfagmiljøene ved NTNU og integrere NTNU med de øvrige helse- og medisinfagene på Øya. Man planlegger at det skal være innflyttingsklart i 2021, skriver NTNU på sine hjemmesider.

Skuffelsen var stor i Trondheim i fjor da verken statsbudsjettet eller revidert budsjett inneholdt penger til nybygget.

— Vi har stått i byggekø i mer enn ti år, og bygget er ferdig prosjektert og klart for igangsetting, sa daværende rektor Gunnar Bovim til Universitetsavisa den gang, og mente Elgesetergate 10 er viktig både for NTNU, byen og regionen.

Nybø på tur igjen

Det er bare fem dager siden sist statsråd Nybø, statsminister Erna Solberg og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, gjestet Trondheim sammen med en rekke lokalpolitikere fra regjeringspartiene.

Sist fredag kveld holdt de pressekonferanse og kunne fortelle at de hadde de med seg 95 millioner kroner til prosjektet ny campus og Ocean Space Center i trønderhovedstaden. Pengene kommer i statsbudsjettet i begynnelsen av oktober.

Det har vært flust med lekkasjer fra årets statsbudsjett så langt: Tidligere i august ble det klart at Nord universitet får penger til Blått bygg i Bodø.

Nybø reiste også til Volda på studiestart og ga klarsignal for nytt mediehus til Høgskulen i Volda. Mandag denne uka hadde hun pressekonferanse sammen med UiO-rektoren og drysset ut 35 millioner kroner til oppstart for bygging av et nytt museum for vikingskipene.

Håper på penger denne gang

Ifølge NTNU er bygget i Elgesetergate prosjektert og forprosjektet ble avsluttet i mars 2018. Forprosjekt-rapporten ble sendt fra Statsbygg til Kunnskapsdepartementet i juni 2018. Prosjektet er nå dokumentert og klart for start, når bevilgning foreligger.

Miljøet i Trondheim hadde håpet på penger i statsbudsjettet i 2018, og skuffelsen var stor da de ikke nådde fram.

— Samskipnaden og universitetet har planlagt et sambruksbygg som ble ferdig prosjektert i vår. Samskipnaden sitter med pengene klare, og vi ventet kun på 67 millioner fra regjeringen i år slik at vi kunne satt i gang arbeidet. Det fikk vi ikke, skrev sinte studentreperesentanter i et innlegg i Khrono.

Cecilie Bjørnsdotter Raustein, leder i Studenttinget NTNU.

Spente studenter

Cecilie Bjørnsdotter Raustein er leder for Studenttinget i Trondheim. Hun har også fått med seg at det er pressekonferanse med Nybø i Trondheim onsdag formiddag.

— Hvis det er penger til Elgesetergate 10 Nybø har med seg, hva tenker du da?

— Vi er veldig spente på hva som skal offentliggjøres. Det hadde betydd veldig mye for studentene og studentmiljøet i Trondheim, hvis det faktisk er oppstartspenger til dette kombinasjonsbygget Nybø har med seg, men vi får smøre oss med tålmodighet og vente å se, sier Raustein til Khrono, kvelden før.

Planene for bygget er klare

Studentene som flytter inn i Elgesetergate 10 skal kunne se fram til splitter nye lokaler skreddersydd for forskning, undervisning og andre læringsaktiviteter. I dag holder de fleste studentene til på campus Tunga.

Samskipnaden skal etablere og drive en idrettsdel og et serveringssted. Idrettsarealene skal være et attraktivt og topp moderne anlegg som er inviterende og inkluderende. Aktivitetstilbudene skal gjenspeile treningstrender og vitenskap om trening og idrett.

Treningsarealene skal også fungere som et treffsted for studenter og ansatte og ligge i tilknytning til sosiale soner. På samme måte skal serveringsstedet fungere som sosialt treffsted for studenter og ansatte, også for dem som trener.

Hvem kan bruke bygget?

Bygget vil også være tilgjengelig for studenter og ansatte ved hele NTNU. Sosiale soner og åpne arbeidsplasser skal legge til rette for gode møte- og arbeidsplasser for studenter, også på tvers av studieretninger, samt for møter mellom studenter og fagansatte.

Det er Statsbygg som er byggherre for Elgesetergate 10. Backe er entreprenør og har kontrakt om totalentreprise.

(13.55, 4. sept: Saken er oppdatert med nye kommentarer fra konst. rektor på NTNU Anne Borg .)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS