Hærverk 

Hærverket på UiO: Politiet undersøker om siktede kan straffes 

Mannen som er siktet for hærverket på Universitetet i Oslo var i bygget i 46 minutter. Et kunstverk til en verdi av 600.000 kroner ble totalskadet.

Slik så det ut etter hærverket.
Publisert

Knust inventar lå strødd i foajeen på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo (UiO) tirsdag morgen. En person hadde kommet seg inn i bygget natten før og begått omfattende hærverk. Han hadde kastet blant annet møbler ut i atriet.

En person ble pågrepet av politiet utenfor bygget. Den siktede har ennå ikke blitt avhørt, opplyser politiet til Khrono onsdag ettermiddag. 

Politiadvokat Helge Hammerslund Skåland sier i en skriftlig kommentar til Khrono at de skal kartlegge helsetilstanden for å avgjøre om han kan straffes.

— Politiet var i kontakt med helse i går, og vedkommende ivaretas fortsatt av helsevesenet. Videre etterforskning vil blant annet knytte seg til å kartlegge hans helsetilstand opp mot skyldevne, slik at saken mot han behandles korrekt.

Han sier videre at politiet foreløpig vet lite om siktede. Han er en polsk statsborger i 40-årene som ikke tidligere er registrert i politiets systemer, opplyser politiadvokaten.

Var i bygget i 46 minutter 

Dekan Ragnhild Hennum ved Det juridiske fakultet forteller at de har fått opplyst at mannen var i bygget i rundt 46 minutter. 

Personen kom seg inn gjennom en dør etter at en student eller ansatt hadde gått ut av bygget. Døren har automatisk åpner og blir stående i åpen stilling en kort stund etter at den blir åpnet, opplyser hun. 

— Vi har fått opplyst at gjerningsmannen oppholdt seg i bygget fra klokka 23.34 28. august til han ble observert av vekter klokka 00.20 29. august. På denne korte tiden ble det utført omfattende hærverk, sier hun i en skriftlig kommentar. 

Hun opplyser at studenter og ansatte har tilgang til bygget med adgangskort og kode alle dager mellom klokka 05 og midnatt.

— Vektere går runder i bygget, blant annet etter stengetid, men det er ikke stedlig vakthold i bygget. Det er ikke overvåkningskameraer inne i våre lokaler i Domus Juridica, sier dekanen. 

De har foreløpig ikke full oversikt over skadeomfanget. 

 — Det meste av det som er skadet er møbler og IT-utstyr som lar seg reparere eller erstatte. Kunsten som er ødelagt er imidlertid vanskelig å erstatte, sier Ragnhild Hennum. 

Totalskadet kunst 

Tiril Hasselknippes installasjon «Queens of the Tear Duct», som er satt sammen av syv, lyseblå gjennomsiktige former, har blitt skadet.

Kunstverket, som ble produsert i 2019, har en verdi på 600.000 kroner, opplyser kunstforvalter Charlotte Wiik ved Universitetet i Oslo til Khrono. Dette er summen det ble kjøpt for, pluss kostnadene ved å montere det. 

Kunstverk i Domus Juridica-bygget
Slik så kunsten midt i Domus Juridica-bygget ut før hærverket.

— Det er tilnærmet totalskadet, sier hun. 

— Slik vi vurderer det, er det ikke mulig å restaurere det, fortsetter hun.

Men avgjørelsen om dette er ikke tatt. 

— Vi må først og fremst snakke med kunstneren. Og det er kunstnerens vurdering i forhold til hennes eget verk som vil veie tyngst, forklarer Charlotte Wiik.

Kunst som hang i atriet er revet ned. Inventar som ble kastet ut i atriet, traff kunstverket.

Kunstneren skal se på verket i løpet av rundt to uker. Det er Koro (Kunst i offentlige rom) som eier det, mens UiO har forvaltningsansvaret.

I tillegg er et stort grafisk trykk av Kjell Nupen skadet. 

— Det hang i sjette etasje. Det grep vedkommende tak i, røsket av veggen og kastet det over, sier Wiik. 

— Det kan reddes, men er i svært dårlig stand, sier kunstforvalteren. 

Vil gjennomgå rutinene 

Charlotte Wiik kaller det et ekstraordinært tilfelle.

— Jeg er utrolig lei meg og skuffet. Og jeg er litt overrasket og tenker at dette er et såpass ekstraordinært tilfelle at det rett og slett er vanskelig å gjøre risikovurderinger av denne typen hendelser i forkant, sier hun.

— Men jeg gjør meg også den tanken at det betyr at sikring av kunst, og oppmerksomheten rundt det, er et betydelig tema for Universitetet i Oslos kunstsamling. Gitt at vi er et åpent universitet, må vi balansere det opp mot det vi viser fram. 

Dekan Ragnhild Hennum sier de nå vil vurdere sikkerhetstiltakene i bygget sammen med UiO-ledelsen og UiOs Eiendomsavdeling.

Powered by Labrador CMS