praksis

Faser ut arbeidslivsportal etter å ha investert 50 mill.

Arbeidslivsportalen skal fases ut etter at det er brukt om lag 50 millioner kroner på å utvikle den siden 2018. Årsak: Manglende funksjonalitet.

Universitetet i Oslo sa opp avtalen med Arbeidslivsportalen i desember 2023 fordi den ikke dekket universitetets behov i tilstrekkelig grad, opplyser universitetsdirektør Arne Benjaminsen.
Publisert Oppdatert

Arbeidslivsportalen ble utviklet som et verktøy for å gjøre det enklere å finne praksisplasser for studenter og forenkle samarbeidet mellom praksissteder, studiesteder og studenter, spesielt i profesjonsutdanningene.

Nå skal portalen fases ut og erstattes av en pakke for it-støtte, meldte kunnskapssektorens tjenesteorgan Sikt på sine nyhetssider 20. desember.

I alt har satsingen på Arbeidslivsportalen kostet rundt 70 millioner kroner, skriver Uniforum. Da er også drifts- og lisenskostnader og ressurser som er brukt lokalt på institusjonene regnet inn.

OsloMet har gått i bresjen for Arbeidslivsportalen, og planen var at portalen skulle tas i bruk i hele sektoren i første del av 2021. Prosjektansvaret ble overført til Unit, så Sikt i 2020.

UiO: Dekket ikke behovet

Per i dag betaler 14 høgskoler og 8 universiteter lisens for Arbeidslivsportalen, men det betyr ikke nødvendigvis at de bruker portalen. Universitetet i Oslo sa opp sin avtale i desember 2023, men Uniforum skriver at universitetet ikke har brukt portalen siden 2021. Også Høgskulen på Vestlandet har sagt opp avtalen.

I dag er det ni aktive brukere igjen, blant dem OsloMet.

Universitetsdirektør Arne Benjaminsen ved Universitetet Oslo sier at portalen hadde noen større mangler og svakheter som gjorde at den ikke dekket universitetets behov i tilstrekkelig grad. Samtidig var portalen under avvikling som et nasjonalt prosjekt.

— Det ble etter hvert mer og mer klart at Arbeidslivsportalen gikk mot en styrt avvikling og ikke kom til å bli videreutviklet til å møte UiOs behov, forklarer Benjaminsen overfor Uniforum.

Sikt: Mangler noe funksjonalitet

Sikt skriver på sin nyhetsside at Arbeidslivsportalen i sin nåværende form mangler noe funksjonalitet som bedre lar seg løse på andre måter enn videreutvikling av portalen.

«Planen er at Arbeidslivsportalen fases ut og erstattes av en pakke av IT-støtte for praksis bestående av funksjonalitet i det moderniserte FS (felles studentsystem red mrl.) og det nye opptakssystemet, kombinert med funksjonalitet fra løsninger som er kommersielt tilgjengelige eller utviklet i sektoren utenfor FS, for eksempel basert på sektorens nye saksbehandlingsplattfom, ServiceNow», skriver Sikt.

Planen er å etablere all nødvendig funksjonalitet innen 2026/2027, og at Arbeidslivsportalen da kan fases ut.

Ifølge Sikt vil dette være mer kostnadseffektivt, men det påpekes at grunnleggende elementer fra Arbeidslivsportalen vil bli videreført.

Powered by Labrador CMS