Universitetet i Oslo 

Omfattende hærverk på jussen. Bygget er stengt

En person er tatt hånd om av politiet. — Vi er antagelig helt tilfeldig utsatt for hærverk, sier dekan Ragnhild Hennum. 

Knuste stoler og bord etter hærverket på Domus Juridica ved Universitetet i Oslo tirsdag morgen.
Knuste stoler og bord etter hærverket på Domus Juridica ved Universitetet i Oslo tirsdag morgen.
Publisert Oppdatert

— Noen har i løpet av natten kommet seg inn i bygget og begått et omfattende hærverk, sier dekan ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo til Khrono. 

Ansatte og studenter fikk i morgentimene tirsdag melding om at bygget Domus Juridica ved det juridiske fakultetet på Universitetet i Oslo er stengt etter omfattende hærverk. 

Traff personen utenfor bygget 

I en skriftlig kommentar til Khrono sier politiadvokat Helge Hammerslund Skåland ved Oslo politidistrikt: 

«Politiet fikk melding om at en person skulle ha ramponert inne på juridisk fakultet i natt. Politiet rykket ut til stedet, og påtraff en person på utsiden av fakultetet. Personen ble pågrepet av politiet på stedet, og har status som siktet. Siktede ble tatt med til legevakten for vurdering av helsetilstanden hans. På bakgrunn av vurderingen der er han nå ivaretatt av helse.»

Han sier at de ikke har fullstendig oversikt over skadeomfanget: 

 «Det fremstår likevel som at det har et stort omfang, og saken er av samme grunn kodet som et grovt skadeverk.»

Dekan Ragnhild Hennum sier til Khrono: 

—  Vi har ingen grunn til å tro at dette har noen ting med vår virksomhet å gjøre. Vi er antagelig helt tilfeldig utsatt for hærverk.

— Vi er jo plassert midt i Oslo sentrum, så som vi vurderer det er dette tilfeldig. Det er selvfølgelig ubehagelig å være utsatt for det. I tillegg er det veldig leit for studentene våre som ikke kan komme inn i bygget i dag. For vi er nødt til å rydde og klargjøre bygget for bruk, sier Hennum.

Dekan Ragnhild Hennum utenfor det stengte bygget
Dekan Ragnhild Hennum utenfor det stengte bygget

Ifølge en pressemelding fra fakultetet er det «er utført et omfattende hærverk på møbler, IT-utstyr og kunst i studentarealer i tilknytning til det åpne atriet i bygget». Ingen personer er skadet.

Åpnes i morgen for studenter

Gjenstander i haug i kantineområdet.
Gjenstander i haug i kantineområdet.

Rundt kl. 14.30 opplyser fakultetet til Khrono at bygget er ryddet. Det jobbes med å sikre det skadede kunstverket i atriet.

Kunstverket «Queens of the Tear Duct» (bildet), signert Tiril Hasselknippe, er nemlig delvis ødelagt. Blant annet henger det en stol fast i kunstverket. Sikringsarbeidet overvåkes av Koro (Kunst i offentlige rom). 

Studenter får en melding om at undervisning og annen aktivitet går som normalt fra klokka 08 onsdag. Skadet inventar og utstyr blir erstattet så raskt som mulig, går det fram av meldingen. 

Ødelagt inventar bæres ut.
Ødelagt inventar bæres ut.

I en e-post som tirsdag morgen ble sendt ut til alle ansatte, står det:   

«Domus Juridica er utsatt for omfattende hærverk og er stengt inntil videre i dag. Ansatte som skal på jobb i bygget må bruke sideinngangen i passasjen. Bruk heis eller rømningstrapp og unngå atriet siden det ligger gjenstander slengt rundt i flere etasjer.»

Kunstverk i Domus Juridica-bygget
Slik så kunsten midt i Domus Juridica-bygget ut før hærverket.

Kunst er ødelagt 

Studenten fikk gå inn i bygget for å hente bøker.

— Kan du si noe om skadeomfanget? 

— Ikke annet enn at det er omfattende. Det er gjort store skader i kantina og i en del av studentarealene. Møbler er knust, også videre, sier dekan Ragnhild Hennum. 

Kunst som hang i atriet er revet ned.
Kunst som hang i atriet er revet ned.

I tillegg er kunst som hang i atriet ødelagt.

Hennum sier de skal ha en full gjennomgang for blant annet å finne ut om andre kunstverk er skadet.

Det var en vekter som oppdaget hærverket, forteller hun. 

Studentkantina
Studentkantina

 — Streng sikkerhet 

Utenfor det stengte bygget treffer Khrono kriminologistudent Une Holden Vadstein. Egentlig skulle hun hatt seminarundervisning i dag. Hun fikk melding samme morgen om at bygget var stengt, men møtte likevel opp i tilfelle undervisningen var til et annet bygg.

Une Holden Vadstein
Une Holden Vadstein

— Jeg synes det er litt pussig. Men det er jo et bygg som er mulig å ta seg inn i, selv om det er relativt streng sikkerhet, sier hun. 

Hun sier at man trenger adgangskort for å komme inn, og at det er ekstra strengt på biblioteket. Jeg har egentlig opplevd det som ganske strengt når jeg har vært der.

Powered by Labrador CMS