I mai skal de interne representantene til nytt styre på Høgskolen i Oslo og Akershus velges. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Det ligger an til stor utskiftning i styret

Tre av fire ansatterepresentanter stiller ikke til en ny periode i høgskolestyret ved HiOA. Den fjerde er i tenkeboksen. Tidligere har over 20 eksterne kandidater takket nei til styreplass.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gjenstår å se hvor sterk kamp det blir om de fem ansatteplassene i styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Det er nå åpnet for forslag til kandidater til valget som skal foregå i mai. Ingen av de sittende ansatterepresentantene har så langt sagt at de ønsker gjenvalg. 

Før dette har rektor måttet gi opp å finne mange nok aktuelle og villige eksterne kandidater som departementet skal velge mellom. Over 20 personer takket nei da rektor Kari Toverud Jensen spurte dem om de var interessert i styreplass ved landets største høgskole. 

Les også: Over 20 har takket nei til styreplass ved høgskolen

Selv om rektorvalget er avskaffet skal fortsatt høgskolens egne medlemmer i høgskolestyret velges. Kandidatfrist i slutten av april, valget skjer i mai.

Stor intern utskiftning

I inneværende periode har Anton Havnes, Tone Torgrimsby, Ragnar Audunson og Morten Reksten vært de tilsattes representanter i styret, sistnevnte representant for teknisk-administrative.

Professor Havnes er den eneste som vurderer å ta gjenvalg til styret.

— Jeg har ikke bestemt meg ennå, men vurderer det sterkt, sier han.

Tone Torgrimsby er fornøyd med arbeidet i styret, og mener nå det er på tide med friskt ungt blod inn i neste periode.

— Det er veldig engasjerende å sitte i styret, og det er tidkrevende å gjøre en skikkelig jobb. Nå vil jeg tilbake for å konsentrere meg om fagutvikling på instituttet, sier hun.

Fra valgt til ansatt rektor

I desember 2014 gikk styret ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) inn for å skifte fra valgt til ansatt rektor. For noen uker siden ble Curt Rice ansatt som rektor, og sammen med hans tiltredelse 1. august skal også et nytt styre på plass - og styremedlemmene skal fortsatt velges.

Rektor vil erstatte høgskoledirektør i rollen som styrets sekretær, og ett av de eksterne styremedlemmene vil bli styrets leder. For å erstatte rektors plass i styret vil det istedenfor tre velges fire styremedlemmer blant faglige tilsatte, i tillegg til et teknisk-administrativt medlem.

I tillegg til de fem interne oppnevner departementet to eksterne medlemmer og Oslo kommune og Akershus fylkeskommune oppnevner en hver. Studentenes to representanter velges av Studentparlamentet.

Rektor er ansatt for fire år, og det nye styrets periode sammenfaller med perioden 1. august 2015 til 31. juli 2019.

Les også: Curt Rice ny rektor ved HiOA

Smestad vil til styret

Førstelektor i matematikk og studieleder, Bjørn Smestad, ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier meldte sitt kandidatur til høgskolestyret allerede 9. mars.

I en kronikk skriver Smestad at han vil være et aktivt styremedlem både i diskusjoner i og utenfor styret:

«I motsetning til store deler av dagens styre ser jeg ingen motsetning mellom å delta i det offentlige ordskiftet om HiOA og å delta i debatten i HiOA-styret med kvalifiserte synspunkter og åpent sinn. Det offentlige ordskiftet vil gjøre debattene i HiOA-styret rikere, ikke fattigere.»

Les også: Jeg vil til styret!

«Jeg har sagt, og mener fortsatt, at noe av det viktigste den sittende HiOA-ledelsen har gjort for HiOA er å opprette Khrono. Gjennom Khrono kan ledelsen aktivt vise at den setter pris på åpen debatt om HiOA. HiOAs omdømme skal ikke være bygget på en siling av synspunkter, men på at vi er en akademisk institusjon som setter pris på det gode, offentlige ordskiftet. Uten offentlighet vil misforståelser og rykter ha gode vilkår for å leve lenge.»

Tidligere byråd oppnevnt

De eneste styrerepresentantene ved HiOA som så langt er klare er Oslo kommune har oppnevnt Høyrepolitikeren og tidligere byråd for utdanning bl.a. Torger Ødegaard (48). Som vara for Ødegaard har kommunen oppnevnt Astrid Søgnen (64). Hun er direktør i Utdanningsetaten i Oslo kommune.

Kunnskapsdepartementet skal oppnevne eksterne styremedlemmer og ekstern styreleder før sommeren. Nå er statsråd Torbjørn Røe Isaksen i pappaperm og etter det Khrono kjenner til kommer det ikke til å bli noen avklaring før han er tilbake. 

Foreslås til valg

Det er nå åpent for å foreslå kandidater til styret, og selve valget vil gjennomføres digitalt i perioden fra og med 18. til og med 22. mai. Frist for å melde inn kandidater er 28. april.

Tips Khrono om kandidater!

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS