ØKONOMI

Frankrike planlegger forsknings­kutt på over 10 milliarder kroner

Franske universiteter og forskere får noe helt annet enn forskningsreformen som president Emmanuel Macron lovet i fjor. 

Den lovede forskningsreformen til president Emmanuel Macron møter store kutt i nasjonalbudsjettet til Frankrike.
Publisert

Forskere i Frankrike reagerer sterkt på varselet om massive kutt i forskningssektoren i Frankrike, skriver Nature.

Finansminister Bruno Le Maire annonserte tidligere i februar at statsbudsjettet skal reduseres med 10 milliarder euro, fordi den forventede økonomiske veksten i Frankrike har falt fra 1,4 prosent til 1 prosent. 

904 millioner euro av disse kuttene — som tilsvarer over 10 milliarder kroner — skal tas fra forsknings- og høyere utdanningssektoren. Det inkluderer et kutt på 383 millioner euro fra forskningssentre, mens høyere utdanning og universitetsforskning vil kuttes med 80 millioner euro og bevilgninger til studener vil minske med 125 millioner euro. 

— Det er uforståelig og uakseptabelt. Disse kuttene betyr at Frankrike er enda lenger unna å oppnå sitt mål om å øke offentlig finansiering av forskning til 1 prosent av BNP opp fra under 0,75 prosent, sier Boris Gralak til Nature. Han er generalsekretær i fagforeningen  Centre national de la recherche scientifique. 

Organisasjonen France Universités har uttrykt dyp bekymring over kuttene i en pressemelding. Den påpeker at sektoren allerede har fått økte finansielle byrder. Kuttene  truer deres mål og funksjon, sier organisasjonen. 

De varslede kuttene er langt unna forskningsreformen som president Emmanuel Macron annonserte i desember. Da var det snakk om en milliardreform med for eksempel utnevnelse av 12 forskere til et forskningsråd for presidenten, kombinert med tidsbesparelser for forskere ved søknad om finansiering og at antall kvalitetsevalueringer skulle minske. I tillegg skulle ulike forskningssentre samles inn under sju nasjonale program, skrev Nature i desember. 

Det er usikkert hvordan kuttene skal fordeles mellom forskningsvirksomhetene.

En talsperson fra departementet for høyere utdanning og forskning i Frankrike uttaler til Nature at årets budsjett til forskning fremdeles vil være en økning fra 2023. 

Powered by Labrador CMS