formidling

Formidlingspris er tildelt Marie Smith-Solbakken

Professoren får prisen for sin formidling om Kielland-ulykken.

Marie Smith-Solbakken (til høyre) fikk overrakt prisen av daglig leder Cecilie Claviez.
Publisert Oppdatert

Universitetsfondets pris for formidling og samfunnsengasjement ble delt ut mandag under semesteråpningen på Universitetet i Stavanger (UiS).

Smith-Solbakken har viet mye av sin forskerkarriere til Kielland-ulykken, skriver universitetet i en pressemelding. Hun er professor ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk.

123 personer omkom da Alexander L. Kielland-plattformen veltet i 1980. Professorens forskning har resultert i et minnearkiv med 300 stemmer fra berørte, pårørende og dem som opplevde ulykken. På denne måten har stemmer som tidligere ikke har vært hørbare i offentligheten blitt løftet fram, heter det i pressemeldingen.

Juryen begrunner prisen slik:

«Smith-Solbakken inspirerer og har vist studentene sine at samfunnsfag er et viktig og engasjerende fag, og at perspektivet man velger har mye å si for hvordan man forholder seg til forskningsmateriale. Marie Smith-Solbakken sitt samfunnsengasjement og formidling er viktig for UiS som institusjon. Spesielt legger juryen vekt på at hun formidler på en måte som engasjerer et nytt publikum. Hun er med på å gjøre sitt fagfelt relevant for en ny tid. Hun trekker historiske linjer og gjør samtidig tematikken høyaktuell

Prisvinneren selv ser på prisen som en støtte til uavhengig forskning, og en anerkjennelse fra sine ledere og arbeidsplassen.

– Jeg opplever prisen som en bekreftelse på at jeg har levert på universitetets visjon om å utfordre det kjente og utforske det ukjente. Forskningen min har provosert noen miljøer og det har vært tøft å stå i kritikken og de grunnløse anklagene, sier Marie Smith-Solbakken, professor ved UiS i pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS