seksuell trakassering

Først trakk de ett kapittel. Nå har de avpublisert hele boken

Forfatteren av etterordet oppfordrer akademikere til å boikotte bokforlaget Routledge.

Nå er hele denne boken trukket tilbake.

I mars 2023 utga det britiske akademiske bokforlaget Routledge boken Sexual Misconduct in Academia: Informing an Ethics of Care in the University.

Da høsten kom ble ett av kapitlene i boken trukket tilbake. Grunnen? Kapittelet skildrer tre kvinners opplevelse av seksuell trakassering ved en ikke navngitt utdanningsinstitusjon der de tidligere var doktorgradsstudenter og postdoktorer.

Nå er hele boken avpublisert, skriver Times Higher Education (THE).

Professor stod frem

I kjølvannet av utgivelsen av boken stod Boaventura de Sousa Santos, en portugisisk professor, frem som en av de som angivelig skal ha forgrepet seg på kvinnene.

Santos uttrykte sin forferdelse over innholdet i kapittelet og benektet alle anklagene om seksuell trakassering.

Times Higher Education har fulgt saken tett, og Khrono siterte også den engelske nettavisen da saken sprakk i fjor høst.

Etter at saken fikk mye oppmerksomhet i media, valgte bokforlaget Routledge å trekke det aktuelle kapittelet uten å forhøre seg med de to redaktørene, universitetslektor ved Liverpool Hope University Erin Pritchard og foreleser Delyth Edwards ved University of Leeds, først.

Tilbaketrekkingen av kapittelet høstet kritikk fra flere kanter, men nå har Routledge tatt det hele ett steg videre.

Oppfordrer til boikott

Times Higher Education skriver at forlaget har hatt flere forhandlinger med redaktørene av boken, men at disse nå skal ha brutt sammen.

Som et resultat av dette har Routledge valgt å avpublisere hele boken, skriver THE.

Avgjørelsen har fått flere, blant annet Dr. Anna Bull ved Universitetet i York, som skrev etterordet i boken, til å reagere kraftig.

— Avpubliseringen viser at Routledge ikke er i stand til å takle utfordringer de måtte møte på. Som et resultat av dette oppfordrer jeg akademikere til å holde seg unna Routledge så sant det er mulig, sier Dr. Bull til Times Higher Edication.

Universitet beklaget

I en YouTube-video publisert i fjor høst, fortalte den portugisiske professoren at han har begått feil, men aldri forbrytelser, for mange år siden.

Santos nevnte også at de feilene i dag kanskje ville blitt ansett som mannssjåvinistiske tilnærminger mot kvinner, for eksempel ved å komplimentere dem for utseendet deres.

Tidligere i år gikk universitetet hans, University of Coimbras, ut og unnskyldte offentlig til de som måtte anse seg som ofte for trakassering eller overgrep.

Bokforlaget Routledge uttalte nylig at det var aktuelt for dem for å gjøre boken tilgjengelig igjen, uten kapittel 12, men at de dessverre ikke har lyktes å bli enige med redaktørene av boken.

Redaktørene og forfatterne undersøker nå mulighetene får å utgi boken et annet sted.

Powered by Labrador CMS