Studenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus må ha tilgang på egen bærbar datamaskin på eksamen fra august 2017. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Krever at studentene har egen bærbar pc

Med departementets velsignelse innfører Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og flere andre institusjoner krav om at studentene må ha egen bærbar pc.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har nå bestemt at alle deres studenter må ha tilgang på bærbar datamaskin fra skoleåret 2017/2018, også på eksamen.

I 2016 endret departementet gjeldende forskrifter som åpnet for at høgskoler og universiteter kan kreve at studentene har egen pc i undervisning og på eksamen. 

Nina Waaler er prorektor ved HiOA og eier høgskolens prosjekt for digitalisering av utdanningene.

— Vi ønsker å legge til rette for mer digital samhandling med studentene. Vi står på terskelen til en veldig offensiv satsing på digitalisering, og ønsker å levere bedre tjenester og opplæring. Målet er å gi HiOA-studentene bedre læringsopplevelser, sier Waaler.

Hun sier at dette er ett av mange tiltak i HiOAs satsing på digitalisering av utdanningene.

Vi ønsker å legge til rette for mer digital samhandling med studentene.

Nina Waaler

Vi vil understreke at dette ikke kan gå utover gratis-prinsippet.

Marianne Andenæs

— Underveis i prosessen har vi hatt god dialog med Studentparlamentet og Læringsmiljøutvalget, og de støtter innføringen av ordningen, fremhever Waaler.

Greit for studentene

Førsteårsstudentene ved fysioterapiutdanningen på HiOA, Thomas Roth, Wilhelm Silseth og Kjell-Egil B. Haug, bruker datamaskinene sine mye gjennom studiet. De har blant annet ulike visuelle programmer som de kan benytte seg av i anatomiundervisningen.

De tre studentene synes det er greit at HiOA nå innfører et krav om egen bærbar datamaskin for studenter.

— Jeg synes det er et tiltak som ikke nødvendigvis spiller så stor rolle for studentene, da jeg tenker de fleste i dag har egen bærbar pc, sier fysioterapistudent Roth.

Men de er enige om at det kan være en utfordring hvis studenter ikke har en pc som møter de tekniske kravene som settes. De håper at innføringen ikke er helt firkantet, og at det vil være mulighet for individuelle ordninger om det skulle være nødvendig.

— De som ikke har bærbar pc som møter kravene kan føle et press på å kjøpe en ny og dyr pc som de ikke har økonomi til, er de tre studentene enige om.

Institusjoner med samme krav

HiOA er ikke den eneste utdanningsinstitusjonen som har valgt å kreve at studentene har tilgang på egen bærbar datamaskin.

Høgskolen i Sørøst-Norge valgte å innføre ordningen i forkant av alle digitale eksamener i høstsemesteret. Årsaken til at de valgte dette var at de hverken har ressurser eller lokaliteter til å gjennomføre alle digitale eksamener på høgskolens egne datarom. 

Universitetet i Bergen har, slik som HiOA, valgt å innføre ordningen fra skoleåret 2017/2018. Da krever de at studentene har tilgang til egen bærbar datamaskin for bruk i undervisning og vurdering.

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning ved UiB, sier at innføringen av ordningen er en del av en digitalisering ved universitetet.

— Årsaken til innføringen av ordningen er det pågående digitaliseringsarbeidet hvor en stor del av våre skoleeksamener er digitale, parallelt med at de aller fleste studenter bruker egen datamaskin i sin studiehverdag, sier han.

Må holde på gratisprinsippet

Da det ble kjent at norske høgskoler og universiteter kunne kreve at studenter må stille med egen bærbar datamaskin, sa leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), Marianne Andenæs, at de var positive til ordningen. Men hun la vekt på at ordningen ikke kan gå utover de som ikke har råd til ny pc.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Vi vil understreke at dette ikke kan gå utover gratisprinsippet, og det må fortsatt være institusjonenes ansvar å legge til rette for de studentene som ikke har det nødvendige utstyret, presiserte studentlederen.

Direktør for digitalisering og infrastruktur ved HiOA, Asbjørn Seim, sier at ordningen ikke skal skape problemer for studenter som ikke har råd til ny bærbar datamaskin.

— For dem som ikke har anledning til å skaffe seg en pc med spesifikasjoner som tilfredsstiller høgskolens krav, så skal vi se på dette på et individuelt nivå. Erfaringen tilsier at dette er svært få tilfeller, om noen, gjennom et studieår, spesielt de siste årene hvor pc-er er blitt vesentlig rimeligere, sier Seim.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS