Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ankommer dagens kontaktkonferanse for universitets- og høgskolesektoren.

— Isaksen arrangerer NM i fusjon

Studentleder Anders Kvernmo Langset er kritisk til at fusjoner tilsynelatende kommer før kvalitet. Følg dagens kontaktkonferanse for universitet- og høgskolesektoren på web-tv her.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) inviterer til kontaktkonferanse med universitets- og høgskolesektoren i Oslo, i dag tirsdag 20. januar, er det på programmet først og fremst satt opp debatt om kvalitet og finansiering.

Det er antatt at samtaler i sluttspurten på strukturinnspillene til ministeren, der fristen er satt 1. februar også vil berørt, ihvertfall mellom de offisielle programpostene.

Følg konferansen på web-tv nederst i saken.

Strukturkritikk 

Og det er nettopp strukturmeldingen og fusjonene i sektoren som leder for Norsk Studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset er opptatt av under konferansen. 

— Vi er bekymret for at prosessen nå handler mer om hvilke institusjoner som skal sammenslås, i stedet for å handle om kvalitet. Vi er i utgangspunktet positive til prosessen og mener det er nødvendig med strukturendringer, men det er viktig for oss at det er kvalitet som er førende. Større institusjoner er ikke nødvendigvis bedre i seg selv, det er fagmiljøene som er det sentrale, sier leder for NSO, Anders Kvernmo Langset.

Han mener ministeren nå arrangerer Norgesmesterskap i fusjon, heller enn å fokusere på å skape gode fagmiljøer på institusjonene.

Kartet tegnes først

Langset henviser til Isaksens utsagn da han la fram strukturmeldingen for rundt et år siden. Da sa ministeren: 

«Vi skal ikke starte strukturarbeidet med å tegne kartet. Først vil vi sette tydelige kvalitetskrav, så vil strukturen i høyere utdanning følge av disse standardene».

Langset etterlyser nå hva disse kvalitetskravene er, og hvile standarder som skal følges i strukturarbeidet framover. 

NSO opplever at kartet nå blir tegnet uten at det er tydelig hva disse kvalitetskravene og standardene er. Dette skal ikke være NM i fusjon, men gjøre kvaliteten på utdanningene og forskningen bedre, sier Langset. 

Finansiering

Fra 11 til 13 var det innledning om finansiering som virkemiddel i utdanning og forskning ved Kerstin Sahlin
som er professor i foretaksøkonomi og offentlig administrasjon ved Universitetet i Uppsala, og har vært medlem av ekspertgruppen for finansiering. Etter innlegget blir det paneldebatt.

Rundt halv tre skal kunnskapsministeren intervjues av leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Anders Kvernmo Langset.

Mens dagen avsluttes med innledning om og debatt rundt utdanningskvalitet, før det hele avsluttes med middag på Grand.

Her ser du konferansen

Kontaktkonferansen for universiteter og høyskoler arrangeres i dag tirsdag 20. januar. Departementet sørger for nett-tv fra konferansen. Still spørsmål på sms til 99214610, eller på  twitter! #kontaktkonferansen2015

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS