– En ideell partner for oss har sykepleierutdanning, eget sykehus og gjerne egne doktorgradsprogram, sier rektor ved Høyskolen Kristiania, Arne Krumsvik . Nå skal han i samtale med rektor Ingunn Moser på VID som også ønsker å bli universitet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Krumsvik på Kristiania: Vi har perfekt match med Moser på VID

Fusjon for universitet. Rektor ved Høgskolen Kristiania er begeistret for at rektor Ingunn Moser signaliserer at VID vitenskapelige høgskole vil bli universitet. — Vi er en perfekt match, sier Krumsvik. — Så hyggelig, vi må snakke sammen, sier Moser.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går ble det kjent via Forskerforum at rektor ved VID vitenskapelige høyskole, Ingunn Moser, ønsker å bli landets første kristne universitet, men mangler interesserte partnere.

Fra før er det kjent at rektor ved Høgskolen Kristiania, Arne Krumsvik, ønsker å opprette landets første private universitet.

Krumsvik mener at Høyskolen Kristiania og VID vil være en perfekt fusjonsmatch.

— En ideell partner for oss har sykepleierutdanning, eget sykehus og gjerne egne doktorgradsprogram, sier Krumsvik til Khrono.

Jeg har stor respekt for det rektor Ingunn Moser har fått til med VID, og Kristiania vil gjerne hjelpe VID med å bli universitet.

Arne Krumsvik

VID vitenskapelige høyskole har alt dette, blant annet gjennom sykepleieutdanning på Lovisenberg sykehus i Oslo.

Kristen eller ikke-kristen?

— Men, til tross for navnet, Høgskolen Kristiania, Krumsvik: Dere har ikke kristen formålsparagraf?

— Jeg har stor respekt for det rektor Ingunn Moser har fått til med VID, og Kristiania vil gjerne hjelpe VID med å bli universitet. Jeg synes dette er et spennende utspill fra rektor Ingunn Moser, sier Krumsvik.

VID er forkortelse for verdiene høgskolen er bygd på: Vitenskapelig, Internasjonal og Diakonal.

— Så Kristiania vil ikke ha noen problem med å bli et kristent universitet?

— VID kan for eksempel fortsette å ha sin autonomi som et eget fakultet, sier Krumsvik og legger til:

— Kristiania og VID er veldig like på mange måter. Jeg mener at det er en god ide å bli universitet sammen med VID. Vi kan få mange administrative synergier utifra en slik fusjon, synergier som kan brukes til faglig utvikling, sier han.

— Har du snakket direkte med rektor Ingunn Moser om dette?

Vi trenger å finne noen å bli universitet sammen med, sier rektor ved VID vitenskapelige høyskole, og nå skal hun i samtale med rektor Arne Krumsvik på Høyskolen Kristiania om den saken. Foto:

— Jeg har uformelt antydet at VID vil være en attraktiv partner for Høyskolen Kristiania, og vi har avtale om et mer formelt møte, sier Krumsvik, som mener at Kristiania har volum og god økonomi til å kunne gjennomføre dette. VID høyskolen har også to doktorgradsprogrammer, mens Høyskolen Kristiania er i ferd med å bygge seg opp med egne PhD-programmer. Kravet for å bli universitet er fire slike programmer.

Moser: Hyggelig fra Kristiania

— Det er hyggelig at Høyskolen Kristiania synes vi er en attraktiv partner. Vi trenger å finne noen å bli universitet sammen med, sier rektor ved VID vitenskapelige høyskole, Ingunn Moser, sier til Khrono.

— Hvor viktig er den kristne forankringen? Kan dere for eksempel bli et fakultet med autonomi under Kristiania?

— Vår forankring er vedtektsfestet, så det kan jeg ikke svare på nå. Jeg tror det er best her at Kristiania og VID snakker direkte sammen, sier Moser, som understreker at et verdifellesskap er viktigere for VID, enn kjøp og salg.

VID vitenskapelige høgskole er en privat, akkreditert vitenskapelig høgskole med verdibasert og kirkelig forankring, ifølge hjemmesiden deres.

Høgskolen driver utdanning og forskning innenfor helse- og sosialfag, pedagogikk, ledelse, diakoni og teologi. Høgskolen tilbyr cirka 50 studieprogram på bachelor-, master- og ph.d.-nivå og har som mål å utvikle seg som nasjonal aktør gjennom regionalt samarbeid.

Høgskolen har cirka 4500 studenter, 450 ansatte og studiesteder i Oslo, Bergen, Stavanger, Sandnes og Tromsø.

I 2017 fusjonerte Høyskolen Kristiania og Westerdals Oslo ACT, og den nye sammenslåtte høyskolen har til sammen 10 000 studenter og 460 ansatte.

Kristiania vil fusjonere helseutdanninger

Høyskolen Kristiania har så langt mottatt nærmere 3000 søknader til årets opptak, noe som er 20 prosent flere enn på samme tid i fjor. Innen helsefag er det dobbelt så mange søkere i år.

Det er hyggelig at Høyskolen Kristiania synes vi er en attraktiv partner. Vi trenger å finne noen å bli universitet sammen med.

Ingunn Moser

Høyskolen tilbyr bachelor i akupunktur, anvendt psykologi, ernæring, fysisk aktivitet og ernæring, helse- og idrettsledelse, livsstilsendring og folkehelse, og osteopati, samt årsenheter i blant annet grunnmedisin, psykologi og personlig trening, og videreutdanning i kommunikasjon og helseledelse, og osteopati.

Høyskolen Kristiania fikk for første gang statsstøtte for alle studier og på alle indikatorer i statsbudsjettet for 2019. Det betyr at blant annet helseutdanningene nå mottar statsstøtte, og det gir økonomi for høyskolen til å satse tungt innenfor helsevitenskap.

– Vi ønsker å bli mye større innenfor helseutdanning, og det kan vi få til både gjennom organisk vekst og ved å slå oss sammen med andre. På samme måte som vi har tatt ansvar for strukturendringer i sektoren innenfor kunstfagene, er vi klare for å spille en sentral rolle i utviklingen av framtidens helseutdanninger.

– En ideell partner har sykepleierutdanning, eget sykehus og gjerne egne doktorgradsprogram.

– Jeg kan ikke komme på en eneste privat aktør det ikke er interessant for oss å samtale med.

Institutt for helsevitenskap ledes av Adnan Kisa, som har bred erfaring med å utvikle utdanningsinstitusjoner. Han har blant annet bygget opp et privat universitet i Tyrkia.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS