USA

Filosofi­professor vil bli president i USA

En av USAs mest profilerte akademikere har festet blikket på Det hvite hus.

Cornel West lanserte sitt kandidatur mandag.
Publisert Oppdatert

Brussel (Khrono): Cornel West har festet blikket på Det hvite hus i Washington. I en video som ble lagt ut på Twitter mandag kveld, norsk tid, varslet den profilerte filosofiprofessoren, forfatteren, sosialisten og aktivisten at han stiller som kandidat under presidentvalget i USA neste år.

— Jeg gjør det i søken etter sannhet, jeg gjør det i søken etter rettferdighet, og presidentskapet er bare et av verktøyene i arbeidet for sannhet og rettferdighet, som jeg har forsøkt å vie livet til, sier West i videoen, som viser bilder fra filosofens lange liv som akademiker og politisk aktivist.

West er en av de mest profilerte akademikerne i amerikansk offentlighet, forfatter av flere bøker, deriblant Race Matters, skuespiller med rolle i blant annet Matrix-filmene. Han har undervist ved Yale, Harvard og Princeton, er i dag filosofiprofessor ved Union Theological Seminary.

Hard kritikk mot Biden og Trump

Den radikale professoren har vært hard i kritikken av både Republikanernes eks-president Donald Trump og sittende president Joe Biden fra Demokratene. Han sparer heller ikke på kruttet når han lanserer sitt eget kandidatur. I videoen, som tirsdag formiddag har over 13 millioner visninger, karakteriserer han Trump som en «neo-fascist» og Biden som en «milquetoast neoliberal».

Han var også krass i kritikken av Barack Obama, som han støttet under den tidligere presidentens første kampanje.

— Obamas regjeringstid produserte ikke marerittet Donald Trump, men bidro til det, skrev han i 2017.

Samtidig som han har kritisert begge de to dominerende partiene i amerikansk politikk, støttet han Bernie Sanders i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i både 2016 og 2020.

I 2000 var han rådgiver for kampanjen til tidligere senator Bill Bradley, som utfordret Al Gore i forsøket på å bli Demokratenes presidentkandidat i 2000. Han gikk deretter over til å støtte Ralph Nader, presidentkandidaten for Green Party. Nader endte på tredjeplass og ble anklaget for å ha kostet Gore seieren og bidratt til at George W. Bush ble president.

Før valget i 2020 gjorde han det også klart at han ville stemme på Biden.

— Vi må stoppe USAs marsj mot fascisme. Jeg vil ikke lyve. Jeg vil ikke si at jeg synes Biden er vidunderlig, men jeg vil stemme på ham. Han er det første skrittet i kampen for å stoppe fascismen i USA, ingen tvil om det, sa han i et intervju med danske Information, som sto på trykk i Klassekampen.

Ville rekruttere Bernie Sanders

Når han nå stiller som kandidat selv, er det for et tredje parti, People's Party, i sin tid grunnlagt av Nick Brana, som jobbet for Bernie Sanders kampanje i 2016.

Ifølge New York Times skal partiet ha forsøkt å rekruttere Sanders etter presidentkampanjen i 2016, men Sanders avslo og forsøkte som kjent nok en gang å bli Demokratenes kandidat, også da med støtte fra Cornel West.

Powered by Labrador CMS