Scientist Rebellion
Forskere arrestert etter at de marsjerte i Trondheim
Om lag 20 forskere fra NTNU marsjerte i Trondheims gater onsdag for å advare mot «klimakollaps».
Foran NTNUs hovedbygning onsdag var det en iøynefallende forsamling ikledd laboratorie-frakker. De sto noen minutter på Gløshaugen-platået før de gikk nedover mot sentrum av Trondheim. Der forstyrret de trafikken, og tre av deltakerne ble arrestert.
— Vi valgte å starte marsjen herfra for å vise at vi tilhører forskningsmiljøet ved NTNU og må ty til gatene for å bli hørt, sier Thomas Haaland, postdoktor i biologi ved universitetet til Khrono.
— Ignorerer vitenskap
Alle de marsjerende tilhører Scientist Rebellion. De opplyser at de har over 1000 forskere og akademikere i 32 land som medlemmer.
De sier at aksjonsformen deres er ikke-voldelig sivil ulydighet. I Norge er det ca. 100 personer som er aktive i varierende grad, opplyser Haaland.
— Jeg er dypt bekymret over det vi gjør mot planeten og vår felles framtid. Som forskere har vi et ansvar for å slå alarm når samfunnet står overfor farer, slik som klima- og biodiversitetskrisen utgjør, utdyper han i ei pressemelding fra organisasjonen.
— Like skremmende som klima- og naturkrisen, er hvordan de fleste som bestemmer på alle nivå i samfunnet, ignorerer vitenskap og forskningsbasert kunnksap når de tar viktige avgjørelser for oss her og nå, og kommende generasjoner, sier forsker i biodiversitet Ivar Herfindal.
Forskerne krevde også Norge stanser ekspansjonen av fossilt brensel.
Aksjonerer i mange land
Thomas Haaland forteller til Khrono at de i fjor overleverte et brev personlig til rektor Anne Borg med en rekke krav. Blant annet ba de NTNU om å fase ut utdanning og forskning som bidrar til å opprettholde oljeutvinning.
— Vi venter spent på at brevet blir fulgt opp. Hvis ikke, er det ikke fjernt for oss å rette direkte krav til NTNU.
I perioden 7.-13. mai tar mer enn 1000 forskere og akademikere til gatene med ikke-voldelige aksjoner over hele Europa, Nord-Amerika, Latin-Amerika, Afrika og Australia, heter det i pressemeldinga fra Scientist Rebellion.
— Jeg nekter å aksptere at folk dør, at mitt eget land, Portugal, brenner, og at Norge fortsetter å ignorer det og leter etter mer olje. Jeg kan ikke sitte på biblioteket og se på at verden brenner ned. Jeg vil ha en framtid. Jeg krever klimarettferdighet, sier Rita Obrist, masterstudent i industriell økologi.
Thomas Haaland sier det ikke foreligger noen spesifikke planer om å aksjonere ved andre universiteter framover.
— Men vi er villige til å fortsette å legge press på myndighetene så lenge vi ikke ser nødvendig handling.
Det blir startet opp noe aktivitet i regi av Scientist Rebellion ved Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen og NMBU, men for det meste har aktiviteten vært med utgangspunkt i Trondheim hittil, opplyser Haaland.
Nyeste artikler
Hemmeligholdt rapport: Universitet får sterk kritikk etter at student døde
Hagtvet har rett. Universitetene er rammet av råte
Statsbygg: — Vi kjenner til liknende asbest-tilfeller
UiO-ansatt til sak etter «en usedvanlig og unødvendig brutal oppsigelsesprosess»
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Nå kommer Norges 11. universitet
Varsler nedbemanning. Kan ikke utelukke oppsigelser
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika