Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen (t.v.) og Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen skriver brev til hverandre. Foto: Johann Roppen

Høgskulen i Volda kan bli en del av UiB

Rektor Johann Roppen i Volda avviser ikke tanken om at Høgskulen i Volda, på sikt, kan komme til å bli en del av Universitetet i Bergen. Rektor i Bergen ønsker velkommen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Rektor ved Høgskulen i Volda, Johann Roppen (t.v.) og Dag Rune Olsen, rektor ved Universitetet i Bergen)

Saken er oppdatert med kommentarer fra rektor Dag Rune Olsen i Bergen.

Høgskulen i Volda og Universitetet i Bergen vil sammen søke om Senter for fremragende utdanning i mediefag. Dette er bare én av flere konkrete planer dem imellom.

Rektor Johann Roppen i Volda avviser ikke tanken om at Høgskulen i Volda, på sikt, kan komme til å vokse sammen som en del av Universitetet i Bergen. 

Skisser til samarbeid med Universitetet i Bergen har blitt veldig godt mottatt her i Volda.

Johann Roppen

Om man senere skulle ønske seg en fusjon, så er den organisatorisk ganske rask å gjennom-føre

Dag Rune Olsen

— Men da vil det eventuelt skje organisk og helt naturlig, ikke etter press, sier Roppen.

Og ifølge avisa ved Universitetet i Bergen, På Høyden, ønsker rektor Dag Rune Olsen både Høgskulen i Volda og flere interesserte velkommen i en potensiell sammenslåing og fusjon etterhvert.

Skriver brev

Mens rektor Kathrine Skretting på Lillehammer og rektor Anna Linnea Ottosen ved Høgskolen i Hedmark møtes og snakker sammen, skriver rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda og UiB-rektor Dag Rune Olsen brev til hverandre. 

Les også: Lillehammer og Hedmark snakker om mulig fusjon

Og mens rektor Skretting kan kjøre to hester samtidig kjører Johann Roppen minst tre: aller helst vil han kjøre solo, men Volda er en del av allianseplanene som Kunnskapsdepartementet antakeligvis skal si ja eller nei til på torsdag denne uka. Rektor Roppen legger også flere konkrete samarbeidsplaner sammen med Universitetet i Bergen og rektor Dag Rune Olsen, samtidig som han samtaler med Høgskulen i Sogn og Fjordane om eventuell sammenslåing eller samarbeid. Men enn så lenge utreder HiSF sammenslåing med Høgskolen i Bergen og Høgskolen Stord/Haugesund. 

Fremragende medieutdanning

I det siste brevet som er datert 5.januar og sendt fra Universitetet i Bergen til Høgskulen i Volda roser rektor Dag Rune Olsen blant annet medieutdanningen i Volda og mener den har høy kvalitet.  Utdanningen i Volda er mer praktisk retta enn medieutdanningen ved Universitetet i Bergen. Ifølge brevet ønsker Unviersitetet i Bergen, gjennom Media City Bergen, å styrke den praktiske medieutdanningen for å tilpasse nye behov i mediebransjen:

«Med utgangspunkt i dette samarbeidet vil det være naturlig å se for seg en søknad om  Senter for fremragende utdanning sammen med Høgskolen i Volda», skriver rektor Olsen. 

Norsk Ordbok til Volda

Universitetet i Bergen fikk før jul tildelt oppgaven med å ivareta språksamlingene som tidligere har ligget til Universitetet i Oslo. 

«Dette er en oppgave vi kan tenke oss å utføre i samarbeid med Høgskolen i Volda», skriver Olsen videre og foreslår at leksikografidelen og Norsk Ordbok blir lagt til Volda. Olsen mener også at Høgskolen i Volda bør ha en naturlig «knutepunktfunksjon» på Vestlandet når det gjelder nynorskforskning. 

Samtidig lister Olsen opp flere områder han kan tenke seg å konkretisere samarbeid med Volda om, blant annet masterutdanning i historie, lærer- og lektorutdanning, kunstfag og fjernundervisning. 

Han ser også for seg forskningssamarbeid og felles EU-søknader med hjelp fra universitetets nye mann i Brussel. 

Se også: Hele brevet fra rektor Dag Rune Olsen

Og i Volda sitter rektor Roppen (bildet under) og smiler fornøyd over alle de konkrete samarbeidsforslagene, og det samme gjør de fleste av hans tilsatte, skal vi tro rektoren. 

(Foto: Maja Lindseth)

— Brevet og skisser til samarbeid med Universitetet i Bergen har blitt veldig godt mottatt her i Volda, sier Roppen. Han er meget nøye på at det ikke skal være snakk om fusjon, men om samarbeid, og det for å styrke kvaliteten på utdanning og forskning for begge institusjonene. 

— Med så mye samarbeid som det legges opp til her, er det kanskje ikke så lenge før Høgskulen i Volda er et fakultet under Universitetet i Bergen på linje med planene for Kunst og designhøgskolen i Bergen? 

— Hvis det skjer en gang i framtida så er det fordi det har vokst fram organisk og bygd seg opp naturlig, ikke fordi noen presser det fram, sier Roppen, og legger til: 

— Jeg liker i grunnen den måten å tenke på, at ting får utvikle seg naturlig over tid og med utgangspunkt i bedre kvalitet. 

UiB-rektor Olsen er positiv

I et møte med andre institusjoner på Vestlandet og representanter fra Kunnskapsdepartementet i september i fjor, sa Olsen ifølge På Høyden at UiB på sikt kunne vokse sammen med Norges handelshøgskole, Høgskolen i Bergen, Høgskulen i Volda eller Kunst- og designhøgskolen i Bergen.

Les også: Legg planar for nytt kunstfakultet i vest

UiB-rektor Olsen legger ikke skjul på at han er åpen for fusjoner som kommer ut av et nært og godt faglig samarbeid.

– Det er bedre å starte med det faglige samarbeidet, i motsetning til å begynne med en top-down-fusjon, og håpe på at man etterpå får samkjørt fagmiljøene, sier Olsen til På Høyden.

– Og om man senere skulle ønske seg en fusjon, så er den organisatorisk ganske rask å gjennomføre, mener han.

Roppen venter på alliansesvar

Men det som har førsteprioritet akkurat nå for rektor Johann Roppen  i Volda er allianseforslaget sammen med Høgskolen i Molde og Høgskolen i Lillehammer. Førstkommende torsdag skal ledelsen ved de tre høgskolene i møte med Kunnskapsdepartementet og sannsynligvis enten få et klart ja eller nei til å teste ut en slik forpliktende samarbeidsmodell heller enn fusjon.

På tirsdagens kontaktkonferanse var «vestlandsfloken» en av snakkisene. En løsning på mulige sammenslåinger og fusjoner på Vestlandet har førsteprioritet i departementet før de går i gang for fullt med arbeidet med kvalitetsheving i sektoren.  

Les også: Alliansens svar til Isaksen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS