Statsråd Iselin Nybø deltar i europeisk utredningsarbeid om konsekvenser av åpen publisering og Plan S. Foto: Siri Øverland Eriksen

Europeiske universiteter utreder konsekvenser av åpen publisering

Anbud. Foreningen for europeiske universiteter (EUA) har lyst ut et anbud for å utrede en rekke forhold knyttet til åpen publisering.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble langtidsplanen for forskning og høyere utdanning behandlet i stortinget. Et forslag fra mindretallet handlet om å utrede konsekvensene av Plan S i Norge.

Det sa forskningsminister Iselin Nybø nei til og hadde med seg flertallet på Stortinget.

Les også: Stortinget stemte ned forslag om konsekvensutredning av Plan S

Hennes begrunnelse var at konsekvensutredningene må skje på et europeisk nivå.

Tre europeiske samarbeid

Hun trakk fram at Norge skal være med på dette gjennom tre ulike samarbeid:

— Konsekvensene av Plan S og «publisér og les»-avtaler skal utredes. Det skal vi gjøre sammen med våre internasjonale partnere, forteller Nybø og forklarer:

— Én utredning skal skje i regi av organisasjonen European University Association (gjennom Unit). Utredningen lyses ut internasjonalt i disse dager.

Hun legger til at Forskningsrådet også skal utrede en rekke spørsmål sammen med cOAlition S.

I tillegg skal Wellcome Trust utrede spørsmål som særlig berører tidsskriftene til lærde selskaper og vitenskapelige institusjoner.

Utredning gjennom foreningen av europeiske universiteter lyst ut

Onsdag 20. februar ble arbeidet med å utrede konsekvenser rundt Plan S og publisér og les avtalene gjennom EUA (Eueepeun University asssoiation) utlyst.

Nybø forteller til Khrono at utredningen er et spleiselag, den norske andelen kanaliseres til EUA gjennom Unit.

Svarfristen for å levere inn anbud for å gjøre utredningsarbeidet er i midten av mars, og jobben er forventet å ta ca et halvt år.

— Utredningsarbeidet skal se på en rekke forhold, forteller Nybø.

Bekymret for mangel på konkrurranse

Statsråden trekker blant annet fram at noe av det som skal utredes, er trekk ved publisér og les-avtaler, og kostnadsimplikasjoner i et publiser og les-marked. Publisér og les-avtaler er avtaler som sikrer åpen publisering av artikler samtidig som man opprettholder lesetilgangen til artikler som ennå ikke er åpne i abonnementstidsskriftene.

I tillegg er en del av oppdraget å se på implikasjoner for forlagsindustrien, for små lærde selskaper, rene gull åpne forlag, økonomisk bærekraft i et artikkelavgiftsbasert marked og spørsmål om artikkelavgifters egnethet på tvers av markeder, forleggere og fagområder.

I utlysningen heter det blant annet at bakgrunnen for utredningsarbeidet er at EUA er bekymret for mangel på konkurranse i markedet for vitenskapelig publisering i Europa.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS