Stinn brakke og topptungt i Trondheim fredag kveld da f.v. næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), statsminister Erna Solberg (H) og høyere utdannings - og forskningsminister Iselin Nybø lekket ut at det kommer 95 millioner kroner til Sintef og direktør Alexandra Bech Gjørv, samt NTNU-campus representert ved kst. rektor Anne Borg (t.h.) Alle var invitert til valgkamparrangement. Foto: Cecilie V. Jensen, Høyre

Lover 40 mill til NTNU-campus

Budsjettlekkasje. Statsråd Iselin Nybø (V) varsler at NTNU vil få 40 millioner kroner til campussamling. Dette er 60 millioner mindre enn det universitetet mener de trenger. Men campusdirektøren spretter sjampanjen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert.)

Direktør for campusutviklingsprosjketet ved NTNU, Merete Kvidal, var klar til å sprette sjampanjen fredag kveld etter at forsknings- og høyere utdannignsminister, Iselin Nybø, på en pressekonferanse i Trondheim hadde lovet at det kommer penger til campusprosjektet på NTNU, selv om det ikke kom så mye som NTNU har forventet.

— Det er omtrent som julaften her nå, sier Merete Kvidal til Khrono, selv om hun ikke ser bort ifra at forprosjektet på campusutviklingen kan bli forsinket.

— Vi respekterer de politiske prioriteringene som ligger bak beløpet, men ser det som en anerkjennelse av prosjektet. 40 millioner kroner er mye penger og vi skal få til mye for det, sier hun.

Både statsråd Nybø og tidligere kunnskapsminister, nåværende næringsminister, Torbjørn Røe Isaksen deltok på en pressekonferanse i Trondheim fredag kveld.

Konstituert rektor Anne Borg tvitret etter seansen: «Jubel og glede på @NTNU for penger til to nasjonalt veldig viktige prosjekter: Campussamling og Ocean Space Senter. Nå skal vi skape enda mer kunnskap for en bedre verden!»

55 millioner til Oscean Space

Adressavisen omtalte først budsjettlekkasjen som ifølge avisen også innebærer penger til Sintefs nye satsing på Ocean Space Centre

NTNU har bedt om 100 millioner kroner for å finansiere forprosjektet av samling av campus på Gløshaugen, rundt gamle NTH. Nå får de 40 millioner i første omgang. Sintef-prosjektet hadde anslått at de trengte et sted mellom 80-100 millioner og får 55 millioner på det kommende statsbudsjettet og tilsvarende året etter, ifølge budsjettlekkasjene.

Campus-prosjektet blir forsinket

— NTNU får mindre penger det første året enn de 100 millioner kronene de har ønsket seg til campusutvikling. Det kan bety en utsettelse og vil selvfølgelig få noe å si for fremdriften. Men de er glade i Trondheim nå, sa Iselin Nybø til Khrono etter pressekonferansen.

Fakta

Campusutvikling NTNU

NTNU ønsker å samle alle fagmiljøene i Trondheim i området rundt Gløshaugen.

Planen er 92.000 kvadratmeter nybygg og ombygging av inntil 45.000 kvadratmeter.

Nærmere 40 000 studenter og 7000 ansatte vil da ha arbeids- og studiehevrdagen sentralt i Trondheim.

NTNU har også campus i Ålesund og på Gjøvik.

— Det viktigste nå er å komme igang. Det er jo et kjempestort prosjekt, sier hun.

–- Campusprosjektet innebærer tettere samarbeid mellom teknologifag, humaniora og samfunnsvitenskapene. Det vil bidra til sterkere forståelse for hvordan mennesker, teknologi og samfunnet rundt fungerer sammen. Dette skal gjøre oss bedre i stand til å løse store samfunnsutfordringer. Norge og NTNU må gå i front i dette arbeidet, og det skal ny Campus NTNU bidra til, sier Nybø.

Usikkerhet rundt vikingskip

I hovedstaden er det også et stort byggeprosjekt som venter på midler over statsbudsjettet. Planene for vikingtidsmuseum på Bygdøy er klare, og gjennom flere avisartikler i sommer har trondheimssatsingen på to store prosjekter og vikingmuseene blitt satt opp mot hverandre.

Iselin Nybø har fredag kveld ingen kommentar til eventuelle byggeplaner og bevilgninger til et nytt vikingskipsmuseum.

Fakta

Oscean Space Centre

Senteret eies i dag hovedsakelig av NTNU og består av Marintek og Institutt for marin teknikk.

I november 2018 valgte regjeringen konseptet Ocean Space Laboratories som grunnlag for videre arbeid med fornyelsen av de marintekniske laboratoriene i Trondheim.

Våren 2019 har prosjektet gjennomført avklaringsfasen. Statsbygg leverte rapporten

Oppstart forprosjekt (OFP-rapporten) 20. juni. Høsten 2019 har det vært arbeidet med kontraktsstrategi og prosjekteringsgrunnlag.

Forutsatt at det kommer en startbevilgning etter forprosjekteringsfasen, kan byggestart skje tidligst i 2022 og anlegget kan tas i bruk i 2025.

Kilde: Pressemelding

— Nå har vi vært i Trondheim, nå handler det om NTNU, sier hun som skal videre på valgkampturne helgen igjennom.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen har bare gratulasjoner å sende til sine kolleger på NTNU fredag kveld.

— Vi gratulerer NTNU med bevilgning til to viktige prosjekter. Dette vil bety mye for NTNUs videre utvikling og er viktig for hele kunnskapssektoren, sier Stølen.

— Har du hørt noe fra regjeringskorridorene om mulige penger til et vikingskipsmuseum?

— Vikingskipene er ikke et sektorprosjekt. Det er vår nasjons kultur og historie, en verdensarv. Våre forventninger er klare og vi venter spent på statsbudsjettet, sier han.

Planer for 17 milliarder

Nytt vikingskipsmuseum skal koste to milliarder kroner.

Ocean Space Centre skal etter planen bygges på Tyholt i Trondheim, erstatte dagens marintekniske senter, og driftes av NTNU og Sintef. Dette skal bli framtidaa nasjonale senter for utdanning, forskning og teknologiutvikling for havromsnæringane, skriver NTNU på sine nettsider. Kostnad for senteret: 6,2 milliarder kroner.

NTNU har anslått at de trenger 100 millioner kroner for å komme i gang med forprosjektet av samling av NTNUs campus. Samlet kostnad for campusprosjektet er ni milliarder kroner.

(Saken er oppdatert med flere fakta om prosjektene 30.08.19 kl. 17.43. Saken er ytterligere oppdatert med kommentarer fra Iselin Nybø og campusdirektør Merete Kvidal kl 19.48 30.08.19. Oppdatert ytterligere kl.20.28 med twittermelding fra Anne Borg samt bilde fra pressekonferansen.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS