Adventskalender

Hun håper Borten Moe lykkes

Professor og oljehistoriker Marie Smith-Solbakken mener Ola Borten Moe har vært «som en elefant i et glassmagasin», men hun håper også han lykkes.

Marie Smith-Solbakken, professor i historie ved UiS. Har spesialisert seg på oljehistorie.
Fakta

Adventskalender 2022

  • I dagene fram mot jul vil du møte kjente og ukjente personer i og rundt universitetene, høgskolene og instituttene våre.
  • De skal få oppsummere året som har gått, og de skal få komme med ønsker for 2023.
  • I dag møter du Marie Smith-Solbakken, professor ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger. Hun er også oljehistoriker.

Bak luke nummer 20 i Khronos adventskalender finner vi Marie Smith-Solbakken. Hun er professor ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger. Hun er også oljehistoriker, kjent for sitt arbeid med Kielland-ulykken.

– Hvordan vil du oppsummere 2022 med universitets- og høgskolebrillene på?

– Vi har fått en forskning og høyere utdanningsminister som har vært mer synlig enn sine forgjengere. Han har provosert mange, er fryktløs og ønsker endring, og det håper jeg virkelig at han lykkes med. Hittil har han opptrådt som en elefant i et glassmagasin, og oppleves nok arrogant og lite interessert i dialog. Men jeg håper at kraften blir satt inn på rett sted, slik at vi forskere kan fokusere på forskning og undervisning og bruke mindre tid på kontroll og byråkrati.

Hva er det beste du har vært med på i universitet- og høgskoleverdenen i år, og hvorfor?

– Undervisningen på lærerutdanningen er givende. I år har vi hatt fokus på estetiske læringsprosesser og latt studentene presentere store sentrale samfunnsmessige tema gjennom kunstuttrykk. Dette har vi gjort i samarbeid med dramapedagoger. Det har vært det kjekkeste og mest interessante jeg har vært med på dette året.

Hva har vært den største utfordringen, slik du ser det?

… Vi har det godt i akademia, for meg er dette drømmejobben. Men jeg hadde ønsket at lærerutdanningen hadde fått høyere status på UiS. Det hadde den fortjent, tatt i betraktning den viktige rollen lærerne har i samfunnet.

Hva er ditt juleønske for universitetene og høgskolene?

– At forskning og utdanning får handlingsrom og muskler til å ta Norge inn i fremtiden.

– Hva skal du gjøre i jula?

– Som de fleste, være kokk, gjest og vertinne og nyte dagene rundt bordet og på Borestranden med mine fire barn, åtte barnebarn og resten av storfamilien med venner.

Powered by Labrador CMS