Korona

Fjerner avstandskrav i under­visning — bare ikke helt ennå

Regjeringen gjør det klart at universiteter og høgskoler i neste steg av gjenåpningen kan ha fysisk undervisning uten avstandskrav. Men det gjelder ikke helt ennå.

Oslo 20210728. Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Torstein Bøe / NTB
Oslo 20210728. Helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse om koronasituasjonen.Foto: Torstein Bøe / NTB
Publisert Oppdatert

Før dagens pressekonferanse var det ventet en avklaring på om Norge skal gå inn i trinn 4 av gjenåpningsplanen, eller ikke.

Svaret ble at den beslutningen skyves på fram til midten av august. Delta-varianten har skylda for at trinn 4 ikke iverksettes nå.

Men helseminister Bent Høie kunne også informere om at trinn 4 innebærer en oppmykning og justering for universiteter, høgskoler og fagskoler når det først kommer. I trinn 4 heter slås det nå fast at det kan bli fysisk undervisning for alle:

«Universiteter, høyskoler og fagskoler kan ha fysisk undervisning med unntak fra avstandskravet under selve undervisningen», heter det fra regjeringen.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Utenfor undervisning gjelder generelle smitteverntiltak.

Høsten ser bedre ut: Må passe på at studentene får møte på studiestedet

Til NTB sier forsknings- og høyere utdanningsminister at 2021-kullet ser ut til å få en mer normal studiestart enn 2020-kullet.

– Bank i bordet så ser det veldig mye bedre ut enn i fjor, sier Asheim til NTB.

Mens universitetene og høyskolene tidligere har fått beskjed om å passe på smittevern, er beskjeden nå at de må passe på at studentene får møte på studiestedet.

– Da kan man for eksempel ha større grupper i en forelesningssal, sier Asheim.

Henrik Asheim på studentnach på Studentersamfundet i Oslo.
Henrik Asheim på studentnach på Studentersamfundet i Oslo.

Tror på justerte fadderuker

I 2020 ble fadderukene avlyst flere steder som følge av smitteutbrudd. Asheim er mye mer optimistisk foran høstens studiestart.

– Vi har gitt 40 millioner kroner blant annet til fadderukene til høstsemesteret. Det krever noe mer ressurser å planlegge fadderuke i år, sier han til NTB.

Litt annerledes enn før pandemien blir det likevel. Vanligvis arrangeres det konserter ved fadderukene flere steder. Det må trolig utsettes til senere i høst, ifølge Asheim, men sosiale arrangementer og å bli kjent med folk skal være fullt mulig i høst.

Han minner om at også andreårsstudentene bør inkluderes.

– En del kom inn, har studert ett år, men har nesten ikke vært på campus.

Det generelle åpningen for fysisk undervisning uten avstandskrav som nå ligger i trinn 4, skiller seg fra den tidligere planen der det stod at det kunne gis unntak fra avstandskrav der det var nødvendig i undervisningen.

Konkret dato for når trinn 4 trer i kraft lar foreløpig vente på seg, men overholdes «midten av august», vil det kunne komme i tide for studiestart for de fleste.

Powered by Labrador CMS