sykepleierutdanning

Får ikke godkjent dette som praksis

Studenter skal ha lært mer på en dag på laboratoriet enn på 14 dager i felten. Likevel får ikke sykepleierstudentene godkjent labtreningen som praksis.

Trening på dukker blir foreløpig ikke godkjent som praksis. Dette er et arkiv- og illustrasjonsbilde.

Denne uken besøkte forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) Høgskulen på Vestlandet (HVL).

I løpet av runden sin på Kronstad i Bergen var statsråden blant annet innom det avanserte laboratorieanlegget SIMArena, der studenter i helsefag får ferdighetstrening gjennom å trene på aktuelle situasjoner med dukker som pasienter.

Veldig realistisk

Faglig koordinator ved HVL, Liv Irene Ruud, forteller til Bergens Tidende at studentene opplever simuleringen som veldig realistisk, og at hun har hørt studenter si at de har lært mer på en dag i «labben» enn i løpet av 14 dager ute i praksis.

Likevel teller ikke treningen studentene får i SIMArena som praksis. Grunnen er et ti år gammelt EU-direktiv, som sier at halvparten av sykepleierutdanningen skal være praksis og at praksisen må være ute hos ekte pasienter.

På besøket sitt på HVL ble Ola Borten Moe utfordret av Ruud og rektor Gunnar Yttri om at noe bør gjøres med EU-direktivet.

Statsråden svarte at dette er noe Kunnskapsdepartementet har hatt på bordet en stund, og at det først og fremst handler om hvilket handlingsrom direktivet gir uten at norsk sykepleierutdanning skal bli underkjent i andre EU-land.

— Det er en hårfin balansegang. Å gå for langt vil være farlig, sier Borten Moe til BT.

Han legger til at det også jobbes med å se nærmere på hvordan EU-reglene kan endres i samarbeid med andre nordiske land.

30.000 i manko i 2035

Det sistnevnte er også noe Høyre har fremmet forslag om så sent som i forrige uke. Helsepersonellkommisjonen har tidligere pekt på at EU-reglene bremser sykepleierutdanningen.

— Bruk av simulering som en del av praksisperioden kan bidra til kompetente og trygge sykepleiere. Det gir også bedre pasientsikkerhet, uttalte Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, til NTB i forrige uke.

Statistisk sentralbyrå (SSB) kalkulerer Pmed at Norge kan komme til å mangle minst 30.000 sykepleiere i 2035. Ifølge HVL-rektor Gunnar Yttri sperrer praksisreglene i EU for flere studenter.

— Hadde vi fått lov å ta deler av praksisen i SIMArena, kunne vi opprettet flere studieplasser, sier Yttri.

Powered by Labrador CMS