Studentvalg

Håper på bedre opp­slutning under vårens studentvalg

I fjor var valgdeltakelsen rekordlav. I kjølvannet av pandemien håper studentlederne på bedre oppslutning under vårens studentvalg.

Mistillit, HSN, Melbye
Publisert

Etter listebråk og utsettelse ved UiT Norges arktiske universitet (UiT), blir det Universitet i Agder (UiA) som fyrer av startskuddet for vårens studentvalgsesong.

Deres studentvalg åpner mandag 28. mars.

Etter to år med pandemi håper de på å få oppslutningen opp.

— Jeg har stor tro på at det å være fysisk til stede og promotere studentvalget fysisk vil ha en stor påvirkning på oppslutningen, sier leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA), Kristian Fredrik Meyer Ødegård.

Her skal de velge

Denne våren gjennomføres det urnevalg til studentparlamentene ved fire institusjoner:

  • Universitetet i Oslo (UiO). 28. april til 5. mai.
  • Universitetet i Bergen (UiB). 20. til 28. april.
  • Universitetet i Agder (UiA). 28. mars til 8. april.
  • UiT Norges arktiske universitet. 20. til 30. april.

UiO, UiB og UiT har listevalg. Det betyr at studentene stemmer på lokale studentpolitiske lister, som igjen sender sine representanter på parlamentet/tinget etter hvor mange stemmer de har fått.

Ved UiA stiller politisk uavhengige kandidater fra hvert fakultet. Studentene stemmer på kandidater fra sitt fakultet.

Universitetet i Sørøst-Norge har også gjennomført sitt studentvalg denne våren, men har ikke direkte urnevalg.

Mange andre institusjoner har også valg til universitets- eller høgskolestyrer, samt andre råd og utvalg, i vårsemesteret.

Lav oppslutning

STA-leder Ødegård er redd studentengasjementet har fått en varig støyt etter to år med pandemi, men sier det ser lyst ut før valget.

— Det skal velges inn 25 studentrepresentanter i studentparlamentet. Det ligger an til et bra valg når det er 54 som har stilt, sier Ødegård.

STA-leder Ødegård håper på en oppslutning over 12 prosent.

Ved forrige studentvalg ble oppslutningen ved UiA kun 7,1 prosent.

Når Khrono spør setter Ødegård et mål om å nå 12 prosent, nær en dobling fra forrige valg. Han sier de i år blant annet skal nå ut til alle studentene ved UiA via SMS under valget. De har også adskilt valgene til råd, styrer og utvalg fra studentparlamentsvalget.

Videre forteller han at hvordan øke oppslutningen ved studentvalgene også har vært på agendaen i Norsk studentorganisasjon (NSO).

— Gjennom NSO har alle studentdemokratiene hatt dialog om dette. Det har vært et tema for alle.

Listebråk ved UiT

Studentvalget ved UiT skulle egentlig åpnes 11. mars.

Men rett før valget, kom det meldinger om at Sosialdemokratisk liste, den nest største lista ved universitetet, ikke skulle få stille til valget. De hadde sendt inn lista etter fristen, og mente at informasjonen hadde vært for dårlig.

Dette endte med at Grå liste og Venstrealliansen trakk seg i solidaritet med Sosialdemokratisk liste, så bare Moderat liste sto igjen.

På grunn av bråket ble valget ved UiT utsatt, og nye datoer ble satt på studentparlamentsmøte tirsdag 22. mars. Valget blir fra 20. til 30. april.

I etterkant av listebråket, ble det fremmet en resolusjon om ukultur i studentparlamentet ved UiT. Den ble ikke vedtatt på møtet, men parlamentet har landet på å ta grep om kulturen i studentdemokratiet, opplyser leder Victor Zimmer.

Finne tilbake til normalen

Fjorårets studentvalg ved UiO resulterte i den laveste oppslutninga på elleve år, 10,54 prosent. Leder av Studentparlamentet ved UiO, Jørgen Hammer Skogan, sier det er vanskelig å være spåmann. Men:

Jørgen Hammer Skogan

— Jeg tenker det er grunn til å tro at trenden snur nå som studentene endelig kan være fysisk på campus igjen, og det går an å bruke gamle metoder for å nå ut til folk.

Skogan understreker også at man har lært mye av digital valgkamp, og vil ta med seg noe av dette videre.

— Det er mange faktorer som påvirker oppslutningen. Det er andre ting, som at studentene er nødt til å se verdien i å ha et studentdemokrati og å avgi sin stemme. Det utgjør faktisk en forskjell for hvordan universitet møter studentene sine.

Skogan kan ikke fastsette et konkret mål for oppslutninga, annet enn at den skal opp og bli så høy som mulig.

— Det er vanskelig å sette et tall etter to år med pandemi, så her må vi bruke årets valg på å finne tilbake til normalen, sier han.

Powered by Labrador CMS