VALG

Forsker blir Mexicos første kvinnelige president

Claudia Sheinbaum har vunnet valget i Mexico. Hun blir med det landets første kvinnelige president og første forsker i rollen. 

Claudia Sheinbaum taler til støttespillere på Zocalo, Mexico bys hovedplass, og sier hun vil føre en økonomisk ansvarlig politikk i regjering.
Publisert

Claudia Sheinbaum har vunnet presidentvalget i Mexico, skriver Reuters mandag morgen.

Med det blir hun Mexicos første kvinnelige president og første forskerpresident. 

Valgmyndighetene National Electoral Institute i Mexico har gjort en statistisk analyse der et representativt utvalg av stemmene blir brukt for å regne ut valgresultatet. Ifølge denne analysen får Sheinbaum mellom 58,3 og 60,7 prosent av stemmene. 

— For første gang på 200 år med republikk blir jeg den første kvinnelige presidenten i Mexico, sa Sheinbaum i Mexico by til sine tilhengere. 

Hennes motkandidat Xóchitl Gálvez fra det konservative partiet PAN har allerede ringt til Sheinbaum og erkjent valgtapet, skriver Ap News. Ifølge de foreløpige valgtallene vil  Gálvez få mellom 26,6 og 28,6 prosent av stemmene. 

Sheinbaum har lenge vært en populær kandidat, men forskere har bekymret seg for politikken hennes. Hun er medlem av venstrepartiet Morena, grunnlagt av hennes mentor og avtroppende president Andrés Manuel López Obrador. Han har gjort store kutt i forskningssektoren, og det fryktes av Sheinbaum vil fortsette i samme spor.

Sheinbaum var borgermester i Mexico by mellom 2018 og 2023, også der den første kvinnen i rollen. Hun ga seg i juni 2023 for å stille til presidentvalg. Hun har lang forskererfaring innenfor energi-ingeniørfag, og har jobbet i forskersektoren i en årrekke mellom politisk arbeid.

Da Sheinbaum ble borgermester i Mexico City, brukte hun sin bakgrunn som fysiker og ingeniør til å utbedre kronisk vannmangel og store skader etter et kraftig jordskjelv. Det førte til byens første automatiserte vanningssystem for å overvåke vannbruk og lekkasjer, i tillegg til å samle inn regnvann i fattige strøk. Når det gjelder jordskjelv, fikk hun tak i spesialister til å vurdere den lokale geologien og utrede hvordan man trygt kunne bygge opp igjen byen.

Powered by Labrador CMS