En gruppe forskere ved Universietet i Wroclaw i Polen opprettet denne falske forskeren for å bevise hvor lett det er å bli redaktør i akademiske tidsskrifter. Skjermdump fra Twitter.

Falsk «forsker» ble tidsskriftredaktør

Den oppdiktede «forskeren» Dr. Anna O. Szust, ved universitetet i Wroclaw i Polen, var i en periode vitenskapelig redaktør for 48 open access-tidsskrifter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den vitenskapelige tidsskriftverdenen må man ikke bare se opp for «fake news», men nå også «fake editor».

En gruppe høyst reelle forskere ved universitetet i Wroclaw i Polen diktet opp og lagde en profil på en falsk «forsker», Dr. Anna O. Szust, ved universitetet i Wroclaw i Polen, som så fikk redaktøransvar i 48 tidsskrifter, ifølge  Sydney Morning Herald (SMH).

Forskerne ved Wroclaw ga, ifølge SMH, Dr. Szust falske akademiske grader, bokkapitler fra falske forlag, forskningsinteresser, ansattside, og kontoer på Twitter, Google+ og Academia.edu. Deretter sendte de CV-en hennes og søknad til redaksjonskomiteer i 360 vitenskapelige tidsskrift, hvorav 120 var mistenkte for å være useriøse.

48 tilslag

Ingen av de seriøse tidsskriftene svarte eller godtok søknadene, men 48 av de mistenkt useriøse oppnevnte Szust som redaktør, og ett av dem som ansvarlig redaktør.

«Oszust» betyr «en svindel» på polsk.

Målet var å avsløre useriøse og aggressive tidsskrifter. Deres oppdiktede «forsker» var i en periode vitenskapelig redaksjonskomitémedlem for hele 48 open access-tidsskrifter, ifølge Sydney Morning Herald (SMH).

Szust eksisterer imidlertid ikke. Hun er en fiktiv ansatt ved Wroclaw, og resultatet av en gruppe forskeres frustrasjon over daglige henvendelser fra tidsskrifter som gjerne vil publisere arbeidet deres - ofte mot betaling.

Ville advare akademikere

Denne type tidsskrifter kalles «predatory publishers», aggressive forlag som går etter økonomisk gevinst, og er altså publikasjoner uten interesse for å fremme seriøsitet i vitenskapelig arbeid, men som kun vil tjene penger på forskere som ønsker å publisere arbeidet sitt.

— Open access-bevegelsen har, selv om den er nobel i sin intensjon, vært en uvitende vert for disse parasittiske forlagene, skrev forskerne i en artikkel publisert i Nature denne uken.

Forskernes intensjon var å advare akademikere, spesielt forskere tidlig i karrieren, i et akademia hvor publiseringspress ofte er knyttet til karriere og finansiering.

Dr. Szust er ifølge SMH fortsatt redaksjonskomitémedlem for 11 tidsskrifter, i tillegg til ett hun aldri søkte på, selv etter at forskerne ga beskjed til tidsskriftene om at hun ikke eksisterer.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS