økonomi

Går mot null i avsetninger

I Ås opplever universitetet en anstrengt økonomi, men situasjonen kunne vært enda verre. Billigere strøm er en viktig forklaring.

De ansatte oppfordres til å snu på hver krone i hverdagen, av rektor ved NMBU, Siri Fjellheim.
Publisert

Sju av ti rapporterende enheter ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet) hadde et merforbruk av penger i 2023. Dette går fram av årsregnskap og tredje tertialrapport for 2023.

Fakta

Dagsorden NMBU, styremøte 6. mars 2024

Vedtakssaker

  • Godkjenning av innkalling og saksliste
  • Årsrapport 2023-2024
  • Årsregnskap 2023
  • Investeringsplan 2024-2028
  • Økonomirapport 3. tertial 2023– overføring av midler fra 2023 til 2024
  • NMBUs kompetansematrise for ansettelse og opprykk
  • Virksomhets- og økonomiinstruks ved NMBU
  • Kalling til førsteamanuensis II

Orienteringssaker

  • Revisjon av campusutviklingsplanen 2024 – orientering om tilstandsgrad og økonomi for NMBUs bygninger
  • Årsrapport for forskerutdanning 2023
  • HMS-årsrapport 2023
  • Årsrapport for likestilling, mangfold og inkludering 2023
  • Årsrapport NMBU klagenemnd 2023
  • Studentenes kvarter
  • Rapport for internrevisjonen om strategisk kompetanseutvikling og rekruttering
  • Referatsaker til US 06.03.24
  • Rektors orientering

Størst er utfordringene ved Veterinærhøgskolen, der merforbruket er på 20,5 millioner kroner. Likevel rapporteres det til styret som behandler økonomisaker på styremøte onsdag 6. mars, at den økonomiske situasjonen ved Veterinærhøgskolen er bedre enn man hadde fryktet.

78,5 millioner i merforbruk

Større merforbruk enn Veterinærhøgskolen hadde universitetsadministrasjonen. Her beløp merforbruket seg til 27,3 millioner kroner. Størsteparten av dette skyldes energikostnader, men i tertialrapporten heter det seg at situasjonen kunne vært langt verre. Det trekkes fram at prisbildet har vært gunstigere enn antatt, og at flere tiltak for å redusere energiforbruket ved universitetet har fungert.

Til sammen har de sju enhetene med merforbruk, et totalt merforbruk på 78,5 millioner kroner.

I sin løpende rapportering året igjennom har universitetsledelsen regnet med at NMBU ville bruke opp alle sine avsetninger i 2023. 

Og her er ikke universitetet i Ås alene. Flere universiteter og høgskoler leverer årsregnskap som viser lave avsetninger. Verst er det på Norges idrettshøgskole som gikk med minus for andre år på rad.

— Nå har noen faktorer beveget seg i riktig retning, og medført at det endelige resultatet er noe bedre, men vi vil fortsatt vurdere avsetningen til å være kritisk lav sett i forhold til størrelsen på NMBUs økonomi og de risikovurderinger som er gjort med tanke på 2024, skriver rektor til styret.

— Må være bevisst økonomiske valg i hverdagen

Rektor Siri Fjellheim gjentar sine oppfordringer:

— Det er nå viktigere enn noen gang at alle i enda større grad bør være seg bevisst hvilke økonomiske valg vi tar i hverdagen. Det gjelder alle enheter, også de fakultetene som har betydelige ubrukte midler i sin balanse, heter det i styrepapirene.

Hun legger til at rektor forventer måtehold på kostnadssiden, og økt innsats på det inntektsskapende arbeidet. 

— Selv om NMBU gjerne skulle sett en bedre økonomisk utvikling er det allikevel hyggelig, i en ellers utfordrende økonomisk hverdag, å se at vi i stor grad klarer å opprettholde det nivået vi har sett de senere år innenfor bidrags- og oppdragsaktiviteten. Svært gledelig er den utviklingen vi nå ser knyttet til midler fra EU, og vi må kunne konstatere at det målrettede arbeidet som er gjort nå, forhåpentligvis bærer varige frukter, skriver rektor.

Økte lønninger forklarer mye

I selve årsregnskpet til NMBU heter det at en resultatregnskapet for 2023 legges fram med en samlet driftskostnad på 2 626,2 millioner kroner. 

Det heter at dette innebærer en økning på 96,7 millioner kroner i forhold til 2022, og man mener økningen er sammensatt. 

— Av forhold som påvirker NMBUs resultat kan vi trekke frem at netto lønnskostnad øker med 144,8 millioner kroner mens øvrige driftskostnader reduseres med 33,0 millioner kroner, heter det i rapporten, og også: 

— Når det gjelder lønnskostnadene opplever NMBU, som mange andre en lønnsglidning, for NMBUs del på rundt 0,6 prosent, slik at lønnskostnadene øker noe mer enn forventet lønnsvekst og økt sysselsettingsgrad skulle tilsi.

Powered by Labrador CMS