null Foto: SV Wollbraaten

Se hva som ble mest lest i Khrono 2014

Khrono har hatt nesten 50 prosent vekst i sidevisninger sist år. Per Fugellis refs av feige akademikere er mest lest. Studenters psykiske helse og fusjoner i UH-sektoren kommer også høyt opp.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Nederst i saken både 30 på toppliste, men også en gjennomgang av de tre meste leste sakene måned for måned, gjennom hele Khrono-året. God lesning, red. anm)

I desember 2013 hadde Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sin uavhengige nettavis, Khrono, drøye 43.000 sidevisninger. I 2014 har tallet vokst til nærmere 85.000, en vekst på 96 prosent. Juli, september og desember er månedene med størst vekst.

— Jeg har sagt det før, men gjentar gjerne: Per Fugelli er bedre enn sex i Khrono, sier redaktør Tove Lie.

Vil ha mer mot og mindre feighet

— Det nye Khronostyret skal diskutere ny formålsparagraf for avisen på nyåret. Kanskje bør Fugellis råd være førende for Khrono: Mer mot, mindre feighet, mer kritikk og ulydighet, sier Lie. 

— Men er Khrono en feig avis?

— Det vil jeg ikke si, men vi kunne sikkert vært enda modigere vi også, sier Lie, og legger til: 

— Når vi oppsummerer 2014 er det ekstra gledelig å se at leserne våre setter pris på bredde og god stoffmiks, det er ikke bare èn type saker som blir godt lest.

Kanskje bør Fuggelis råd være førende for Khrono: 
Mer mot, mindre feighet, mer kritikk og 
ulydighet.

Tove Lie

— Her er bredde fra Fugellis foredrag på dannelseskonferansen ved høgskolen via eksamenssaker, blogginnlegg fra studenter og til tyngre nyhetssaker både om universitets- og høgskolesektoren nasjonalt, men også fra høgskolens indre liv og ikke minst: Khronos direktedekning av styremøter, sier Lie.

Hun er særlig fornøyd med såpass høy lesning av Khronos dekning av styremøtene ved høgskolen. 

— Flere hundre følger vår direkterapportering fra møtene. Dekningen vår og interessen for den, bidrar mye til mer åpenhet og demokrati ved høgskolen. Det skaper også debatt og det er viktig og bra, sier redaktøren.  

— Mange nettaviser blir beskyldt for å lage lettvinte «klikksaker» for å få flest mulige lesere. Der er ikke vi - heldigvis er det vesentlighet som gjelder, både for redaksjonen og leserne våre, sier hun.

Vekst og fast avis

Naturlig nok hadde Khrono fra starten 22. april 2013 og utover året 2013 en god vekst hele veien, med en naturlig nedgang i desember, og gjennom fortløpende målinger har avisen kunne følge utviklingen fra dag til dag. 

— Det er viktig for oss å få flere lesere til Khrono, både fra HiOA, men også fra resten av utdannings-Norge. I 2014 har jo også etableringen av Khrono som en fast avis ved HiOA vært en viktig sak. Nå er den uavhengige nettavisen en permanent ordning og det vil bli mulig å planlegge avis mer strategisk og på lengre sikt. Men en evaluering av avisen fra sist høst viser at omtrent halvparten av leserne til Khrono allerede kommer fra andre steder enn høgskolen, og det er spennende, sier Lie.

Desember nest best

Den beste måneden i 2013 var oktober, men også oktobertallene fra 2013 ble solid slått av 2014-tallene. 

Det har lenge vært klart at januar 2014 kom til å bli årets beste måned med den gangen svimlende 99.784 sidevisninger. 

Men hvis man et øyeblikk løsriver seg fra en kalendermåned og ser på måneden 20. november til 19. desember, ja da finner vi hele 106.011 sidevisninger, altså er januar «slått» bare ikke innenfor en enkelt kalendermåned.

— Det er samtidig veldig spennende å se at desember 2014 blir årets nest beste måned, bare slått av januar der saken med Per Fugelli (tidligere omtalt) knuste alle Khrono-rekorder. Veksten fra desember 2013 til desember 2014 er på hele 96 prosent, forteller Lie.

Fuggeli-saken var ikke bare på topp på januar-lista, men også mai-oversikten over mest leste per måned.

Stor bredde i 30 på topp

Når man ser på årets 30 mest leste saker på Khrono er det stor bredde i type saker.

Den omtalte Fugelli-saken troner suverent på toppen med nesten 50.000 sidevisninger og er en klasse for seg. Men ellers viser en gjennomgang at på 30 på topplisten er 8 av 30 ulike type seksjonssider eller inngangsider for blogger representert. Fire av sakene er rene studentsaker, mens tre til er studentsaker knyttet til psykisk helse. 7 av 22 saker på 30 på topplisten er altså studentrelaterte, omtrent en tredjedel.

 To saker er karriererelatert, tre knytter seg til strukturdebtatten i UH-sektoren, fire er rene interne HiOA saker, to er nasjonale saker knyttet til UH-sektoren nasjonalt, n sak er portrett med almenn interesse og tilsvarende en annen sak en samfunnssak forankret på HiOA med almenn interesse.

Begrensede ressurser

— Gode studentsaker går godt på Khrono, både i 2013 og 2014, selv om vi har mye å gå på når det gjelder å få flere studentlesere. Men det er bra å se at gode nasjonale saker og gode interne HiOA saker går like bra. Vi har satset på en god bredde og stoffmiks på artiklene i Khrono og det ser ut for meg at leserne våre liker en slik bredde, sier Lie.

— Og så vil selvfølgelig mange ønske seg mer og andre ting, men med de begrensede ressursene vi har synes jeg vel 900 saker på et år er veldig bra. Vi er tross alt kun to på fulltid i redaksjonen i tillegg til noen frilansere og en talentfull studentredaksjon, sier Lie.

Hun er også fornøyd med signalene fra høgskolens styre om at Khrono skal være en strategisk satsing de neste årene. 

Endret brukermønster

Som alle andre digitale medier opplever også Khrono en solid vekst i trafikk fra sosiale medier.

For denne type vekst har man ikke tall for sidevisninger, kun for det som i dag kalles økter (tidligere kalt brukere) i analyseverktøyet Google analytics. I prinsippet representerer tallet antall nettlesere som har vært innom Khrono målt i halvtimes økter. I perioden 22. april til 31. desember var veksten i antall økter for Khrono på 89 prosent fra 2013 til 2014. Men veksten i trafikken, generert først og fremst fra facebook, var på over 200 prosent. Størst vekst hadde imidlertid trafikk generert utifra søkemotorer. Veksten her er over 300 prosent.

I tillegg ser vi at mens vekst fra lesere på pc er på 60 prosent (altså mindre enn veksten i perioden) er veksten i trafikk fra mobiltelefoner på over 210 prosent. Vekst i trafikk fra nettbrett er på 110 prosent.

— Det er en spennende utvikling og vi vil selvsagt utvikle Khrono og våre saker i takt med endrede lesemønstre hos våre lesere, sier redaktør Tove Lie.

Prisvinner Khrono

— Du må vel få si noe om den prisvinnende avisen i 2014? 

— Det har vært en sann svir å utvikle, lansere og være redaktør i Khrono de 20 månedene vi har vært på lufta. Per definisjon er vi nå landets beste fagpressepublikasjon etter at vi vant Fagpresseprisen 2014 i konkurranse med 232 andre blader og magasiner. To skandinaviske designpriser i konkurranse med både dagsaviser og etermedier i de nordiske landene var også en «höjdare». Jeg er mektig stolt og fornøyd, og det håper jeg alle ved høgskolen er, sier Lie.

Her er de 30 mest leste sakene

 Sak med lenkeSidevisn.
1.Norge er blitt et feigt land47.605
2.Superhelt møtte veggen i studentenes tjeneste7266
3.Debatt, inngangsside7150
4.Stryker med vilje på eksamen6547
5.Synes det er urimelig at de må starte på nytt4512
6.— Ikke farlig å være åpen om at man sliter4225
7.Khronos formålsparagraf4128
8.Ti eksamensbud fra Lahlum3788
9.Campus, inngangsside3721
10.Eksamen: Tips fra sensorene3034
11.Østlandet: To store på profesjonsutdanninger2962
12.Psykisk helse: Jenter sliter mer enn gutta2467
13.Barnevernansatte beskyldes for å mobbe leder2463
14.Bekymret for store mørketall på uskikka studenter2306
15.…men Ry Cooder platene mine får du aldri2212
16.Sofies univers, ingangsside til studentblogg2110
17.Samfunn, inngangsside2105
18.Alle høgskoler i nord kan bli nedlagt2077
19.Sæbø om sitt liv med «aspie»1949
20.Byens billigste halvliter1918
21.Designer reimer for psykiatrien1904
22.Tre fag skal få nasjonal deleksamen1872
23.Langeland må slutte på HiOA før tiden (fra 2013)1847
24.Life 2.0, inngangsside studentblogg1846
25.Notisene1829
26.Life 2.0 blogg om besøk på Ellen-show1808
27.Fakultetsdirektør sluttet på dagen1786
28.Livedekningen fra høgskolestyret 18. desember1773
29.Første blogg Life 2.01771
30Trafikklærerne på HiOA1757

Khrono-året måned for måned

Her kommer mest lest saker måned for måned og total antall sidevisninger per måned. (Månedstall for 2013 i parentes. Khrono gikk på lufta 22. april, så det gjelder bare for månedene fra april og ut året). Gikk du glipp av dem er det bare å følge lenkene der antall sidevisninger* er presentert:

*Tallet for sidevisninger er det saken oppnådde i den aktuelle måned der saken er omtalt

Januar - totalt antall sidevisninger 99.738

1. Norge er blitt et feig land

Mot. — Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land. Universitet og høgskoler bør gi studentene avsmak for makt og stimulere til kritisk tenkning og ulydighet, mener Per Fugelli. 

Antall sidevisninger i januar: 38.606

2. Første ute med MOOC på HiOA

MOOC. Kurs i digital kompetanse for lærere utviklet på Høgskolen i Oslo og Akershus bli høgskolens første og Norges andre MOOC-tilbud.

Antall sidevisninger i januar: 1124

3. HiOA planlegger å flytte fra Kjeller til Lillestrøm

Flytteplaner. HiOA-ledelsen ønsker å flytte campus Kjeller til Lillestrøm sentrum. Skedsmos ordfører er begeistret og vil legge til rette for flytting.

Antall sidevisninger i januar: 1057

Februar - totalt antall sidevisninger 65.830

1. Stryker med vilje på eksamen

Eksamen. Flere studenter stryker bevisst på eksamen for å skaffe seg lengre lesetid før fornyet eksamen. Studentparlamentet vil ha tilbake gammel ordning der alle som ville kunne konte.

Antall sidevisninger i februar: 4076

2. Norge er blitt et feigt land

Mot. — Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land. Universitet og høgskoler bør gi studentene avsmak for makt og stimulere til kritisk tenkning og ulydighet, mener Per Fugelli. 

Antall sidevisninger i februar: 2876

3. Barnevernsansatte beskyldes for å mobbe leder

Konflikt. Verneombud mener at ansatte ved barnevernutdanningen mobber og trakasserer instituttlederen sin. Dekanen vil ikke kalle det mobbing. En av de som blir beskyldt for å mobbe forlanger en unnskyldning. Instituttleder etterlyser profesjonalitet.

Antall sidevisninger i februar: 1704

Mars - totalt antall sidevisninger 76.573

1. Superhelt møtte veggen i studentenes tjeneste

Tøffe studenttak. Til slutt tastet han nummeret. Det var en vanskelig telefon å ta. De tre ordene han skulle si gjorde det ikke enklere: — Jeg trenger hjelp. 

Antall sidevisninger i mars: 6398

2. Byens billigste halvliter

Pils. Med en halvliterpris på 35 kroner, konseptkvelder, utvidet målgruppe og ølsamarbeid ønsker det nye styret ved SAMKroa å bli studentenes naturlige valg for vorspiel.

Antall sidevisninger i mars: 1372

3. Kronikk: Jeg er ikke ferdig ennå

Feminisme. Hvis du er over 40 nå, kan det hende du ikke føler deg helt truffet. No offence. Det er fordi jeg bekymrer meg mest over de på min egen alder. Men du trenger ikke puste lettet ut, for du er ansvarlig du også, skriver HiOA-student Siri Syverud Thorsen i dette innlegget.

Antall sidevisninger i mars: 1131

April - totalt antall sidevisninger 57.826 (32.981)

1. Khrono-blogger live på stort amerikansk talk-show

Life 2.0. Khrono-blogger Petter Egge ble denne uka 1000 dollar rikere - direkte på det amerikanske «The Ellen Show».

Antall sidevisninger i april: 1286

2. Life 2.0: The Tribute

Chronicle #13. Life 2.0 - the chronicles of an emerging actor facing Hollywood. Out of his good heart Petter helped a person on the street, and suddenly life turned around for a couple of days.

Antall sidevisninger i april: 1249

3. Påskequiz

Påske. Sett deg i solveggen, på stranda, ved peisen, kjøkkenbordet eller hvor som helst og lek deg gjennom Khronos 101 påskenøtter. Del dine påskebilder på Instagram #khronopåske og bli med i kåring av årets påskebilde.

Antall sidevisninger i april: 1145

Mai - totalt antall sidevisninger 67.238 (41.996)

1. Norge er blitt et feig land

Mot. — Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land. Universitet og høgskoler bør gi studentene avsmak for makt og stimulere til kritisk tenkning og ulydighet, mener Per Fugelli. 

Antall sidevisninger i mai: 2618

2. Eksamen: Tips fra sensorene

Eksamen. Dropp personlige hilsener og tegning av sensor under en parasoll på stranda. Det bedrer ikke karakteren. Følg tipsene fra sensorene her, heller.

Antall sidevisninger i mai: 2540

3. Bekymret for store mørketall for uskikka studenter

Skikkethet. Kun èn student i Norge ble erklært som uskikket til yrket, og utestengt fra utdanningen sin i 2013. Flere frykter store mørketall.

Antall sidevisninger i mai: 1905

Juni - totalt antall sidevisninger 50.924 (38.111)

1. Høgskolen strøk på arbeid med kvalitet

Kvalitet. Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) har sjekket høgskolens kvalitetsikringssystem. I likhet med NTNU i Trondheim opplever HiOA å få stryk.

Antall sidevisninger i juni: 1187

2. Styrets seminarer blir åpne, og ubrukte midler skal brukes

Styremøte. Høgskolestyret gikk mot administrasjonen og styreleder og åpnet høgskolens styreseminarer for allmennheten. Kutt i overføringer til fakultetene skal gi skolens ubrukte millioner bein å gå på.

Antall sidevisninger i juni: 1014

3. Khrono vant årets fagpressepris

Prisvinner. Torsdag kveld ble Fagpressens ulike journalistpriser delt ut. Kveldens hovedpris gikk til nettavisen Khrono.

Antall sidevisninger i juni: 961

Juli 2014 - totalt antall sidevisninger 30.326 (16.808)

1. Klart for nye fusjonsplaner

Fusjoner. Skal Høgskolen i Oslo og Akershus slås sammen med Universitetet i Oslo? Eller med andre høgskoler? Nye fusjonsdebatter er rett rundt hjørnet.

Antall sidevisninger i juli: 879

2. Uklare alkoholregler ved årets studiestart

Studiestart. Bør det stilles krav om at minst èn av fadderne holder seg edru under alle arrangementer og at det ikke drikkes alkohol før etter et bestemt klokkeslett under studiestart og fadderukene?

Antall sidevisninger i juli: 562

3. Håper det blir plass til alle som takker ja

Samordna opptak. Det er sendt ut over 80.000 studietilbud gjennom årets opptak. Studentledere håper at man har plass til alle som takker ja.

Antall sidevisninger i juli: 484

August - totalt antall sidevisninger 71.802 (47.491)

1. Alle høgskolene i nord kan bli nedlagt raskt

Fusjoner. Kunnskapsministeren ønsker å legge ned alle høgskolene i Nord-Norge så fort som mulig og kun ha ett eller to universitet. Martin Henriksen, Ap, advarer ministeren mot det han kaller en uklok og dumdristig framgangsmåte.

Antall sidevisninger i august: 1764

2. Langeland må slutte på HiOA før tida*

Arbeidsforhold. Nils Rune Langeland må slutte ved HiOA før det toårige forsker-engasjementet hans går ut. Selv sier han at han ikke vet hvorfor.

Antall sidevisninger i august: 1269

* En sak fra sommeren 2013, aktualisert igjen her.

3. Unge sykepleiere vil helst jobbe heltid

Arbeidsliv. Andelen sykepleiere som jobber deltid seks år etter fullført utdannelse er gått ned til 25 prosent. Blant ferske sykepleiere ønsker flere og flere å jobbe heltid.

Antall sidevisninger i august: 1225

September - totalt antall sidevisninger 82.201 (45.076)

1. Psykisk helse: Jentene sliter mer enn gutta i studietiden

Helse. Masterstudent Tuva Aune Wettland fikk hjelp hos psykologtjenesten da det tårnet seg opp som verst. — Terskelen for å be om hjelp er høy og risikoen for å bli avvist i døra var veldig skremmende, sier hun.

Antall sidevisninger i september: 2352

2. Sæbø om sitt liv som «aspie»

Livet. Masterstudent William Sæbø mener det burde være rom for en som ham - som har diagnosen Aspergers syndrom - både i studentpolitikken og arbeidslivet.

Antall sidevisninger i september: 1844

3. Rektor støtter noen av kravene til ny rektor

Ledelse. Rektor Kari Toverud Jensen er ikke uenig i Steinar Stjernøs krav til mer utadrettede egenskaper hos en ny rektor.

Antall sidevisninger i september: 1223

Oktober - totalt antall sidevisninger 79.277 (62.516)

1. — Ikke farlig å være åpen om at man sliter

Psykisk helse. Etter mange år med psykiske lidelser er Einar Belck-Olsen godt igang med studier. Nå vil han vise andre at det ikke er så farlig å være åpen om at man sliter.

Antall sidevisninger i oktober: 4129

2. Eeg Larsen: Synes det er på høy tid å knuse noen myter

Friminutt. På den ene siden ser og hører han en «akademisk Tea Party-bevegelse» og på den andre siden de «målekåte New Public Management-tilhengerne». Den polariserte debatten irriterer ham grenseløst.

Antall sidevisninger i oktober: 1493

3. Orderud vil bli studentombud

Studentombud. Drapsdømte Veronica Orderud er en av 30 som har søkt på den nye stillingen som studentombud ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Antall sidevisninger i oktober: 1376

November - totalt antall sidevisninger 77.320 (59.165)

1. Synes det er urimelig at de må starte på nytt

Sykepleie. En gruppe filippinske sykepleiere må slite skolebenken på nytt etter at de kom til Norge. Nå har de begynt på førsteåret på HiOA.

Antall sidevisninger i november: 3619

2. Østlandet: To store på profesjonsutdanning

Struktur. Den nye strukturen for universitet og høyskoler på Østlandet vil bestå av to store institusjoner med profesjonsutdanninger. Men statsråden ser fortsatt etter en god måte å organisere profesjonsforskningen på.

Antall sidevisninger i november: 2718

3. Det kan bli NTNU Norge rundt

Struktur. Departementet har bedt NTNU utrede en modell der de fusjonerer med flere høgskoler landet rundt. Dermed kan ytterligere fire høgskoler komme til å bli universitet.

Antall sidevisninger i november: 1506

Desember - totalt antall sidevisninger  (43.422)

1. Lahlums ti eksamensbud

Eksamenstips. Hvordan prestere på topp på eksamen? Multitalentet Hans Olav Lahlum har svaret på det også.

Antall sidevisninger i desember: 3778

2. Tre deleksamener på nasjonalt nivå

Nasjonale prøver. NOKUT lager nasjonale deleksamener for grunnskolelærer-, sykepleier- og revisjonsstudenter.

Antall sidevisninger i desember: 1854

3. Fakultetsdirektør sluttet på dagen

Konflikt. Direktøren på Fakultet for teknologi, kunst og design sluttet på dagen etter lengre tids misnøye blant flere ansatte.

Antall sidevisninger i desember: 1786

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS