NTNU
Han er ny rektor. Vil oppleve trangere tider
NTNU-styret ansatte onsdag Tor Grande som rektor. På spørsmål fra Khrono sier han at det er en mulighet for at han kan bli den første rektoren som sier opp ansatte.
Onsdag dukket Tor Grande opp på NTNUs pressekonferanse sammen med styreleder Remi Eriksen. Styremøtet der ny rektor skulle ansettes var over, og vedtaket fattet: Konstituert rektor Tor Grande blir rektor i et åremål fram til 31. juli 2029.
Vedtaket ble ifølge protokollen fattet mot stemmene til to representanter: Aksel Tjora og Bjørn Skallerud, begge representater fra de faste vitenskapelig ansatte. Ifølge pressemeldingen stemte de to på Jan Gulliksen, professor ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
Den nye rektoren står overfor tøffe økonomiske tider framover. De foregående rektorene har opplevd oppgangstider og en stor økonomisk framgang. Tor Grande vil derimot måtte håndtere trangere budsjetter og omstilling.
— Det meste går bra ved NTNU. Det blikket må vi ikke miste. Men flere medarbeidere opplever en uro. Det er utfordringsbildet som har motivert meg til å ta på meg dette oppdraget. Vi har reduserte rammebetingelser, men skal klare oss godt. Dessuten er det viktig å adressere overfor eier hvilke konsekvenser det vil få å få ned aktivitetsnivået.
Rektor for de magre tider
— Du kan bli den første rektoren ved NTNU som sier opp ansatte, blant annet er det ved Institutt for lærerutdanning skissert en mulighet for oppsigelser?
— Det kan bli en mulighet ja, bekrefter Grande.
— Fortsatt henger det ved deg om du ga Anne Borg råd om innlegget som ble sendt til Dagens Næringsliv. Professor Kristian Gundersen ved Universitetet i Oslo skrev denne uka på twitter/X at du ikke bør bli rektor siden du ikke er klar på om du var kjent med innlegget før det ble publisert?
— Det får han mene hva han vil om. Jeg har blitt spurt om dette mange ganger. Det er rektor som tar det fulle og hele ansvaret, men så er det et samarbeid med mange gode rådgivere og mange fortrolige samtaler. Men ansvaret ligger til rektor. Jeg ønsker å verne om fortroligheten, og uansett hvor mange ganger dere spør, så er svaret identisk.
Takket søkerne
Innledningsvis på pressekonferansen takket Tor Grande NTNU-styret for tilliten.
— Det å være rektor for landets størst og viktigste universitet er en viktig oppgave i Norge. Jeg vil takke de andre søkerne, spesielt mine nære kolleger Monica og Øyvind. Det er svært viktig at NTNU har et stort antall godt kvalifiserte søkere å velge mellom. Det har gjort meg skjerpet.
På forhånd var det kjent at fire søkere var med fram til siste slutt: Dekan Monica Rolfsen, professor Jan Gulliksen, dekan Øyvind Weiby Gregeren, og Grande.
Ifølge Universitetsavisa var vedtaket 9 mot 2 stemmer for Tor Grande. Dette bekreftet styreleder Remi Eriksen på pressekonferansen. Mindretallet stemte for Jan Gulliksen, melder NTNU selv i en pressemelding.
Mandag skrev Khrono at Grande var på førsteplass på innstillinga fra innstillingsutvalget. Jan Gulliksen var, etter det Khrono erfarte, innstilt som nummer to. Han arbeider i dag ved Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm.
Overtok etter Borg
Tor Grande ble konstituert etter at Anne Borg gikk av som rektor i desember. Det skjedde etter at hun hadde fått kraftig kritikk for et innlegg som ble oppfattet som refs av to NTNU-forskere. At hun også hadde svært tett kontakt med Norsk Industri før innlegget ble skrevet, vakte skarpe reaksjoner.
Før Grande ble prorektor, var han prodekan for forskning ved Fakultet for naturvitenskap. Han har også vært instituttleder ved Institutt for materialteknologi. 60-åringen er sivilingeniør i kjemi fra NTH og har en doktorgrad i uorganisk kjemi.
Tror på godt samarbeid
— Jeg tror vi i fagforeningene vil få til et godt samarbeid med Grande som rektor, og det tror jeg også er viktig i den tiden vi går inn i med omstillinger, sier Patric Wallin, styreleder i Forskerforbundet ved NTNU.
— Avgjørelsen ble gjort mot to stemmer etter det vi forstår - hvem mener du ville vært den beste kandidaten om en ser bort fra Grande?
— Det vi har sett av de debattene som har vært i offentligheten før ansettelsen er at de tre interne kandidatene har ganske mye til felles, både når det gjelder bakgrunn og hva de har snakket om.
Hva Gulliksen angår, mannen som fikk to stemmer av styret og ble innstilt på andreplass av innstillingsutvalget, mener Wallin det er vanskelig å si stort all den tid han ikke deltok i det offentlige ordskiftet i forkant av ansettelsen. Det ville også gitt ham en vanskeligere start ved NTNU, mener han.
— Det handler om å være synlig for de ansatte og vise hva man står for. NTNU-rektoren er i stor grad en veldig offentlig person, og da mener jeg vi må forvente at man svarer på spørsmål også i forkant av en eventuell ansettelse.
Saken oppdatert 15.mai kl 13.53 med opplysninger om hvem som stemte mot Grande og 14.04 med kommentarer fra Forskerforbundet ved NTNU.