EU

Hun kan få styringen over EUs forsknings­politikk

Bulgarske Iliana Ivanova er annonsert som ny EU-kommissær for forskning.

Iliana Ivanona har de siste ti årene vært medlem av Revisjonsretten i EU.

Brussel (Khrono): Etter uker med spekulasjoner kunngjorde EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen onsdag kveld at hun vil ha bulgarske Iliana Ivanova som ny kommissær for innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdom.

Spekulasjonene har svirret rundt i EU-kvarteret i Brussel etter at Mariya Gabriel i mai varslet at hun trakk seg som kommissær for å danne regjering i Bulgaria, etter at det konservative GERB-partiet, som både Gabriel og Ivanova tilhører, sikret seg 69 av 240 seter i det bulgarske parlamentet.

Danske Margrethe Vestager, som er visepresident i EU-kommisjonen, overtok midlertidig ansvaret for forskning og innovasjon, noe som ifølge Science Business skal ha vakt blandede reaksjoner i forskningssektoren, fordi hun har vist mer interesse for konkurransepolitikk enn forskningsfinansiering.

Må godkjennes av EU-parlamentet

Gårsdagens annonsering av Ivanova som mulig etterfølger, kommer etter at det forrige uke ble kjent at Vestager jakter på jobben som sjef for Den europeiske investeringsbanken.

Von der Leyen skriver i en pressemelding at hun tirsdag intervjuet to kandidater til kommissærjobben, fremmet av den bulgarske regjeringen.

Valget falt altså på Ivanova, som nå må gjennom en formell godkjenning i EU-parlamentet før hun får styringen over forskningspolitikken.

Ivanova kommer som sagt fra samme parti som Gabriel. Hun er tidligere medlem av EU-parlamentet og har siden 2013 vært medlem av Revisjonsretten i EU.

Møter krav om massivt forskningsløft

Godkjennes Ivanova, blir hun sittende med styringen over forskningspolitikken fram til EU-valget i juni neste år, da perioden til den sittende kommisjonen går ut.

Hun får da ansvaret ikke bare for dagens rammeprogram for forskning og innovasjon, Horisont Europa, men også en viktig hånd på rattet ved utformingen av det neste. Det neste sjuårige rammeprogrammet starter først i 2028, men dragkampen om utformingen og budsjettet har allerede startet.

Annonseringen av Ivanova som Gabriels arvtaker kom samme dag som sentrale universiteter serverte en felles uttalelse der de krever et massivt løft i det neste rammeprogrammet. De krever blant annet en dobling av budsjettet for rammeprogrammet, til minst 200 milliarder euro, godt over to billioner norske kroner. I dagens rammeprogram ligger det 95,5 milliarder i potten.

Powered by Labrador CMS