Universitetet i Oslo

Foreslår million­hjelp til korona­rammet fakultet

Det odontologiske fakultet går med stort underskudd som følge av koronaviruset. Nå skal styret ved Universitetet i Oslo avgjøre om de skal hjelpe til økonomisk.

Avtroppende dekan ved Det odontologiske fakultet, Pål Barkvoll, håper styret ved Universitetet i Oslo vil dekke opp for underskuddet ved fakultet.
Avtroppende dekan ved Det odontologiske fakultet, Pål Barkvoll, håper styret ved Universitetet i Oslo vil dekke opp for underskuddet ved fakultet.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbruddet av koronaviruset har rammet økonomien ved Det odontologiske fakultet (OD) ved Universitetet i Oslo (UiO) ekstra hardt.

På nåværende tidspunkt viser prognosen et inntektstap på 13,5 millioner kroner i 2020. Dekan Pål Barkvoll har tidligere forklart at tapet skyldes delvis klinikker, en viktig inntektskilde for tannlegeutdanningen.

— Når klinikkene delvis har vært stengt, og kun har behandlet pasienter med alvorlige, akutte og smertefulle tilstander, har naturligvis pasientinntektene våre sunket dramatisk, sa Barkvoll til Khrono i juni da inntektstapet var anslått å være på 18 millioner kroner.

Med en utfordrende økonomisk situasjonen fra før av, har ikke de delvis stengte klinikkene hjulpet på fakultetets bunnlinje.

Ingen hjelp fra KD

OD er ikke de eneste som har slitt økonomisk ved UiO. Også Kulturhistorisk museum med et inntektstap på 48,4 millioner kroner og Naturhistorisk museum med et tap på 4,5 millioner kroner, har gått vesentlig i minus.

UiO har henvendt seg til både Kunnskapsdepartementet og Helsedirektoratet for økonomisk bistand, uten å få et definitiv svar om staten vil dekke inntektstapet. I forslag som blir lagt fram for styret tirsdag har universitetsledelsen derfor foreslått hvordan inntektstapet på totalt 66,4 millioner kroner skal dekkes inn.

De forslår følgende:

  • OD og museene må selv dekke 20 prosent av inntektstapet.
  • 10 millioner kroner av universitetsstyrets reserve skal brukes.
  • En reduksjon i kostnadene på 6 millioner kroner knyttet til Direktoratet Direktoratet for forvaltning og økonomistyring skal benyttes.
  • Bruke 12,1 millioner kroner som er spart på energimidler i 2020.
  • Enhetene bidrar med 25 millioner kroner i 2021.

Positiv dekan

Dekan Barkvoll er fornøyd med forslaget som skal legges fram for styret.

Mens Helsedirektoratet sendte henvendelsen fra universitetsledelsen om økonomisk bistand videre til behandling i Kunnskapsdepartementet, har Barkvoll og OD fått tilbakemelding på en annen søknad om økonomisk støtte.

— I forbindelse med utbruddet av koronaviruset måtte vi gjøre investeringer for å kunne fungere som en nødklinikk for Helse Sør-Øst. Helsedirektoratet har nå bestemt at de vil dekke halvparten av kostnaden. Det beløper seg til en halv million kroner, sier Barkvoll.

31. desember er den mangeårige dekanen ferdig i jobben, og Tiril Willumsen tar over roret. Før den tid har Barkvoll ett mål.

— Da skal jeg levere en budsjett som er i balanse i 2023.

UiO-styret møtes tirsdag klokken 10 til 17.35. Møtet kan du følge her.

Powered by Labrador CMS